'On és el passeig?', pregunta recurrent.

Bustos sobre el Metro: “les gestions no estan aturades malgrat el silenci”

  • “Tothom surt a reclamar i cal dir que les gestions van bé”, diu Bustos.

  • L’ajuntament exhorta el govern català a signar els convenis per millorar el passeig de la plaça Major i la plaça d’Espanya.

El govern municipal ha volgut sortir al pas de les reclamacions i queixes al voltant de l’aturada de les obres del Metro i la situació actual del passeig de la Plaça Major. Per això, han convocat la premsa amb l’objectiu d’assenyalar que fins que la Generalitat no doni el vist-i-plau als convenis entre els governs locals i català, no es pot actuar a la zona. Bustos ha assegurat que “anem pel bon camí i les coses van bé”. Malgrat tot, no hi ha avenços concrets, data de signatura prevista ni tampoc s’ha anunciat quan es la propera reunió.

‘On és el passeig?’. És la pregunta retòrica que algú ha pintat en forma de grafiti a les tanques de les aturades obres del Metro a Sabadell. Bona part de la ciutadania no recorda com era el Passeig abans de començar tot un reguitzell d’obres que sumen ja uns quants lustres. Algunes generacions de sabadellencs no coneixen cap altre passeig que un més o menys en obres.

Ara, l’aturada de les obres del Metro ha acabat d’escalfar els ànims, malgrat que el govern català, responsable últim de les obres, asseguren que acabaran quan toca, és a dir, l’any 2015. L’Entesa per Sabadell pregunta amb insistència si hi ha novetats, i la diputada de CiU a Madrid Loudes Ciurò demana que els pressupostos estatals obrin una partida pel passeig sabadellenc i el PSC li contesta que a part de preocupar-se pel passeig demani a la Generalitat que es reiniciin les obres del Metro.

Per millorar la situació de la zona, però també de l’entorn de la plaça d’Espanya, el consistori vol començar a intervenir i separar les obres del túnel del metro i les estacions de l’aspecte de la ciutat en superfície. Però cal arribar a un acord entre governs per a fer-ho possible.

Bustos: “La Generalitat ha de respondre”

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, assegura que després de diverses reunions, la pilota està a la teulada de la Generalitat. Ha recordat unes declaracions del conseller de Política Territorial, Lluis Recoder, comprometent-se a mantenir el calendari d’obres i trobar finançament abans de l’estiu per acabar el Metro l’any 2015 com estava previst. Pel que fa als treballs que han de millorar l’aspecte del passeig de la Plaça Major, però també l’entorn de la plaça d’Espanya, que aniran a càrrec del consistori, assegura que “sense el conveni, no podem intervenir perquè no tenim la cobertura legal necessària”, així que “són ells (la Generalitat) els qui han de respondre”. L’alcalde, malgrat tot, s’ha mostrat conciliador amb el conseller Recoder i la Generalitat, de qui ha reconegut la bona disposició a trobar sortides.

L'alcalde Bustos, al mig, i els regidors Manau i Capdevila, aquest matí.
L'alcalde Bustos, al mig, i els regidors Manau i Capdevila, aquest matí.

Segons assegura el consistori, l’ajuntament es faria càrrec de les obres d’urbanització del passeig i plaça d’Espanya a canvi de que la Generalitat es fes càrrec del soterrament de la via als barris de Gràcia i Can Feu. La Generalitat també adquirirà alguns drets urbanístics en els terrenys de l’actual Sabadell-Estació.

Aparcaments segregats

Dels convenis s’espera que els aparcaments construits sota l’avinguda Josep Tarradellas i el Passeig puguin entrar en servei amb independència de les obres del Metro. El de La Concòrdia tindrà dues plantes i 300 places d’aparcament. Serà el més gran de la ciutat. Per la seva part, el del Passeg tindrà 200 places i estarà connectat d’alguna manera a les 240 places actuals de l’aparcament de la plaça del Doctor Robert.

Reobertura de Josep Tarradelles, fa unes setmanes. Foto: J.Peláez
Reobertura de Josep Tarradelles, fa unes setmanes. Foto: J.Peláez

A nivell urbanístic, ja s’ha actuat bastant a l’entorn de plaça Espanya, amb l’obertura al trànsit de l’avinguda Josep Tarradellas i la configuració gairebé definitiva del trànsit de vehicles per la rotonda.

Com serà el passeig?

Segons l’alcalde de Sabadell, durant aquest mes de maig es definirà el model de Passeig de la plaça Major. Una definició que s’haurà de fer després de tot un seguit de xerrades i propostes des de fa molt temps. Fins i tot, el consistori va impulsar un procés de debat l’any 2009, que va culminar en un document final.

D’altra banda, aquest divendres s’organitzarà, per part d’Impaktes Visuals, un acció pel proper divendres a les 20 hores al passeig. És uan proposta artística i festiva de protesta per les obres aturades.

Mentrestant, Bustos insisteix que malgrat les protestes i les reclamacions polítiques “les coses van bé, el conseller ha anunciat que espera tenir garantit el finançament de l’obra abans de l’estiu i que aquest mes de maig definirem quin model de Passeig volem”. Però recorda que, en última instància, la pilota està en el camp de la Generalitat.

Comments are closed.