Foto portada: Carme Garcia, a la plaça Sant Roc, l'any 2014. Autor: J.d.A.

Carme Garcia abandona Iniciativa per Catalunya Verds

La que va ser diputada al Congrés durant la primera legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero, i portaveu d’ICV a Sabadell, entre 2007 i aquest mateix any, ha fet públic aquest dilluns que abandona el partit on ha militat quatre dècades.

Garcia manté que la forma en que ICV ha gestionat el procés sobiranista, en especial les darreres setmanes, l’ha empès a prendre la decisió. L’exdiputada forma part del sector sobiranista d’ICV, agrupat en l’anomenat Àmbit de Fet Nacional, i creu que la direcció del seu partit “ha segrestat internament” el debat  mentre que per altra banda s’han allunyat de la seva vocació històrica “d’influència, transformació i govern”.

L’exregidora sabadellenca fa pública la decisió dos dies després que el copresident d’ICV, Joan Herrera, assenyalés en una entrevista a El País que no votarà en el nou 9 de novembre impulsat pel president de la Generalitat, Artur Mas. La direcció ecosocialista ha rebut amb molta fredor la nova proposta governamental. L’anunci arriba també pocs dies després que s’hagi fet pública la divisió dins la secció local d’Iniciativa, amb uns militants, entre ells la pròpia Garcia, contra les decisions de l’actual direcció a Sabadell, més al voltant del reagrupament de l’esquerra que del procés sobiranista. De fet, fa unes setmanes Garcia va demanar deixar de pagar la seva quota a Sabadell per pagar-la directament a Barcelona. Ara va més enllà i abandona 40 anys de militància, primer al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i després a ICV.

En una carta que ha enviat a diversos mitjans de comunicació Garcia s’explica (més info: ‘Les raons per les quals deixo de militar a ICV‘).

Vaig néixer a Extremadura. Als anys 60 els meus pares ens van portar a Catalunya.He estat federalista més o menys convençuda, fins a l’any 2010, quan el Tribunal Constitucional tomba el nostre Estatut. Estaria bé un Estat Federal, però fa 200 anys que ho intentem. No hi ha amb qui federar-se a Espanya. I, en tot cas, només hi ha una possibilitat de federar-s’hi: des de la independència. Aleshores sí que potser podria ser, perquè estaríem en igualtat de condicions. No sóc nacionalista, però ara aposto per la sobirania de Catalunya”.

L’exportaveu a Sabadell assegura que ICV ha estat “formalment present” i “guardant les formes” en el procés sobiranista.

Molts, tanmateix, tenim la sensació que no ha estat en cor i ànima. Més aviat hem fet la política de l’estruç. Els darrers dies, ha estat especialment trist el paper d’ICV. Què podia d’haver dit ICV? No és la consulta que volíem, esclar. Imagino que ningú no volia aquesta consulta. Ara bé, és l’única que podem fer? És l’única, avui, realitzable? Doncs fem-la posant les condicions que calgui com ha fet ANC i Òmnium, però mai renunciant a una oportunitat més de mobilització i de consulta ciutadana. ICV hauria d’estar cridant a la participació, donant exemple, posant a disposició de la consulta, si cal, els espais i locals d’ICV, com han fet d’altres, És la meva opinió, la qual no he tingut espais on explicar-la.

Garcia finalitza mantenint que ICV ha segrestat el debat nacional, de forma premeditada per “no dividir el partit”. Acaba demanant la convocatòria d’una assemblea extraordinària per debatre aquests aspectes i posar els interessos de país per sobre dels de partit. “Estic segura que molts així tornaríem”, acaba el seu comunicat.

15 Comments