Ciutadans aposta per canviar els autobusos “xemeneia” per dièsel abans de comprar híbrids

La flota d’autobusos de Sabadell està molt envellida. Tant que és la més antiquada dels grans municipis de la província de Barcelona. Ho reconeix l’actual consistori i la pròpia empresa concessionària. Per posar-la al dia el quatripartit aposta per canviar el 40 per cent de la flota per vehicles híbrids. El grup municipal de Ciutadans creu que seria millor comprar nous vehicles dièsel, més econòmics, i treure dels carrers de la ciutat tots els autobusos matriculats abans de l’any 1999.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, van anunciar al setembre que el consistori comprarà abans de l’any 2020 25 nous autobusos, dels quals 13 serien dièsel i 12 híbrids. Els híbrids contaminen menys, però la seva adquisició és un 33 per cent més gravosa. Tot i així, Guerrero va anunciar fa uns dies al ple que el consistori apostava ara perquè tots els nous vehicles fossin híbrids.

Foto portada: Adrián Hernández, José Luis Fernández i Ramón García, a la sala de grups municipals. Autor: J.d.A.
Foto portada: Adrián Hernández, José Luis Fernández i Ramón García, a la sala de grups municipals. Autor: J.d.A.

El grup municipal de Ciutadans recela dels plans del quatripartit. Han demanat diverses informacions i, davant la manca de dades que tenen, segons asseguren, exposen a l’opinió pública les seves prioritats. Segons ha explicat el regidor de Ciutadans José Luis Fernández “cal treure el més aviat possible del carrer totes les veritables xemeneies del passat mil·leni que hi ha circulant”. Segons les seves dades, Sabadell té entre un 33 i un 40 per cent d’autobusos matriculats abans de l’any 1999 (com a mínim 14 Euro 1, més tots els Euro 2), els més contaminants.

Un Euro 1 contamina 36 vegades més que un Euro 6, que són els models dels dos dièsel que s’han comprat recentment”, assegura Fernández. “Treiem primer aquestes xemeneies i després incorporem els híbrids”, ha assenyalat el portaveu, Adrián Hernández.

El partit taronja acusa el quatripartit d’exercir una política “d’aparador”, ja que per l’any 2017 només es pressuposten 200.000 euros per la compra de nous autobusos, una xifra insuficient per un híbrid. De fet, els dos dièsel i l’híbrid comprats ara es van pagar amb el romanent positiu dels comptes del 2015.

Foto portada: Adrián Hernández, José Luis Fernández i Ramón García, a la sala de grups municipals. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.