Carme Garcia ICV

Com va començar l’operació contra la corrupció a Sabadell?

  • El robatori d’ordinadors a la seu d’Iniciativa el mes de gener de l’any 2010 va accelerar el procés.

  • Carme Garcia (ICV): “No vam denunciar ningú, vam explicar el que sabíem al Fiscal instats pels Mossos”.

La investigació que ha culminat en l’Operació Mercuri va començar a princips de l’any 2010. El robatori d’ordinadors a la seu d’Iniciativa per Catalunya Verds va fer que es posés en coneixement policial i judicial unes sospites que havien arribat a la formació ecosocialista. La portaveu de ICV, Carme Garcia, explica el procés a iSabadell.

1. Arriben indicis a Iniciativa de presumptes tractes de favor

Durant l’any 2009 Iniciativa per Catalunya Verds va rebre informacions de presumptes irregularitats en contractacions d’obra pública. Es tractava de contractistes o arquitectes descontents. A diferència d’altres ocasions i d’altres persones, en aquest cas estaven disposats a aportar documentació i parlar davant els tribunals si calgués, segons assenyala Garcia.

2. Roben ordinadors i papers a la seu d’ICV

ICV es va disposar a treballar amb tranquil·litat (“aquestes coses demanen temps”, assenyala la portaveu). Tenien documentació i informacions a la seva seu. El mes de gener de l’any 2010, com van denunciar en el seu moment (veure comunicat), la seu d’ICV va patir un robatori. Es van emportar dues torres informàtiques i també papers i més documentació.

3. Mossos insta a posar en coneixement del Fiscal els indicis

El president local d’ICV en aquell moment, Aureli Calvo, i Garcia van denunciar els fets davant els Mossos d’Esquadra. Preguntats sobre la informació, i segons el testimoni de Garcia, van ser aconsellats a comunicar el que sabien a la Fiscalia Anticorrupció. “Si no ho haguéssim dit, haguéssim encobert presumptes fets del·lictius”, diu Garcia.

4. Reunió amb el Fiscal Anticorrupció

El mes de febrer de 2012 Carme Garcia es reuneix i posa en coneixement del fiscal anticorrupció de Catalunya, Fernando Bermejo (que aquest dimarts ha liderat l’escorcoll a l’ajuntament de Sabadell).

Des d’aquell moment la Fiscalia ha actuat d’ofici. Nosaltres no hem denunciat l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, sinó que vam posar en coneixement de la Fiscalia les sospites i fets que ens havien traslladat. Jo no vaig denunciar ningú perquè no tenia proves, però no em podia guardar aquesta informació. Va coincidir que ens van arribar informacions i que ens van robar els ordinadors. Davant això, els Mossos ens van dir que ho havíem de posar en coneixement del fiscal. És el que vam fer i segurament ara han actuat d’ofici”, conclou la portaveu.

En aquell mandat, ICV formava grup municipal amb Esquerra Unida i Alternativa. Van trencar l’any 2011. En un comunicat emès aquest dimarts, EUiA assegura que en aquell mandat van dur a la Fiscalia tots els indicis que “vam conèixer sobre les pràctiques a l’Ajuntament de Sabadell que vam considerar que havien de ser investigade”.

Foto portada: Carme Garcia parlant amb la premsa aquest dimarts. Autor: David B.

Comments are closed.