Foto portada: Dani Fernández, Manuel Bustos i Paco Bustos, a la sala de vistes. Autor: David B.

Comença el judici sobre la peça Montcada del cas Mercuri

El primer judici del cas Mercuri ja ha començat. Es duu a terme aquest dimecres i dijous si tot va com està previst, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els quatre acusats ja són dins de la sala de vistes.

Els germans Bustos, Manuel i Paco, han arribat al TSJC a les nou del matí. Han entrat acompanyats per familiars, el regidor socialista Lluis Monge, i Montse Montiel, secretària d’organització de la federació del PSC Vallès Occidental. Minuts després ha entrat Dani Fernández, exsecretari d’Organització del PSC i diputat fins fa una setmana. Finalment ho ha fet l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez. La Fiscalia Anticorrupció i l’acusacio popular, exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demana dos anys de presó i sis d’inhabilitació per cada acusat. Se’ls acusa de tràfic d’influències.

L'exalcalde i expresident de la FMC a l'entrada al TSJC. Autor: David B.
L’exalcalde i expresident de la FMC a l’entrada al TSJC. Autor: David B.

A l’inici l’advocat de la defensa ha reivindicat que hi ha hagut una persecució contra els seus client, especialment contra Manuel Bustos, que ha tingut intervingut el telèfon durant “tres dolorosos anys” en “una investigació amb molt uniforme i poc jutges”. Martell ha demanat la nul•litat de les escoltes que donen lloc a tot el cas. Martell ha demanat que a l’hora d’abordar el cas les proves provinents de les escoltes no siguin tingudes en compte.

Per la seva part, després de dos recessos el fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo, ha defensat la instrucció i les intervencions telefòniques ja que “els indicis marcaven que hi havia una corrupció generalitzada”. Bermejo ha dit que la instrucció marca com un empresari, José Ríos, va reconèixer en seu judicial haver pagar comissions a regidors. “Bustos va citar a empresaris per aconseguir que un empresari [Ríos] no presentés un pen drive amb proves”, ha dit Bermejo. “A més, Bustos sabia que l’investigaven”, ha dit el fiscal assenyalat que la intervenció telefònica ha estat proporcional perquè es tracta d’un delicte greu i a mes calia evitar que Bustos fes més maniobres donat el “gran poder que tenia a la ciutat de Sabadell” Per altra part, l’advocat Raúl García Barroso, de l’acusació particular, ha defensat l’exhaustivitat del procés, rebutjant també que s’apartessin les proves.

El president del tribunal ha decidit continuar endavant amb el procés, assegurant que en tot cas s’abordarien les al•legacions de la defensa a la sentència. Per tant, els acusats han començat a declarar. El primer, Dani Fernández a les 12.15 hores.

Dani Fernández: “no entenia res però jo només he col·laborat”

Dani Fernández ha assegurat que la seva intervenció en el cas va ser després de rebre una petició d’ajuda per part d’una regidora de Montcada per buscar una candidata coneguda per a un càrrec de confiança (de designació directa). Assegura que “vaig donar veus” i quan va sortir el nom de Carmina Llumà i va veure el seu currículum “vaig donar una opinió positiva. Com no l’havia de donar veient-lo?”. Ha rebutjat tenir cap interès en col·locar Carmina Llumà i que va ser l’alcaldessa qui es va dirigir a ella preguntant-li opinió.

Dani Fernández, a l'entrada del tribunal. Autor: David B.
Dani Fernández, a l’entrada del tribunal. Autor: David B.

Fernández ha dit que no comentaria les declaracions telefòniques que se li van intervenir ja que no les reconeix com a prova. “No reconec ni les converses ni les veus” ha arribat a dir però, en canvi, ha dit que proven la seva sorpresa “perquè no entenc que per contractar una càrrec de confiança faci un procés de selecció. La conversa mostra la meva perplexitat”, ha dit. “La realitat és que no entenia res” quan s’adona que hi ha un procés de selecció per contractar el que pensava havia de ser un càrrec de confiança. En referència a la contractació ha dit que va ser decisió de Pérez. “Ella tenia clar que Llumà era la persona adequada i jo comparteixo l’opinió; no la imposo, la comparteixo”, ha repetit. “Al meu partit els alcaldes pesen molt i són ells qui decideixen”.

A les 13 hores l’exdiputat s’ha acollit al seu dret a no declarar a les preguntes de l’acusació popular, liderada per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

SEGUIRÀ AMPLIACIÓ

Foto portada: Fernández, Manuel Bustos i Paco Bustos. Autor: David B. 

Comments are closed.