Compte enrere pel 27S: gairebé una vintena de sabadellencs a les llistes

  • L’expresidenta de l’ANC, Carme Forcadell, sabadellenca amb més opcions de ser diputada.

  • També podrien entrar Pol Gibert (PSC) i Joan Garcia (Ciutadans). Difícil repetir per Toni Font (Unió).

A un mes de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre, presentades com a plesbiscitàries pel sobiranisme, s’han tancat les llistes electorals, que inclouen una vintena de sabadellencs entre les formacions principals. De tots ells, només una part tenen opcions de ser diputats.

En la legislatura 2012-2015, tres sabadellencs han tingut un escó: Montserrat Capdevila, pel PSC, Joan Mena, per ICV-EUiA, i Toni Font, per CiU. Només aquest últim es torna a presentar. Capdevila deixa la política institucional; Mena anunciarà properament el seu pròxim destí, que podria ser la llista de confluència entre ICV, EUiA i Podem pel Congrés dels Diputats. I Toni Font és el número 7 de la llista d’Unió. Tota una incògnita ja que la formació democristiana es presenta per primera cop deslligada de Convergència Democràtica. Els analistes consideren improbable que Unió tingui set diputats a Barcelona. Sense cap opció hi ha el sabadellenc Carles Lombarte, número 63 dels democristians.

Junts pel sí: Forcadell serà diputada

La sabadellenca millor col·locada a les llistes és Carme Forcadell, exregidora d’ERC entre 2003 i 2007, expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana i ara número 2 de Junts pel Sí, la llista conjunta de Convergència, Esquerra i les entitats sobiranistes. Forcadell serà diputada amb seguretat com també Muriel Casals, número 3 de la llista. Tot i que nascuda a Sabadell, Casals actualment hi manté pocs vincles i resideix a Barcelona. La llista sobiranista també inclou, sense opcions, Oriol Giménez (49), Laia Girós (64), Anna Maria Carbonell (66) i el periodista Miquel Calçada (74).

PSC: el sabadellenc Gibert pot ser diputat

Un sabadellenc amb opcions de ser diputat és el socialista Pol Gibert, qui serà el número 9 per Barcelona. Tot i que els sondejos preveuen una caiguda socialista, Gibert manté opcions de ser parlamentari. Actualment és el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya. La sabadellenca Mercè Porras és la número 24 de la llista, on també hi participa com a suplent l’exregidor Ramon Burgués.

Foto portada: la diputada Montserrat Capdevila, que deixarà el Parlament, Pol Gibert i Anna Carrasco, davant el SOC. Autor: PSC / cedida.
Gibert, al mig de la imatge, amb Capdevila i Anna Carrasco. Autor: PSC.

A l’esquerra, la candidatura de confluència entre ICV, EUiA i Podem, Catalunya sí que es pot, té un bon grapat de sabadellencs. Però cap té opcions de ser diputat en la propera legislatura. És el cas de Marta Morell (41), Alícia València (56) i el portaveu d’Unitat pel Canvi a l’Ajuntament, Joan Berlanga (60).

Tampoc té opcions de ser diputat l’exfutbolista i economista Oleguer Presas, que serà el candidat 77 per la CUP a Barcelona. Presas ja va ser el 23 de la llista de la Crida per Sabadell el mes de maig i ara dóna de nou un suport visible a la candidatura del rupturisme. A més de Presas, la candidatura de la CUP també inclou una altra sabadellenca. Es tracta de Núria Campanera, que serà la número 18 per la llista barcelonina.

Ciutadans: doble opció d’escó

Sí pot ser diputat el portaveu de Ciutadans a Sabadell, Joan Garcia, que serà el número u. Cal tenir en compte que els sondejos preveuen una vintena de diputats per la formació liderada per Albert Rivera. En el número 16 hi ha una altra sabadellenca, Laura Vílchez, qui podria entrar si Ciutadans deixa curts els pronòstics.

Santos a la llista de Garcia Albiol

Finalment, l’exregidora Cuca Santos forma part de la llista del Partit Popular, tot i que sense opcions de ser diputada. Santos és la número 60 en la llista liderada per Xavier Garcia Albiol.

Altres llistes

Aquests són els sabadellencs presents a les principals llistes. No obstant, en podrien haver-hi més a la resta de partits que es presenten, més minoritaris. Es tracta dels animalistes del PACMA, Escons en Blanc, Guanyem Catalunya – Ganemos i Recortes Cero – Els Verds.

Foto portada: Carme Forcadell és la sabadellenca millor situada als comicis del 27S. A la foto, votant el 9N a l’IES Vallès. Autor: David B. 

Comments are closed.