Foto portada: la tinent d'alcalde i regidora d'Esports, Marisol Martínez, i el portaveu del PSC i exregidor d'Esports, Josep Ayuso. Autor: David B.

Cop de porta a la Fundació de l’Esport Sabadellenc: neix la Fundació Privada Esport Innovació Sabadell

  • Martínez a Ayuso: “el temps posa cadascú al seu lloc: vosté està imputat i jo no”.

  • El quatripartit recicla la controvertida fundació i la lliga a un nou projecte econòmic.

Cop de porta a la Fundació de l’Esport Sabadellenc, controvertida per a molts durant el bustisme, que es recicla en la Fundació Privada Esport Innovació Sabadell, que vol liderar una nova aposta estratègica lligada a aquests dos elements.

El ple d’aquest dijous ha ratificat els estatuts de la Fundació Privada Esport Innovació Sabadell, idea del món econòmic local i de la que el consistori en forma part, com ja feia en la Fundació de l’Esport Sabadellenc, creada per l’ajuntament socialista per a gestionar fons públics i privats cap a les entitats esportives, i que entre altres coses va arribar a ser la màxima accionista durant un lustre del Centre d’Esports Sabadell.

Les sospites del govern contra la Fundació de l’Esport

La gestió de la fundació va ser controvertida, i en els primers mesos del govern de Juli Fernàndez es va iniciar un estudi per disoldre-la després de trobar irregularitats (més info: ‘Detecten presumptes irregularitats‘). Llavors era regidora d’Esports Glòria Rubio. Finalment la fundació no es dissoldrà com a tal sinó que es reconvertirà.

Mirada al futur

La tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i regidora d’Esports, Marisol Martínez, ha mantingut que la nova Fundació Privada Esport Innovació Sabadell serà la forma de canalitzar el clúster innovació i esport que s’està generant com una aposta de futur i que vol posar Sabadell com a pol d’atracció d’aquestes disciplines. Una iniciativa ideada per la Fundació per la Indústria (vinculada al Gremi de Fabricants, la patronal tèxtil).

Comença una nova etapa amb un nou propòsit. Tenim equipaments esportius de qualitat, 198 entitats esportives i agents importants tant del món de la salut com en l’universitari, com l’Escola de Disseny (ESDi). Un projecte pilot, del que en poden sortir altres, que connecti iniciatives diferents. Economia col·laborativa amb lletres majúscules”, ha dit Martínez.

A nivell general, l’oposició ha donat suport al nou clúster, amb esmenes per part del PSC, que han provocat una picabaralla entre el portaveu, Josep Ayuso, i Marisol Martínez. La regidora ha assegurat que la Fundació de l’Esport va tenir un “ús partidista”, tot recordant que va servir durant molt anys per finançar el Centre d’Esports Sabadell, tot i que més endavant es donaven beques a esportistes de base. Ayuso ha acusat el quatripartit de “ferir de mort” la fundació després de les acusacions de Glòria Rubio, que al seu parer no han quedat provades. El socialista ha defensat que es van aportar 1,6 milions a les entitats i els esportistes, mantenint que la nova fundació manté els objectius.

Martínez creu que la ferida a la fundació la va causar més aviat el cas Mercuri, i el bustisme.

La Fundació es va usar de forma política per subvencionar el Centre d’Esports Sabadell. Després es van donar beques, que haurien d’haver donat i controlat l’Ajuntament. I amgat hem sabut que Manuel Bustos havia de ser-ne president vitalici. Vostè [a Ayuso] ho ha de saber perquè n’era el president. No vull parlar del passat, però funcionava de forma poc ètica i amb poca informació. Vol que li digui qui eren alguns dels patrons? No ho faré”.

Entre els patrons, per exemple hi ha hagut el president del Gremi de Constructors, Melquíades  Garrido, investigat en diverses peces del cas Mercuri i oncle de Bustos. També representants d’empreses com la TUS, SMATSA, CASSA, el Banc Sabadell o la Cambra de Comerç i altres  agents de la ciutat.

El cas Mercuri és la seva xarxa de seguretat. Quan tenen algun problema, parlen del cas Mercuri”, ha acusat Ayuso a Martínez. “És mentida que les subvencions anessin al CE Sabadell. Anaven allà on els patrons volien i segons el que decidia la Junta de Patrons. Si un patró volia donar diners al CE Sabadell o a un club de petanca, anaven a aquell club. No han pogut acreditar cap arbitrarietat en tot aquest temps”, ha reblat Ayuso.

“Ens va venir la crisi i quan calia un govern fort a la ciutat al costat de la gent, el cas Mercuri, que va ser una catàstrofe per la ciutat. Com el temps posa a tothom al seu lloc, vosté està imputat i jo no”, ha finalitzat Martínez la seva discussió, agra, amb el portaveu socialista.

Els estatuts de la nova Fundació, que materialitzen el viratge de l’antiga Fundació de l’Esport, s’ha aprovat amb els vots favorables dels socis de govern, els quatre de CiU, el popular Esteban Gesa i els no adscrits Bosch i Monge. PSC i Ciutadans s’han abstingut.

Foto portada: la tinent d’alcalde i regidora d’Esports, Marisol Martínez, i el portaveu del PSC i exregidor d’Esports, Josep Ayuso. Autor: David B.

Comments are closed.