Debat sindicats república catalana. Autor: David B.

Debat sobre el model sindical a la Catalunya independent

Una quinzena de persones s’han aplegat aquest dijous a les 19:30 hores al Casal Pere Quart per a debatre sobre el model sindical en una hipotètica República catalana independent.

L’acte fou organitzat per la Taula del Sí, formada per PDeCat, ERC, Demòcrates de Catalunya, Òmnium Cultural i ANC. Van intervenir Antoni Alarcón, en representació de la Coordinador Sindical Catalana (CSC), Josep Manuel Morales de la USOC i Teresa Romeu de la corrent minoritària Independentistes de CC.OO. La moderadora del debat, Teresa Mira, va excusar l’absència de Josep Ginestà, secretari general de Treball de la Generalitat la participació del qual estava prevista a l’acte i anuncià un segon acte al setembre amb la presència dels sindicats majoritaris.

Antoni Alarcón va definir el CSC com a un “sindicat independentista i de classe” que planteja una “esmena a la totalitat al règim del 78”. Va reivindicar el caràcter “internacionalista” del seu sindicat, alhora que assegurà que l’Estat espanyol és un altre país. Al seu parer, el model de sindicalisme de fàbrica està esgotat, així com la reclamació d’un “marc català de relacions laborals” ja que ara toca defensar una República catalana que a la seva Constitució reconegui els drets laborals. Alarcón va lamentar el fet que Catalunya sigui un país amb una de les taxes d’afiliació sindical més baixes d’Europa.

El sindicalista va plantejar tot un seguit de qüestions relatives al teletreball o la revolució industrial 4.0 que qüestionen les velles pràctiques sindicals. Així va proposar “fer cotitzar a les màquines” i la Renda Ciutadana Garantida.  Alarcón va criticar el mercat de treball espanyol desregulat, amb salaris baixos -800 euros de mitjana al sector serveis- que condemnen al 25 per cent dels treballadors a la pobresa. També va propugnar obrir el sindicalisme al treballadors sense salari com aturats o pensionistes. El seu model sindical passa per reforçar la democràcia als centres de treball, potenciant les assembles enfront als comitès d’empresa. Va finalitzar el seu parlament amb una defensa de la República catalana com una “finestra d’oportunitats” per a “descolonitzar-nos” a nivell econòmic i nacional.

Sindicat constitucionalista i corrent independentista

Josep Manuel Morales va definir la USOC com un “sindicat constitucionalista” amb un 10 per cent de representació en les administracions públiques i 50 anys d’existència. La USOC és independent políticament i entre els seus afiliats hi ha membres de totes les tendències. Respecte al referèndum de l’1 d’octubre, la posició del sindicat serà d’abstenció donada la polarització en aquest tema dels seus afiliats. Morales va reivindicar revaloritzar el treball dels professionals davant els baixos salaris i la defensa dels seus drets laborals. A diferència dels altres ponents, Morales va qüestionar que amb la independència augmentessin els salaris, ja que en les àrees de competència exclusiva de la Generalitat això no s’ha fet.

Teresa Romeu, de la corrent Independentistes de CC.OO va explicar els objectius de la seva corrent que són, entre altres, defensar que la independència és “l’única solució per a una societat més justa”, intervenir en el debat sobiranista i demanar el sí a la independència. La sindicalista va esmentar l’enquesta interna realitzada pel sindicat segons la qual el 40 per cent dels afiliats volen la independència i el 42 per cent és federalista. Romeu va propugnar la participació de la classe treballadora en el procés constituent. A la República catalana -assegurà- hauran més recursos financers per pagar salaris més alts, fer polítiques actives contra l’atur, millorar les pensions i sufragar més prestacions socials. Així mateix va reivindicar un “nou país amb sindicats forts” on hi hagi una major productivitat i es combati la precarietat.

Foto portada: un moment del debat. Autor: David B.

Comments are closed.