Foto portada: els regidors de l'equip de govern Ramon Vidal, Xavier Guerrero, Maties Serracant (alcalde), Glòria Rubio i Miquel Soler. Autor: J.d.A. 

“Deficiències” en els contractes i les subvencions entre 2011 i 2015

Punt i final al procés d’auditories emprès pel govern quatripartit sobre el funcionament de l’administració. Primer va ser l’auditoria ciutadana, basada en una enquesta a la població. Després l’auditoria interna, també en base a un qüestionari que van respondre mig miler de treballadors. Ara s’han presentat els resultats de l’auditoria econòmica, basada en un mostreig fet per l’empresa Faura-Casas. 

Els resultats mostren diverses deficiències en els processos. No tant sobre l’estat dels comptes a 31 de maig de 2015, quan el PSC va deixar el govern municipal. Però sí en relació a alguns processos administratius. No s’han mirat expedients en concret. En tot cas, el govern ha destacat que la seva voluntat és crear nous mecanismes per corregir les deficiències i no tant de mirar enrere. Han trobat deficiències en tres àmbits.

1. Contractació

Segons s’ha presentat aquest divendres, entre 2011 i 2015 han trobat irregularitats en la forma de procedir amb els contractes menors. Es tracta dels encàrrecs per un valor inferior a 10.000 euros. Segons ha explicat el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, es van cobrir necessitats ordinàries de l’Ajuntament amb aquest tipus de contractes, es van fraccionar obres més grans fent diversos contractes menors i finalment es va abusar de l’excepcionalitat que permet la llei per acudir als contractes menors. En tot cas, segons Guerrero, símptomes d’improvisació o de manca de planificació a l’Ajuntament, així com de possibles arbitrarietats.




El govern assegura que ha emprès mesures per reduir el número d’obres i serveis que es contracten per aquesta via, a través d’un sistema d’alertes o de formació als tècnics municipals.

2. Recursos humans

Segons ha explicat la regidora de Participació, Glòria Rubio, entre 2011 i 2015 es van deixar caducar ofertes públiques d’ocupació i hi ha dubtes sobre la forma com s’integraven els tribunals i s’establien les bases de les borses de treball en aquella època. Així mateix, qüestionen el compliment dels criteris de capacitació i idoneïtat que ha de regir la contractació pública.

Ara, diu Rubio, es contracta per competències i s’ha revertit l’escadessat de places públiques, amb una convocatòria de 112 plaques de funcionari i de 31 de personal laboral. També s’ha reforçat el personal directiu de l’administració.

3. Subvencions

En una línia similar, Rubio manté que la convocatòria de subvencions no complia alguns requisits obligatoris per llei.




Per revertir-ho ara es fa una convocatòria de subvencions unificada, a través del Pla Estratègic de Subvencions 2018-2019, que introdueix noves clàusules per revertir els desajustos trobats.

Corrupció i riscos de corrupció

L’auditoria municipal va ser comú denominador de tots els partits a les municipals de 2015, amb l’excepció del PSC. Llavors la digestió del cas Mercuri era molt present. Rubio recorda que la Comissió de Transparència es va crear en aquell context. Ara s’ha evidenciat que “hi havia processos incorrectes”. No obstant, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, s’ha cuidat molt de parlar de corrupció i ha mantingut que “els riscos de corrupció sempre hi són a l’administració”.

“Fer net en aquest cas és canviar els procediments que són millorables i que no complien els requisits. L’administració era molt millorable”, assegura. En un altre moment ha validat que l’objectiu de l’auditoria no era “buscar delictes”, ha insistit, mentre que Guerrero sosté que “si els procediments funcionen bé, és més fàcil aïllar les pomes podrides que hi puguin haver”.

Serracant manté que l’auditoria no és “exhaustiva” sinó el resultat d’un “mostreig” i com a conseqüència no es pot saber quina quantitat econòmica hauria estalviat l’Ajuntament si els processos haguessin estat correctes. Tampoc es pot saber qui (empreses, persones o entitats, segons les tres deficiències presentades) s’han beneficiat de les presumptes males pràctiques anteriors.

Foto portada: els regidors de l’equip de govern Ramon Vidal, Xavier Guerrero, Maties Serracant (alcalde), Glòria Rubio i Miquel Soler. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.