Plaça Marcet

Demanen a l’Ajuntament que faci retirar tots els símbols franquistes

Les joventuts d’Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya Verds i el PSUC-Viu demanen que es retirin de Sabadell tots els símbols “feixistes” que resten a la ciutat “per respecte a totes les persones que van sofrir agressions per defensar la seva terra i els seus ideals”. Impulsaran una moció al ple.

Aquest dimecres es van complir 77 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Sabadell. Amb aquest motiu, les JERC (Joventuts d’Esquerra Republicana), JEV (Joventuts d’Esquerra Verda, vinculades a ICV) i les JSUC (Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, vinculades al PSUC-Viu, corrent dins d’EUiA) impulsaran una moció al ple en els propers mesos per demanar que l’Ajuntament faci retirar tots els símbols feixistes de la ciutat.

N’hi ha alguns a l’espai públic, com la plaça dedicada a l’alcalde franquista Marcet o el carrer d’Alfons Sala “conegut partidari del règim feixista i encarregat d’acabar amb La Mancomunitat”. També apunten alguns espais privats, com les plaques dedicades al nacionalcatolicisme a les façanes de l’església de la Puríssima i l’església de la Santíssima Trinitat, o símbols feixistes (el jou i les fletxes falangistes) a alguns edificis amb placa del Ministerio de la Vivienda.

Considerem que en una ciutat del segle XXI i amb vocació democràtica, l’existència d’aquests símbols heretats del franquisme és una ofensa a la memòria de les víctimes del règim i creiem que aquests emblemes no tenen lloc en l’actual sistema democràtic”, asseguren les tres joventuts polítiques.

Per a debatre-ho impulsaran una moció al ple municipal i per rememorar el “trist aniversari” de l’entrada de les tropes feixistes a la ciutat pintaran un mural aquest cap de setmana per “mostrar el rebuig al feixisme, reivindicant una ciutadania democràtica i tolerant”.

Foto portada: monòlit dedicat a l’alcalde Marcet, aquest dijous. Autor: David B.

2 Comments