Foto portada: d'esquerra a dreta i de dalta a baix representants de la Crida per Sabadell, Unitat pel Canvi, CiU i PSC. Autor: J.d.A.

Diari de precampanya : ‘Llibres, roses i propaganda’

DIARI DE CAMPANYA

Un Sant Jordi especial. Cada any hi són. Però al 2015 la presència dels partits polítics ha estat especialment significativa al dia del llibre i la rosa. La situació de les seves carpes s’ha modificat, i els han col·locat al carrer de Corominas. La proximitat de la campanya electoral, que comença en dues setmanes, ha accelerat la presentació de propostes.

Després de presentar el seu programa cultural les dues principals formacions polítiques, PSC i CiU, aquest dijous han dit la seva tant Unitat pel Canvi a Sabadell (que engloba ICV, sectors d’EUiA i la direcció de Podemos) com la Crida per Sabadell (sorgida de la suma de l’Entesa i la CUP).

Unitat pel Canvi visibilitzarà la cultura que es fa als barris

El cap de llista d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, ha dit que es marquen com a objectiu fer visible al global de la ciutat les moltes iniciatives culturals que es duen terme a barris: clubs de lectura, grups de poesia, de pintura o de teatre gairebé “invisibles”. Unitat pel Canvi (UpC) assegura que facilitaran la cessió de locals a les entitats i facilitaran material i major difusió. “Volem que la cultura estigui al carrer durant tot l’any”, ha dit Berlanga, “visibilitzant tota l’activitat cultural que es fa a Sabadell, que és molta”. Berlanga valora especialment la tasca duta a terme per iniciatives com l’Espai Àgora, la Bodega Coca o la sala La Bàscula.

La Crida vol canviar el model d’oci nocturn

En similar línia s’ha posicionat la número 2 de la Crida per Sabadell, Glòria Rubio, que creu que la cultura ha d’estar al carrer tot l’any. La Crida ha presentat el seu programa, que passa per posar les polítiques culturals en mans del teixit associatiu i en descentralitzar les activitats. La Crida afavorirà els “judicis crítics” i exclourà “les manifestacions sexistes i racistes”. En aquest sentit, creuen que la Zona Hermètica s’hauria de desmuntar apostant per un altre tipus d’oci, no només traient del barri de Gràcia les discoteques sinó tampoc ubicant-les a Sant Pau de Riu-sec. “Hem de fer que el jovent que usa la Zona Hermètica conegui una altra forma d’oci a la ciutat”, ha dit. La Crida aposta per reubicar el Conservatori de Música, com aquesta setmana també ha proposat CiU.

CiU creu que s’acosta el canvi

Precisament la formació nacionalista ha assegurat en una trobada amb els mitjans de comunicació que Sabadell “viu un camí de roses cap al canvi”. El cap de llista, Carles Rossinyol, assegura que la ciutat viurà un canvi d’etapa en les properes eleccions. “La flor és l’esperança del canvi. Però les roses també tenen espines i ja les hem hagut de passar: corrupció, opacitat, formes de fer inacceptables…”. CiU ha recuperat aquest Sant Jordi l’entrega gratuïta de roses als ciutadans. En total, 4.000. L’any 2013 i 2014 no les havien donat cedint els fons al Rebost Solidari. “Ara toca donar un altre missatge. Malgrat totes les dificultats, les coses comencen a anar millor i hem de recuperar l’alegria”, ha dit el cap de llista.

Ayuso (PSC) impulsarà el Consell Assessor de l’Alcalde

Finalment, el PSC ha presentat aquest dijous el seu programa en quant a la participació. El seu cap de llista, Josep Ayuso, ha dit que la premissa socialista és avançar cap a la “cogovernança i coresponsabilitat: l’Ajuntament i el teixit de la ciutat hauran de parlar molt més i molt més sovint”, ha dit. Ayuso ha anunciat que crearà un Consell Assessor de l’Alcalde, amb representants de la ciutat, compatible amb el Consell de Ciutat, màxim òrgan de participació. “Mentre el Consell de Ciutat és més aviat informatiu i unidireccional, el nou Consell Assessor serà executiu i prendrà decisions”, ha dit l’actual primet tinent d’alcalde. Els socialistes, que han celebrat Sant Jordi també a la Creu de Barberà i Ca n’Oriac, aposten per un Ajuntament ‘obert’ a través d’internet 24 hores al dia i 365 dies a l’any.

Paradeta per tothom

Totes les formacions polítiques han tingut presència al Mercat. Algunes com la Crida fins i tot de manera triple, tot i que de forma indirecta: l’Entesa, la CUP i la Crida tenien una parada cada una. Persones del món cultural com Antoni Dalmases, Robert Ferrer, Jep Barceló, Lluis Brunet o Anna Fité han donat el seu suport a la candidatura rupturista. També hi han estat presents el PP, ERC, Ciutadans o Guanyem Sabadell, així com entitats de la societat civil, com Sabadell per la Independència, Òmnium, la Plataforma Soterrament FGC Ara! o la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi.

Comments are closed.