Donen suport a la celebració del Multiferèndum el proper 25 de maig

Diverses entitats socials i polítiques organitzen a nivell català la celebració d’una consulta ciutadana el proper dia 25 de maig sobre qüestions com l’agricultura amb transgènics, el deute públic, l’energia o les iniciatives legislatives populars. El ple municpal hi ha donat suport aquest dimarts amb els vots a favor de 24 dels 25 regidors presents.

La moció insta el consistori a implicar-se en la celebració de l’anomenat Multireferèndum el proper dia 25 de maig. Es tracta d’una consulta organitzada per diverses entitats que pretèn recabar l’opinió de la ciutadania al voltant del tipus d’agricultura que hi ha a Catalunya, el deute públic, el control sobre el sector energètic o les iniciatives legislatives populars. A més, el Multireferèndum té altres derivades territorials. A Tarragona es preguntarà sobre el complex Barcelona World, a Lleida sobre la gestió directa del servei d’aigua i a Girona sobre la línia de Molt Alta Tensió (MAT).

La campanya pel Multiferèndum va començar el 23 d’abril i finalitzarà el 25 de maig, coincidint amb les eleccions europees, quan es preveu que es facin les votacions, organitzades de forma informal per la societat civil i els col·lectius promotors (entre ells, Som lo que sembrem, la CUP, la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute o les Comissions Promotores d”ILPs Rebutjades).

A Sabadell la moció que demana la implicació municipal ha estat presentada pel PSC, l’Entesa, ICV i EUiA. No obstant, la portaveu de l’Associació Ecològica La Ruda, Rosa Maria Puig-Serra, ha presentat el Multiferèndum, intervenint al ple. Ha assegurat que la iniciativa està en la línia “d’aprofundir en la democràcia participativa i més directa sense qüestionar la democràcia representativa”. “Volem parlar, discutir i que es facin tantes consultes com siguin possibles”, ha finalitzat.

Les quatre formacions polítiques que han presentat la moció l’han defensat com una eina democràtica i una mostra de noves formes de fer política. Només CiU i el PP hi han posat algun però. El regidor Toni Font (CiU) ha assegurat que hauria estat millor convocar el Multiferèndum quan el Parlament hagués aprovat la llei de consultes, que es preveu sigui d’aquí a uns mesos i ha titllat la iniciativa com a “precipitada” perquè “aquestes coses s’han de fer bé i d’aquí a uns mesos tindrem un instrument important”. No obstant, han votat a favor de la moció. Per la seva part, la regidora del PP Cuca Santos ha assegurat que fer coincidir el Multireferèndum amb les eleccions europees pot prestar a confusió. S’ha abstingut.

La moció s’ha aprovat i l’alcalde, Juan Carlos Sánchez, ha avançat que posaran en mans dels serveis jurídics del consistori de quina manera l’Ajuntament pot implicar-se i col·laborar en aquesta consulta ciutadana. La moció demana que permetin l’ocupació de la via pública i els facilitin material logístic i també difusió. En qualsevol cas, les meses de votació del Multireferèndum estaran fora dels col·legis electorals.

Foto portada: campanya de comunicació del Multireferèndum. Autor: cedida.

Comments are closed.