El malestar de la plantilla d’SMATSA arriba al ple

  • L’oposició demana sense èxit paralitzar els expedients contra SMATSA.
  • El govern manté que fer-ho seria prevaricar: “no podem mirar cap a una altra banda”.

Una cinquantena de treballadors de Serveis Medi Ambient SA (SMATSA) han assistit al ple d’aquest dijous, mostrant la seva preocupació per la política municipal en relació al seu servei. En el fons una moció per aturar els expediens oberts contra l’empresa i crear una taula de diàleg.

Els assistents, bàsicament vinculats a les seccions sindicals de Comissions Obreres i UGT, han fet arribar al plenari les seves preocupacions de la mà del PSC, Ciutadans i el PP, que demanen més diàleg amb l’empresa concessionària, amb qui el quatripartit manté un litigi des de fa més d’un any. També es queixen contra altres mesures: una de les que més contestades és implantar sistemes GPS als equips de neteja individuals, carrets inclosos. “Requerim el total compliment del contracte perquè detectem diversos incompliments: volem que la facturació es faci segons el contracte, que es completi la instal·lació del sistema GPS com l’empresa va fixar en l’oferta i que es liquidin els expedients com marca el contracte. Obrir els expedients forma part de les nostres obligacions”, ha argumentat Lluis Perarnau, regidor de Serveis Municipals (més info: ‘Serracant anuncia sancions contra SMATSA‘).

Els grups opositors demanen posar en marxa una comissió de seguiment formada per representants del govern, de les seccions sindicals (CGT, CC.OO i UGT), de l’empresa i dels grups polítics de l’oposició. “Quin problema tenen en fer aquesta comissió?”, es pregunta Gesa (PP). La mesa hauria de prendre les mesures oportunes per garantir la prestació del servei com marca el contracte. Però el govern manté que no es pot fer.

Intent de paralitzar els expedients

Però, i aquí la clau del debat, la creació de la comissió portaria de la mà paralitzar de forma cautelar els expedients que s’han obert fins que hi hagi resolució judicial. El govern s’hi ha tancat en rodó: “no els podem aturar sense prevaricar”, ha afegit el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero (ERC). “Ens demaneu que mirem cap a un altre costat? L’empresa pot presentar al·legacions i defensar-se”, segueix Perarnau, qui ha contextualitzat la protesta al ple com a “reacció de l’empresa”.

Fer marxa enrere al contracte “costi el que costi”

PSC, Cs i PP acusen el govern de llançar acusacions “greus” contra l’empresa sense acreditar-les documentalment. “Han volgut crear el conflicte per fer marxa enrere al contracte d’SMATSA”, ha dit el regidor de Cs Adrián Hernández. “El seu objectiu és desfer-se del contracte costi el que costi i la plantilla de l’empresa ha de venir al ple a demanar-los que no generin més incertesa perquè no els escolten”, ha afegit Cristian Sánchez (PSC). Per la seva part, CiU ha demanat dades objectives perquè hi ha confusió (“estem despistats”, ha dit Josep Beltran), recordant que “aquest contracte va néixer malament i amb dubtes sobre la seva adjudicació”. Aquest punt s’investiga al cas Mercuri per un presumpte tràfic d’influències.

Els regidors del govern han insistit que garantiran els llocs de feina i les condicions de treball. “Més del que ho pot fer ara l’empresa, perquè no poden demostrar solvència”, ha afegit Guerrero (ERC).

La plantilla marxa entre crits

El rebuig de la moció ha comportat un gran malestar entre els treballadors presents, que han abandonat la sala de plens entre crits de ‘dimisión’, ‘fatxes’ i altres acusacions.

Foto portada: intervenció d’un representant sindical al ple. Autor: David B.

Comments are closed.