El moment ha arribat: AMI sí / AMI no

La incorporació de l’ajuntament de Sabadell a una entitat privada sostinguda amb fons públics amb la finalitat de fer passes cap a la independència ha marcat el darrer mes i mig de la política municipal. Finalment serà el torn aquest dijous de debatre si el consistori entra a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Convergència i Unió, Esquerra i la Crida es van comprometre públicament el 27 d’abril a portar la incorporació de l’Ajuntament a l’AMI en el primer ple ordinari. El moment ha arribat. L’adhesió o no a aquesta entitat privada presidida ara per l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU) i fins fa dues setmanes per l’exalcalde de Vic Josep Maria Vila d’Abadal, va tensar fins a trencar la incorporació d’Unitat pel Canvi al govern municipal, configurant un govern municipal de només vuit regidors.

Aquest dijous, si els anuncis fets per les diverses parts es compleixen, també farà que partidaris i detractors de la independència es trobin a la sala de plens. Fa uns dies membres de la Federació d’Entitats Culturals de Sabadell (FECUS), en definitiva les cases regionals, van anunciar la seva assistència al ple per mostrar el rebuig a l’AMI.

Els ciutadans majoritàriament no desitgen ser-hi. No se’ns pot imposar la independència quan el poble ja ha dit molt clarament que no la vol a les urnes”, manté Márquez. “Farem tot el possible perquè cali a la població la idea que la independència de Catalunya i una ruptura amb Espanya no ens pot portar res de bo”, manté el president de la FECUS, Pepe Márquez.

A l’altra cantó de l’eix nacional, aquest dimecres ha fet també una crida la principal organització sobiranista a la ciutat, Sabadell per la Independència, qui manté que “els nostres representants sentiran que estem al seu costat” i creu que els contraris a la sobirania no estan del tot informats:

Respectem el dret a discrepar de tots ells del posicionament central i àmpliament consensuat de la majoria de la societat catalana. Creiem però, que aquest punt de vista és possiblement degut a una falta d’informació veraç i contrastada. Sabadell per la Independència creiem fermament que la independència beneficiarà tots els ciutadans que vivim al país tinguem l’origen que tinguem i per això, mantenint el to propositiu que ens caracteritza, ens oferim públicament a mantenir un diàleg serè amb totes les entitats que ho desitgin per tal de compartir i contrastar els arguments que ens ajudaran a prendre la millor opció”, manté el coordinador local, Francesc Baró.

La secció local de l’ANC ja ha posat el comptador fins les eleccions del 27 de setembre i fa una crida als seus associats per assistir al ple i concentrar-se a la plaça Sant Roc.

Però, dins la sala, l’adhesió a l’AMI no té ni molt menys garantida la seva aprovació. El govern municipal d’Esquerra i la Crida ja preveu el revés, com també CiU (que amb tota seguretat tindrà tres vots a favor de la incorporació i una dissensió en el regidor d’Unió Toni Font). Els tres regidors de Ciutadans i el regidor del PP hi votaran en contra. Representants del partit taronja consideren que es podria irrompre en un delicte de malversació de fons públics: “promoure la independència excedeix de les competències municipals”, assegura el portaveu Joan Garcia, qui afegeix que els membres de l’AMI hi aporten fons sense demanar explicacions d’on van a parar. Unitat pel Canvi, amb quatre regidors, demana deixar la moció sobre la taula i basar la hipotètica entrada a l’organisme en una consulta ciutadana. “No veiem una manera més democràtica de fer-ho”, ha dit la regidora Elena Hinojo. Es desconeix públicament la postura del principal grup, el PSC. Camí a la sociovergència, els socialistes de Terrassa que van donar els vots necessaris sortint de la línia oficial del partit. Però a Sabadell seran més ortodoxos i el més probable és un vot contrari dels cincs regidors. Finalment Guanyem s’ha mostrat contrària a l’AMI anteriorment. Amb tot sembla difícil que els vots afirmatius superin els onze, lluny dels catorze necessaris.

El Consell Comarcal ja hi és

Amb tot, qui ja ha aprovat la incorporació a l’AMI és el Consell Comarcal del Vallès Occidental, qui en sessió plenària ho va fer aquest dimecres amb els vots a favor de CiU, ERC i les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV).

Foto portada: Baró (SBDxI), Juli Fernàndez (ERC), Eudald Griera (Crida) i Carles Rossinyol (CiU), durant l’acte on es van comprometre a portar l’adhesió a l’AMI al primer ple del mandat. Autor: David B.

One Comment