Foto portada: l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), dirigint-se al públic, durant l'aturada del ple. Autor: David B.

El ple de juliol, en 5 claus

El ple municipal de juliol ha estat el quart d’aquest mandat, però en realitat ha estat el primer ordinari (els altres van ser el de constitució i els dos sobre l’organització municipal). En aquesta ocasió el protagonisme inequívoc ha estat per la moció perquè l’Ajuntament ingressés a l’Associació de Municipis per la Independència.

El ple ha rebutjat la proposta d’ERC, la Crida i CiU davant el malestar dels associats a la secció local de l’ANC presents a la sala (més info: ‘Sense sorpreses: el ple rebutja que Sabadell entri a l’AMI‘). A banda d’aquest tema hi ha hagut d’altres d’interès. Els repassem a continuació.

1. S’enceta el camí per municipalitzar serveis

El ple ha iniciat el camí que haurà d’acabar en la remunicipalització de concessions. A proposta de Guanyem Sabadell s’obrirà un expedient per cada servei externalitzat per analitzar el seu funcionament. Dels estudis es determinarà si es segueix amb la gestió a través del sistema de concessió o bé s’opta per la prestació directa. Així mateix, el govern ha prorrogat fins a finals d’any la concessió a l’empresa SGMSA per gestionar la zona blava. L’objectiu és guanyar temps per fer l’estudi en profunditat abans de remunicipalitzar el servei o fer un nou concurs. La portaveu de Guanyem Sabadell, Marisol Martínez, ha definit la moció com a “dia històric” i ha apuntat que 50 milions del pressupost municipal es destinen a pagar a empreses externes les concessions.

Un moment de la sessió. Autor: David B.
Un moment de la sessió. Autor: David B.

De fet en l’anterior mandat va ser molt habitual veure com l’Entesa (ara a la Crida), ICV (ara a Unitat pel Canvi) i EUiA (a Unitat pel Canvi, però la seva portaveu anterior ara és la portaveu de Guanyem) criticaven les externalitzacions. Per altra banda, PSC, CiU i PP les defensaven. Ara en canvi tots els partits han obert la porta al primer pas per remunicipalitzar serveis.

2. Cs aprova la moció sobre el bosc de Can Deu

Ciutadans ha aconseguit aprovar per unanimitat la primera moció que proposa al ple. Està relacionada amb la ventada del desembre i els seus efectes al bosc de Can Deu. El consistori es compromet a estudiar les fórmules més viables de participar o assumir la titularitat del bosc de Can Deu així com d’habilitar una partida dedicada a tal efecte als pressupostos municipals. Així mateix, el govern es compromet a actuar de prioritària en favor de la recuperació del Rodal i a facilitar la participació dels agents socials i la societat civil en la taula del Protocol del Rodal o bé a les comissions que es puguin crear.

3. El retrat de Felip VI

Ja en l’apartat de precs i preguntes, el portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, ha preguntat si el govern té previst reduir la presència que té el cap d’Estat a la sala de plens. En altres paraules, volia saber si Sabadell planteja fer com Montcada, consistori que va aprovar retirar el retrat de Felip VI. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), s’ha definit com a “republicà”, així com a tot el seu govern. I ha mostrat el seu desig que no calgui acudir a una consulta ciutadana per prendre decisions, com Unitat pel Canvi ha pretès per decidir si Sabadell entrava a l’AMI.

4. La Festa Major del 2016 serà del 2 al 5 de setembre

El ple ha aprovat el calendari de festes locals per a l’any vinent. L’Aplec de la Salut serà el dilluns 9 de maig. Per la seva part, la Festa Major es celebrarà del divendres 2 de setembre al dilluns 5 de setembre, festiu a Sabadell

5. Oberta la porta a canviar l’emplaçament de les Barraques… pel 2016

En resposta a una pregunta del portaveu de CiU, Carles Rossinyol, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha deixat la porta oberta a estudiar un canvi d’emplaçament de les Barraques de Festa Major. Però serà per a l’any 2016 i sempre de la mà de l’organització de la festa, la Comissió de Festes Populars de Sabadell (CFPS).

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), dirigint-se al públic, durant l’aturada del ple. Autor: David B.

Comments are closed.