Foto portada: Roda de la pau, aquest dijous a la plaça del doctor Robert. Autor: J.d.A.

El ple de juny, en 5 claus

El ple municipal del mes de juny s’ha allargat més de sis hores. S’han discutit sis mocions i 22 punts en la part expositiva.

Més enllà de la personació com acusació popular en cinc peces del cas Mercuri, l’aprovació inicial del Reglament de cessió de locals a les entitats o l’encès debat sobre la sanitat, el ple ha tractat sobre altres temes d’interès, que ressumim a continuació.

1. Roda de la pau en record de les víctimes de l’atemptat a Istanbul

El ple s’ha aturat per sumar-se a la Roda de la pau, que organitza des de l’any 2003 la plataforma Aturem la guerra. En aquesta ocasió, el plenari s’ha aturat per recordar les víctimes de l’atemptat a l’aeroport d’Istanbul (Turquia), de dimarts passat. La Roda de la Pau es concentra cada dijous de l’any a les 20.45 hores a favor de la pau i contra la guerra. Els regidors s’han sumat de nou, per segona vegada en el que va de mandat.

2. Transparència a la Policia Municipal

El text pretenia que la web municipal publiqui les memòries anuals d’activitat de la Policia Municipal. Per altra banda, dotar al cos dels recursos personals, tècnics i econòmics necessaris per a sistematitzar, gestionar i analitzar la informació que haurà de donarse a la memòria d’activitats.

El regidor de CiU Toni Font demana que hi hagi més informació al web, com a Terrassa des del 2006. “Tot sense llei de Transparència però amb voluntat política”, ha dit Font. El regidor de Recursos Humans, Albert Boada, ha reconegut que falten places d’agent. Boada ha assegurat que l’intentent major, Joan Antoni Quesada, serà l’encarregat de dur a terme tota la política de transparència. Terrassa va ser cap de la Policia Municipal de Terrassa. Per la seva banda, la regidora de Transparència, Elena Hinojo, ha assegurat que l’any vinent es publicarà una memòria d’activitats i s’està elaborant la carta de serveis de la Policia. Hinojo ha anunciat el vot a favor de la moció. Finalment, s’ha aprovat per unanimitat. 

3. S’aprova la moció en favor de la laicitat a l’escola pública

Les quatre forces que donen suport al govern i el PSC han aprovat una moció en favor de la laicitat a l’escola pública. El text referma el compromís del consistori en la defensa d’una educació “pública, laica, catalana i inclusiva”. S’insta al govern central i al ministeri d’Ensenyament a derogar els acords amb el Vaticà i a la Generalitat a garantir que cap símbol religiós té presència a l’escola pública ni concertada.

Ciutadans s’ha abstingut i CiU ha votat en contra. “La moció destila una certa intolerància cap al fet religiós”, ha dit el portaveu Rossinyol, especialment contrari a eliminar emblemes religiosos de l’escola concertada. El portaveu del PP no ha intervingut ja que ha hagut d’abandonar el ple per mtoius personals.

4. Rebutjada la moció del PP per tapiar edificis abandonats

Les formacions que donen suport al quatripartit han rebutjat la moció del PP per prendre mesures davant els immobles desocupats en mal estat a la ciutat. Només ha votat a favor Ciutadans. El PSC s’ha abstingut. CiU ha votat en contra. El regidor Toni Font ha carregat contra el PP, que va portar diversos articles de la llei d’emergència habitacional de Catalunya al Constitucional.

5. Concursos públics més durs per a empreses contra els paradisos fiscals

Unanimitat a favor de de declarar Sabadell zona lliure de paradisos fiscals. La moció pretèn que els concursos públics afavoreixin les empreses que tenen “conductes fiscals responsables”. Es vol dificultar la contractació d’empreses privades que tinguin la seu social en paradisos fiscals o societats que formin part de la matriu industrial domiciliada en paradisos fiscals. Un representant d’Intermon Oxfam, Francesc Vives, ha presentat la moció. “És una lluita de David contra Goliat que fem els municipis però no hem de defugir la responsabilitat per plantejar-nos que podem fer des dels municpis”, ha assegurat el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada (Crida). El ple es compromet a tramitar en un termini d’un any les disposcions legals necessàries per a desenvoupar la moció, aprovada de forma similar a Mataró o Sant Cugat. “Totes les empreses de l’Ibex 35 tenen empreses domiciliades en paradisos fiscals”, ha apuntat el republicà Xavier Guerrero. “Podem incidir en la contractació pública”, ha finalitzat. “La lluita té una vessant planetària que supera molt el que podem fer des de l’Ajuntament”, ha assegurat el portaveu del PSC, Josep Ayuso.

Foto portada: roda de la pau, a la plaça del doctor Robert. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.