Foto portada: veïns de Sabadell demanant un millor servei de bus a Torre-romeu. Autor: David B.

El ple de maig, en vuit claus

Més de cinc hores de ple ordinari, amb dos grans temes sobre la taula: el model d’oci nocturn i el futur del Centre d’Esports Sabadell. Però s’han tractat altres temes d’interès, que es repassen a continuació.

La sessió ha comptat amb una dotzena de dictàmens en la part resolutiva i vuit mocions, de les quals dues han quedat sobre la taula. Els punts més destacats són els següents.

1- Aprovat el conveni pel programa Fem Vacances 2016

La sessió va aprovar el conveni entre l’Ajuntament i diverses entitats socials de la ciutat, per subvencionar part del sobrecost que afronten les famílies de persones amb discapacitat i dependència pels casals d’estiu. El consistori pagarà fins la meitat del sobrecost, segons es va presentar fa uns dies, amb una inversió de 64.000 euros. Tot i així hi segueix havent un greuge comparatiu en relació als casals d’estiu ordinaris. El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez (ERC), manté que el programa s’ha fet de la mà de les entitats del sector “que ens han dit que així anem pel bon camí”.

El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha assegurat que l’any passat a través de la Diputació “i de forma més informal” es va cobrir el 100 per cent del sobrecost. “No hi ha cap millora real”, ha mantingut. PSC i CiU s’han mostrat a favor de la mesura, creient que “queda camí per recórrer”, segons ha dit la convergent Sílvia Renom. “Les entitats ens trobaran sempre al seu costat”, sosté la regidora socialista Anna Carrasco. Finalment, el punt s’ha aprovat per unanimitat.

2- Nova moció en suport al dret a decidir

De nou el ple municipal ha debatut al voltant del dret a decidir. En aquest cas, per mostrar el rebuit als requeriments enviats per l’Audiència Nacional a uns 300 ajuntaments catalans per haver aprovar mocions de suport al procés participatiu del 9 de novembre de 2014. A més, els votants declaren que el dret a l’autodeterminació és un exercici cívic i democràtic que ha de ser reclamat i defensat per les institucions democràtiques i especialments des dels consistoris.

La moció ha arribat de la mà de Sabadell per la Independència (SBDxI), i defensada pel seu portaveu, Joaquim Duaso. S’ha aprovat amb els vots a favor d’UpC, ERC, CiU, Crida i Guanyem. PSC, Ciutadans i el PP, en contra.

3- Topada entre Boada (Crida) i Rossinyol (CiU) pels fets del barri de Gràcia

Els aldarulls al barri de Gràcia de Barcelona han protagonitzat dues intervencions que, llegides en paral·lel, configuren una topada dialèctica entre la Crida per Sabadell i Convergència i Unió. Només iniciar el ple, el regidor Albert Boada (Crida) s’ha solidaritzat amb el veinat i col·lectius alternatius del barri de Gràcia contra la repressió policial. Ha agafat el guant a la inversa Carles Rossinyol, qui s’ha solidaritzar amb els cossos policials que es juguen la vida per mantenir la seguretat de la ciutadania. S’hi ha sumat Josep Ayuso, del PSC, afegint als comerciants del barri barceloní, que han patit part de les conseqüències dels aldarulls.

4- Nou emplaçament a la Generalitat per finançar el soterrament

El ple ha ratificat el contingut del document de conclusions de la Comissió tècnica d’entitats, partits polítics i institucionals en relació al soterrament de les vies del tren al barri de Gràcia i Can Feu. La comissió va treballar en el projecte durant mesos, aportant alternatives tècniques i operatives que han reduit el projecte d’uns 30 milions a uns 20 milions. El ple ha ratificat el text i l’enviarà al govern de la Generalitat instant especialment “la necessitat de trobar urgentment el finançament de la totalitat de l’obre amb les consignacions pressupostàries en el període 2016-2018.

Lluis Monge
Lluis Monge, de nou regidor socialista, aquest dijous. Autor: David B.

En nom de la plataforma Soterrament FGC Ara!, Albert Puigdellívol, s’ha felicitat per la feina feta i ha emplaçat el govern a pressionar la Generalitat per concretar el finançament.

5- Lluis Monge, de nou regidor

El socialista Lluis Monge és regidor de nou. Monge va ser regidor del PSC entre els anys 2007 i 2015, quan va ser regidor de Cultura, tinent d’alcalde de Presidència i regidor de Promoció Econòmica o de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes. En les eleccions de 2015, va ser el número 7 a la llista socialista però el PSC va obtenir només cinc representants. La dimissió dels independents primer de Carme Folch (número 2) i després de Manel Giménez (número 5) el fan entrar.

6- Rebutjada la moció de Ciutadans

El regidor de Ciutadans José Luis Fernández ha defensat la proposta per impedir la col·locació de banderoles prèvia renúncia dels partits polítics al repartiment de les mateixes. Buscaven un posicionament “polític” de cara a una ciutadania “cansada d’eleccions”. “La gent ja sap i amb molt poca publicitat es pot donar resposta a les necessitats”, diu Fernández. Així mateix, volien que el consistori vetlli perquè només es col·loquin cartells en els espais habilitats o que el govern habiliti un dispositiu de neteja l’endemà dels comicis. Només Ciutadans ha votat a favor. El PP s’ha abstingut i la resta de formacions en contra.

7- Incertesa a la plantilla de la Clínica del Vallès

Malgrat que la moció no s’ha debatut, el comitè d’empresa de la Clínica del Vallès sí ha intervingut al plenari, demanant garanties pels seus llocs de feina davant la finalització del contracte entre el Servei Català de la Salut i el grup QuirónSalud. La presidenta del comitè, Maite Toro, ha assegurat que després de dies esperant resposta del consistori a la seva moció no van rebre resposta i ha assenyalat la tinent d’alcalde Marisol Martínez. També al regidor de Salut, Ramon Vidal. El comitè ha deixat la moció sobre la taula comprometent-se a portar-la de nou al juny. “Esperem que llavors ens contestin”, ha dit Toro.

8- Es congelen els preus dels tallers de l’Escola Illa

El ple va aprovar la congelació de tarifes dels cursos i tallers del programa Illa Oberta, Tallers d’Art per al curs 2016-2017. L’executiu ha aplicat la mateixa mesura que amb les tarifes d’autobús, gimnàs o escoles bressol: congelar preus.

Foto portada: veïns de Sabadell demanant un millor servei de bus a Torre-romeu. Autor: David B.

Comments are closed.