El ple de novembre, en 5 claus

Nova sessió maratonianada del ple municipal. Set hores de debat, en un plenari llarg i marcat pel conveni que facilita al Consorci Sanitari Parc Taulí quatre milions de l’Ajuntament, a fons perdut, per ampliar les urgències.

A més d’aquest punt, i d’altres com el debat al voltant del malmès bosc de Can Deu i la multa a un jove antifeixista, el ple ha tingut altres punts d’interès.

1. Les sancions per Can Xupa i Ca n’Alzina, suspeses fins resoldre’s la investigació judicial

Gairebé unanimitat al ple. Totes les formacions polítiques, amb l’única excepció del PSC, han votat a favor de suspendre el procediment sancionador per la comissió d’infraccions administratives a les finques de Can Xulpa i de Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà. Entre altres irregularitats, es van talar arbres, canviar camins o abocar runes en terrenys protegits. Tots els partits han votat a favor. Només el PSC s’ha abstingut pel que fa a Can Xupa, votant a favor en quant a Ca n’Alzina.

El portaveu del PSC, Josep Ayuso. Autor: J.d.A.
El portaveu del PSC, Josep Ayuso. Autor: J.d.A.

La proposta de sanció a Can Xupa és d’uns 623.000 euros, però queda suspesa ja que el cas s’està investigant als jutjats de Sabadell, dins el cas Mercuri.

Pel que fa a Ca n’Alzina, la proposta de sanció és d’uns 100.000 euros. El cas també està judicialitzat, després que l’Entesa per Sabadell posés en coneixement dels tribunals les presumptes irregularitats comeses durant diversos anys. Segons la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio, hi havia informes sobre les irregularitats almenys des de l’any 2009.

2. Prorroguen un any el Pla de Drets Civils i Ciutadania aprovat pel PSC

El quatripartit ha prorrogat un any més la vigència del Pla Transversal de Drets Civils i Ciutadania que va aprovar-se pel ple al febrer de 2013, amb el govern socialista. El text inclou les polítiques de gestió de la diversitat i tot un seguit de plans sectorials: nova ciutadania, igualtat, joventut, diversitat de creences, LGBT i cooperació.

La pròrroga dels documents ha sorprès alguns regidors de l’oposició, ja que es prorroga un any més un pla aprovat durant els governs socialistes. El portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, ha assegurat que hi ha hagut canvis legals i de context en aquests gairebé quatre anys, suggerint que el que va fer el PSC “era molt bo i sembla bé a l’actual govern, tot i que no ho semblaria per les seves afirmacions”.

3. Rebutjada la moció de Ciutadans sobre els canvis al Centre

El grup municipal de Ciutadans demanava al consistori que aturi les proves al Centre, com la reducció del pas de les línies de bus al Passeig o la pacificació del barri Centre-Creueta, almenys mentre estigui definit el futur Pla del Centre. Els quatre grups polítics que donen suport a l’executiu ha rebutjat la proposta, defensant que algunes de les proves pilots que es duen a terme tenen marxa enrere si no funcionen.

4. Pere Mata, empresa millor classificada pel servei d’atenció domiciliària

L’empresa Pere Mata té molts números per gestionar el servei d’atenció domiciliària en substitució de l’empresa Clece, vinculada al grup ACS, presidit per Florentino Pérez. L’empresa social, ubicada a Reus i amb més d’un segle d’història, ha estat la millor classificada entre les ofertes presentades al procediment obert.

5. Sabadell s’adhereix a la Declaració de París d’ONUSIDA

Es busca que el 90 per cent de les persones que viuen amb el VIH conegui el seu estat serològic; que el 90 per cent de les persones que coneix el seu estat serològic rebi tractament; i que el 90 per cent de les persones en tractament redueixi la càrrega viral. Es creu que amb aquestes mesures s’acabarà amb el VIH/Sida l’any 2030. L’Ajuntament es compromet a fer un pla d’acció i treball amb altres ciutats en aquesta matèria. El director d’ActuaVallès, Alberto Capitán, ha intervingut a l’inici del debat de la moció, que ha estat presentada pels quatre partits que donen suport a l’executiu.

Comments are closed.