Foto portada: Joan Berlanga, Juli Fernàndez i Maties Serracant. Autor: J.d.A

El ple de novembre, en 3 claus

Més enllà de la unanimitat aconseguida per reclamar la construcció de la residència pública del sud de Sabadell, el ple municipal de novembre ha tingut altres punts d’interès. Són els següents.

El ple s’ha allargat de nou gairebé sis hores, amb un bon grapat de debats sobre les quals l’administració municipal no té competències directes. Els grups municipals han presentat set mocions i la sessió s’ha aturat per participar a la Roda de la Pau. Han intervingut membres de la plataforma que reivindica la construcció de la residència del sud i també de la plataforma contra el Tractat de Lliure Comerç entre Estats Units i la Unió Europea (TTIP).

1. Rebutjada la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel

La proposta d’Unitat pel Canvi, la Crida i Guanyem per dur a terme la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions contra Israel i en solidaritat amb Palestina ha estat rebutjada. 13 regidors han votat en contra (els cinc del PSC, els quatre de CiU, els tres de Ciutadans i el regidor del PP). Només els proposants han votat a favor (en total, dotze vots). ERC s’ha abstingut.

La moció, a proposta de l’entitat Sabadell per Palestina, aposta pel boicot comercial a les empreses israelianes que no respectin els drets humans. El debat ha estat encès de princpi a fi amb acusacions de ser un text “xenòfob, antidemocràtic i hipòcrita” en paraules d’Adrián Hernández (Ciutadans), “maniqueïsta” en paraules de Toni Font (CiU), de “clarament antisemista” en paraules d’Esteban Gesa (PP) o de “sectari, inacceptable i discriminatori”, en paraules de Josep Ayuso (PSC). Per l’altra banda, la portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, ha denunciat que ha rebut “multitut de piulades dient-nos terroristes i assassins” per portar al ple la proposta.

El vot contrari del PSC ha enutjat part dels simpatitzants de l’entitat Sabadell per Palestina, que s’han encarat amb el regidor socialista Cristian Sánchez. Segons diverses fonts, els socialistes s’havien compromès a votar a favor de la moció (com van fer a Terrassa). Finalment, però, els seus cinc regidors han rebutjat la moció.

2. No a celebrar el Dia de la Constitució

PSC, Ciutadans i PP (nou vots de 27) no han aconseguit tirar endavant la proposta per celebrar el Dia de la Constitució a Sabadell (6 de desembre). Esquerra, la Crida, CiU i Guanyem han votat en contra mentre que Unitat pel Canvi s’ha abstingut.

3. L’etern debat de la caserna de la Guàrdia Civil

CiU ha aconseguit aprovar la seva moció per rehabilitar els pisos de l’abandonada caserna de la Guàrdia Civil i destinar-los com habitatges socials per a joves. El tema reprèn un dels debats clàssics de la darrera dècada al ple: la propietat de la casera, que va provocar una llarga batalla política entre el PSC i la resta de l’oposició durant el bustisme.

Ara, però, la proposta ha sortit endavant amb els vots de totes les formacions excepte el PSC, que s’ha abstingut. El seu portaveu, Josep Ayuso, ha avisat la resta de formacions polítiques que el ple pot aprovar el que desitji però la realitat de l’antiga caserna serà “el que aconseguim negociar i pactar amb el govern central i el ministeri de l’Interior”. Totes les formacions han convingut que caldrà negociar amb Interior”. El tinent d’alcalde d’Urbanisme i Habitatge, Maties Serracant (Crida), ha assegurat que és un “tema enquistat” i “un dels aspectes grisos de l’etapa del bustisme i els seus projectes fallits”.

Foto portada: Joan Berlanga, Juli Fernàndez i Maties Serracant. Autor: J.d.A

Comments are closed.