Foto portada: el tinent d'alcalde Joan Berlanga i l'alcalde Juli Fernàndez, al ple. Autor: David B.

El ple de setembre, en 7 claus

El ple municipal ordinari del mes de setembre s’ha allargat durant sis hores i 15 minuts. Ha començat amb la presentació del Pla de mandat per part de l’executiu quatripartit. I ha recuperat en la discussió pública temes llargament debatuts al plenari com la caserna de la Guàrdia Civil.

Més enllà de la modificació del pressupost per permetre inversions i el gir de volta al conflicte de la caserna de la Guàrdia Civil, el ple ha tingut altres aspectes d’interès, que es repassen a continuació.

1. Lloances al Pla Estratègic d’Acció Social

El ple ha aprovat el Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS), liderat pel regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez i coordinador per l’assessor del govern Joan Cuevas. “El gran problema és la cronificació de la pobresa”, ha assegurat Fernàndez, qui ha sostingut que caldrà lluitar a llarg termini contra les desigualtats. El pla s’elabora amb l’horitzó de l’any 2025. El text ha tingut llum verda amb el màxim acord: els 27 regidors han votat a favor. Les formacions de l’oposició només han objectat que caldria fer-ne seguiment, quantificar les línies d’actuació i concretar les accions. “Tenim un marc compartit que va més enllà de govern, ja que governi qui governi l’estratègia per abordar la situació estratègica d’acció social és compartida. És per felicitar-nos”, ha finalitzat l’alcalde, Juli Fernàndez.

2. L’oposició carrega contra la inconcreció del Pla de Mandat

El quatripartit ha presentat al plenari el Pla de Mandat, un document elaborat amb el full de ruta del govern fins l’any 2019, presentat públicament a l’estiu. L’oposició ha carregat contra les seves inconcrecions. El portaveu del PP, Esteban Gesa, assegura que “no hi ha cap novetat rellevant”, mentre que el regidor de Ciutadans, José Luis Fernández, manté que té una sèrie de compromisos inconcrets. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha lamentat la manca de mencions al procés sobiranista (qüestió criticada a la inversa per Ciutadans, que considera que es fia el mandat municipal a la República catalana). Rossinyol també troba a faltar “quantificar les coses que volen fer i el que poden arribar a costar”. El portaveu socialista, Josep Ayuso, ha criticat que s’hagi trigat un any i quatre mesos des de les eleccions en presentar el text. “És un recull dels punts de connexió dels quatre models de ciutat que tenen els partits que configuren el govern”, ha seguit. “No hi ha cap element novedós”, ha finalitzat.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol. Autor: David B.
El portaveu de CiU, Carles Rossinyol. Autor: David B.

Per contra, els partits de govern han defensat el text. La portaveu de Guanyem, Marisol Martínez, ha defensat que la novetat és que hi hagi un Pla de Mandat (el PSC no el va presentar al llarg dels seus 16 anys a Sant Roc). Per la seva part, el portaveu de la Crida, Maties Serracant, el defensa com un “instrument útil” per rendir comptes al final del mandat. El portaveu d’Esquerra, Xavier Guerrero, manté que “volem explicar el que pretenem fer sense amagar-ho a ningú ni enganyar a ningú. Voleu saber el que vol fer aquest govern abans d’acabar el mandat? Doncs aquí ho teniu”. El portaveu d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, ha defensat que el nou govern ja pot presentar diversos fets, com més beques menjador i un reforçament de les polítiques socials. “Tenim un full de ruta i hem començat a fer el camí”, ha finalitzat.

3. Aprovades les obres per reparar la Bassa

El ple ha aprovat els tres expedients per fer les obres de reparació de La Bassa (més info: ‘Reparar la Bassa costarà quatre milions‘). En total, s’hauran d’invertir quatre milions per reparar diversos aspectes de l’equipament, entre ells, el vas i el col·lector que creua la piscina. La Diputació finançarà tres de cada quatre euros. Tots els partits han donat la seva aprovació a les obres, excepte Ciutadans, que s’han abstingut.

4. Rebutjada la moció sobre els “actes il·legals”

PSC, Ciutadans i el PP han forçat al ple un nou debat sobre el procés sobiranista. Volien que el ple es comprometés a rebutjar qualsevol “iniciativa il·legal” per part de les institucions catalanes i a rebutjar la resolució del Parlament que ratificava les conclusions de la Comissió d’estudi pel procés constituent. Han trobat el rebuig de la resta de formacions polítiques, excepte Unitat pel Canvi, que s’ha abstingut. Els impulsors de la moció han assenyalat sobretot a Unitat pel Canvi i Guanyem, que han donat suport a un Pla de Mandat on es mostren “inequívocament compromesos amb la República Catalana”. “Els han ficat un gol els seus companys de govern o s’han tornat independentistes?”, ha preguntat Hernández (C’s) a UpC i Guanyem. “Tenim la convicció profunda que la població catalana ha de decidir el seu futur i les bases del sistema s’han de remoure en un procés constituent que acabi en un referèndum”, ha assenyalat Joan Berlanga. En termes similars s’ha pronunciat Miquel Soler, de Guanyem, defensant una Espanya “diferent” a la de Ciutadans o el PP.

5. Els portaveus decidiran la ubicació de l’acte de la Diada

La Junta de Portaveus decidirà cada any on es celebra l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya. CiU volien fixar-lo al Racó del Campanar però han cedit per aconseguir l’acord. Només Ciutadans i el PP s’han abstingut.

6. Demanen aturar la licitació de l’estudi del Quart Cinturó

El ple ha aprovat una moció presentada pels quatre grups municipals que donen suport al govern per instar el govern espanyol a aturar la licitació de la redacció l’estudi informatiu del tram Terrassa-Granollers (passant per Sabadell) del Quart Cinturó. També s’insta la Generalitat a que ho demani, i que reclami la competència plena sobre qualsevol nova infraestructura de mobilitat al Vallès per a la Generalitat. Prèviament ha intervingut Francesc Macià, de la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC), que ja suma 25 anys d’existència. “Si una cosa ha quedat clara és que els problemes de mobilitat del Vallès és pel trànsit intercomarcal”, ha assegurat Macià.

Gesa, portaveu del PP, al ple. Autor: David B.
Gesa, portaveu del PP, al ple. Autor: David B.

CiU (que s’ha abstingut) i PSC, Ciutadans i el PP (que han votat en contra) han defensat la necessitat d’aquesta via i no retardar 25 anys més la seva construcció. Asseguren que construir infraestructures no va associat a malmetre el territori i que calen accions per treure vehicles de la trama urbana de Sabadell i millorar la mobilitat de la ciutadania. “Calen alternatives i és aquesta”, sosté Ayuso (PSC).

7. Matencio, designat gerent de Promoció Econòmica Sabadell

Prèviament al ple, s’ha reunit la Junta General de l’empresa pública Promoció Econòmica Sabadell, formada pels 27 regidors del consistori. L’advocat i exregidor Josep Maria Matencio ha estat escollit gerent de l’empresa, tal i com ja va avançar iSabadell fa alguns dies.

Foto portada: el tinent d’alcalde Joan Berlanga i l’alcalde Juli Fernàndez, al ple. Autor: David B. 

Comments are closed.