El regidor del PP, Esteban Gesa, abandonant el ple. Autor: David B.

El ple demana l’alliberament dels “presos polítics”

  • Abraonada intervenció de l’exalcalde Juli Fernàndez (ERC)

  • El portaveu popular abandona la sessió en protesta per l’ús “propagandístic” del plenari.

El ple municipal de Sabadell ha demanat l’alliberament “immediat” dels 10 presos polítics catalans, en presó preventiva des de fa setmanes. El plenari ha tornat a debatre sobre la situació política catalana. El regidor del PP ha abandonat el debat en protesta per l’ús del ple com una eina de “propaganda política” de l’independentisme.

El debat ha arribat al plenari de la mà d’Esquerra Republicana, però finalment també han presentat la moció tant el grup municipal de la Crida com de CiU. La votació ha sortit endavant amb els vots a favor també dels socis no independentistes del govern, Unitat pel Canvi i Guanyem, i els dos regidors no adscrits, abans del PSC, Lluis Monge i Carles Bosch.

El text reconeix el govern destituït de Carles Puigdemont com “el govern legítim de Catalunya” i el Parlament sorgit de les eleccions del 27 de setembre de 2015 com el “legítim”. Així es rebutja la decisió de l’Audiència Nacional d’empresonar de forma preventiva tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart, presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, i vuit dels consellers destituïts per l’article 155. D’altra banda, es demana que s’acabi amb la persecució “política” a la presidenta i la Mesa del Parlament.

Gesa protesta abandonant la sala

El regidor del Partit Popular, Esteban Gesa, ha abandonat el plenari i no ha volgut participar del debat. Al seu parer, s’usa el màxim òrgan municipal com una eina de “propaganda política” duent a debat de forma recurrent temes que no són de competència municipal.

Des del cantó constitucionalista, el PSC ha rebutjat els empresonaments però nega que es tracti de presos polítics, segons el portaveu Josep Ayuso. En similar to s’ha pronunciat des de Ciutadans Adrián Hernández, qui ha assegurat que els tribunals venien advertint des de fa dos anys de les conseqüències del procés.

Fernàndez alça el to 

El portaveu d’ERC, Juli Fernàndez, ha tingut una intervenció incisiva, acusant els partits constitucionalistes de manifestar-se de la mà de “nazis”, del partit Democracia Nacional, en referència a la mobilització a favor de restituïr la bandera espanyola fa un parell de setmanes.

La manifestació va ser convocada per Societat Civil Catalana. A l’inici aquesta gent que esmenta no estaven a la plaça; no ens poden fer responsables”, ha respost Ayuso sense convèncer Fernàndez: “no van posar cap servei d’ordre, no van fer cap canvi d’hora, no van prendre cap acció per no barrejar-se amb nazis. El que no entenc és com no van fer res per no barrejar ultres i nazis amb la bona gent espanyola que ve a defensar els seus símbols a l’Ajuntament”, ha tancat Fernàndez alçant el to.

Així mateix, l’exalcalde ha acostat el seu mòbil al micròfon per fer escoltar unes declaracions de la ministre de Defensa, Dolores de Cospedal, on mantenia que les forces armades garantirien la unitat espanyola. Considera que són “violència”. Fernàndez ha assegurat que “la violència no està a Matrix; a Sabadell la vam patir a l’escola Nostra Llar. La vam patir i jo la vaig patir”. L’exalcalde va ser colpejat per la Policia Nacional durant l’1 d’octubre. Així ha rebutjat que els empresonats hagin tingut dret a una defensa justa: “van ser citats a declarar amb un dia d’antel·lació, no van poder preparar la seva defensa” i, revisitant el diputat Gabriel Rufián, ha assegurat que “espero que M punto Rajoy estigui a la presó per cobrar sobresous en B”, després de definir com una “il·legalitat” tombar l’Estatut l’any 2010, emparant-se en l’opinió del catedràtic Javier Pérez Royo. Per la seva part, des de la Crida Míriam Ferràndiz ha exhortat els “unionistes” a demanar perdó: “si no ho feu, esteu donant cobertura a un cop d’Estat contra la democràcia”.

Fernàndez, al ple. Autor: David B.
Fernàndez, al ple. Autor: David B.

El text ha sortit endavant amb vots a favor d’Unitat pel Canvi i Guanyem, contraris a la via unilateral. “No vull un Estat de dret que permeti una situació d’indefensió així”, ha assegurat la regidora de Guanyem Marisol Martínez.

La vara de l’alcalde

D’altra banda, el ple ha desestimat una proposta del PSC per garantir l’ús de la vara de l’alcalde, només per a usos institucionals. Ayuso ha criticat que l’alcalde l’usés en el seu viatge a Brussel·les per denunciar la política de l’Estat contra l’independentisme, en un acte on va prendre part el president destituït Carles Puigdemont.

Foto portada: el regidor del PP, Esteban Gesa, abandonant el ple. Autor: David B. 

Comments are closed.