Foto portada: un moment del ple. Autor: J.d.A.

El ple desbloqueja l’organització de l’Ajuntament a la segona

  • L’organització municipal surt endavant per unanimitat en la majoria de punts.

  • Els regidors Glòria Rubio i Gabriel Fernández demanen disculpes pel seu nou to el darrer ple.

El ple municipal ha aprovat, gairebé per unanimitat en tots els punts, l’organització del consistori pel nou mandat: celebració dels plens, competències derivades a la Junta de Govern, sous i retribucions dels càrrecs electes, número de comissions informatives i número i emoluments dels treballadors eventuals. Es corregeix així el bloqueig produit fa dues setmanes, que va obligar el govern d’Esquerra i la Crida a fer un pas enrere.

En aquest temps, i especialment a partir d’una reunió dijous passat que va desbloquejar la situació, el govern i l’oposició han aproximat les seves posicions fins arribar a propostes intermitges que, un cop salvada l’organització consistorial, donen llum verda al mandat. Així per exemple CiU ha donat el vot en positiu a la reducció d’emoluments del govern malgrat considerar que “no es tracta tant de buscar responables polítics d’oferta sinó que estiguin ben preparats”, segons ha dit Rossinyol, o Guanyem ha donat llum verda al número d’eventuals malgrat hauria preferit no tenir-ne.

El portaveu socialista, Josep Ayuso. Autor: J.d.A.
El portaveu socialista, Josep Ayuso. Autor: J.d.A.

El ple ha aprovat l’organització per unanimitat. Només no s’ha aconseguit pel que fa al número de càrrecs eventuals. Seran quatre pel govern (en volia sis) i un a mitja jornada per cada grup municipal. Unitat pel Canvi s’ha abstingut, ja que creu que l’executiu hauria d’apostar més per la promoció interna i deixar enrere l’etapa dels càrrecs de confiança. Així s’ha manifestat la regidora Elena Hinojo. Per la seva part, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha destacat que el govern aposti pels càrrecs de confiança quan un dels partits que en forma part havia “demonitzat” aquesta figura durant els 16 anys de governs socialistes. Es referia a l’Entesa, que ara forma part de la Crida: “benvinguts a la responsabilitat”, ha afegit.

El regidor de la Crida, Albert Boada. Autor: J.d.A.
El regidor de la Crida, Albert Boada. Autor: J.d.A.

Sigui com sigui, el ple ha redreçat el bloqueig produit fa dues setmanes pel PSC, CiU, Ciutadans, Guanyem i el PP, que van anunciar un vot en bloc contra totes les propostes al considerar que no partien de la negociació sinó de la imposició d’un govern en minoria. Aquest dilluns, a més, els regidors del govern Glória Rubio (segona tinent d’alcalde) i Gabriel Fernández (tercer tinent d’alcalde) han demanat disculpes als regidors de l’oposició si s’havien sentit ofesos per les seves paraules en el darrer plenari. Un gest ben rebut per l’oposició. L’han destacat en positiu Joan Garcia, de Ciutadans (“ens condueix a una dinàmica diferent”, ha dit), i Miquel Soler, de Guanyem, qui ha afegit que “potser s’hauria d’haver produit més en altres èpoques”, en referència als governs socialistes.

Ramon Vidal, d'Unitat pel Canvi, al ple. Autor: J.d.A.
Ramon Vidal, d’Unitat pel Canvi, al ple. Autor: J.d.A.

Desbloquejada la maquinària político-administrativa, ara es preveu un nou ple pel mes de juliol i per a fer-ho, cal accelerar les reunions (per exemple, les comissions informatives) durant tota aquesta setmana.

Foto portada: el plenari, aquest dilluns. Autor: J.d.A.

One Comment