Foto portada: la regidora d'Esquerra, Montse Chacon, mostrant el cartell. Autor: David B.

El ple rebutja la sentència a Mas, Ortega i Rigau

El ple municipal ha rebutjat políticament la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que inhabilita Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per desobediència durant el procés participatiu del 9 de novembre de 2014.

El text acordat dona suport a la Generalitat per emprendre les accions necessàries per denunciar la “baixa qualitat democràtica de l’Estat davant les institucions europees”. Així mateix, s’insta la ciutadania a adherir-se al Pacte Nacional pel referèndum.

Sí independentista, de l’entorn comú i dels dos exsocialistes

La moció ha arribat de la mà del grup municipal de CiU, i també Esquerra. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha denunciat la baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol, assegurant que impera l’Estat de dret però no l’Estat democràtic i de dret com expressa la Constitució. “El franquisme era un estat de dret”, ha afegit. Per la seva banda, la regidora republicana Montse Chacon sosté que “això va de democràcia”, mostrant un cartell amb el mateix lema.

La Crida també ha votat a favor. “El 9 de novembre vam fer un exercici de sobirania important. Mai hem cregut en el règim del 78 ni en els seus tribunals, amb una línia de continuïtat amb el franquisme. La repressió política no es cap novetat”, ha seguit la regidora Míriam Ferràndiz esmentant la persecució a independentistes catalans l’any 1992, l’esquerra abertzale. L’anticapitalista ha mantingut que “només quan han començat a tocar alguns ha canviat el posicionament. Els donem la benvinguda”, ha seguit en referència a CiU. Ferràndiz també ha demanat a Convergència, ara PDeCat, que apartin a Mas de “tota representació nacional i internacional”. “Facin el favor vostès de deixar d’ocupar seus i fer actes violents perquè ens desacredita a tots”, l’ha contestat Rossinyol.

El regidor d’Unitat pel Canvi Eduard Navarro ha anunciat el vot favorable de la coalició d’esquerres. “La sentència continua la judicialització del conflicte polític que ens porta a un carreró sense sortida”. Ha demanat una referèndum “amb garanties”, apel·lant a deixar de banda la unilateralitat. “No podem deixar de banca el risc de fractura de la societat catalana”, ha alertat.

No de PSC, Ciutadans i PP

“La democràcia va de respecte a una sèrie de principis, com el de legalitat”, recorda el portaveu del PSC, Josep Ayuso: “la justícia no ha de ser política, però la política no ha de marcar el camí de la justícia”, ha finalitzat. “No ens agrada veure passar polítics pels jutjats”, ha dit el portaveu de Ciutadans, Adrián Hernández, emplaçant Convergència a reconèixer que estan desobeïnt el marc legal, i que per això hi ha conseqüències legals. “Aquesta moció no aporta res a la ciutat”, ha criticat el portaveu del PP, Esteban Gesa. “L’estat de dret funciona i el camí que han emprès porten al no res o a la felicitat del senyor Homs, que està inhabilitat i feliç”. “Les lleis estan per complir-se i si no es compleixen, és el que hi ha”, ha reblat el popular.

Abstenció de Guanyem

El regidor de Guanyem Miquel Soler assegura que la justícia no ha de ser política, però ha carregat contra Convergència, qui durant temps va estar al comandament de les decisions preses a les altes esferes de l’Estat.

D’altra banda, tant els regidors de Ciutadans com de Guanyem han emplaçat la resta de grups a passar aquests debats per la junta de portaveus.

Foto portada: la regidora d’Esquerra, Montse Chacon, mostrant el cartell. Autor: David B. 

Comments are closed.