Foto portada: edifici d'urgències, el mes de setembre. Autor: J.d.A

El PSC es queda sol contra l’aportació econòmica per millorar les urgències del Taulí

  • Els diners del consistori no tornaran a la caixa municipal.

  • PSC, CiU i Ciutadans alerten que, més enllà de l’ampliació, millorar el servei és urgent ara.

Llum verda a l’aportació al Parc Taulí per millorar les urgències. Els socis de govern han aprovat els documents que posen a disposició del consorci hospitalari quatre milions per fer dues noves plantes d’urgències, i el compromís d’avançar per fer el Centre d’Atenció Primària a Can Llong. Uns diners que surten del romanent del pressupost del 2015 però que no tornaran a la ciutat, ja que seran una aportació patrimonial. Malgrat la polèmica política, només el PSC s’hi ha oposat.

L’Ajuntament farà una aportació al Consorci Sanitari Parc Taulí de quatre milions d’euros. Una aportació patrimonial que se sumarà als actius de la corporació, però que no tornarà a la caixa municipal. Amb aquests fons es reformarà el servei d’Urgències, amb dues noves plantes. Així es vol frenar el col·lapse de les urgències. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha defensat l’aportació.

El PSC, contra el “regal” a Junqueras i Comín

Des de l’oposició, el portaveu del PSC, Josep Ayuso, assegura que els quatre milions són “un regal de l’alcalde al seu company de partit Oriol Junqueras”.

L’única explicació és que Sabadell doni un cop de mà, amb quatre milions, a qui ja ens deu 17”, ha seguit. El pacte signat és una “declaració de voluntats sense que l’Ajuntament pugui exigir res” i el conveni “mostra com l’Ajuntament cedirà espais per fer possible el CAP i la Generalitat es compromet a fer la seva obligació. Què hi guanya la ciutat? La diferència és que tots i cadascun dels sabadellencs regalem quatre milions d’euros amb les obligacions dilatades: fins el 2019 no tindrem el CAP i fins el 2020 no tindrem el pla d’usos executant-se al Taulí”.

La resta de forces opositores no veuen clar el conveni. La regidora de CiU Sílvia Renom assegura que “no és la millor fórmula” i ha mostrat la seva preocupació per la situació de l’hospital fins l’any 2019. Però els sobiranistes s’han abstingut. Com també Ciutadans. El regidor José Luis Fernández assegura que el conveni “és una imposició de la Generalitat a l’Ajuntament per la crisi unilateral que va crear el conseller Comín acabant amb les derivacions a la Clínica del Vallès sense cap planificació”. “Se’ns va vendre com un préstec. Uns diners avançats que es retornaran. Després la Generalitat apreta i passa a ser una aportació a fons perdut”. “L’Ajuntament ho dóna tot; quatre milions a fons perdut per fer una competència que no és seva, garantits; i la Generalitat no ens dóna res: construir el CAP [Can Llong] és la seva responsabilitat i es parla d’un projecte sense cap més compromís”. Fernández assegura que el nivell de detall de l’obra al Taulí és sensible mentre que la del CAP Can Llong és més incert. El regidor popular Esteban Gesa no ha participat en el debat, ja que no era present al ple.

Els socis de govern defensen l’acord

El regidor d’Unitat pel Canvi i regidor de Salut, Ramón Vidal, ha definit que tant l’ampliació de les urgències com el CAP Can Llong és una “millora substancial” de la sanitat pública a la ciutat. “Les urgències del Taulí són una de les principals preocupacions dels sabadellencs i cal millorar-les”, ha seguit. El regidor d’Esquerra Gabriel Fernàndez ha defensat la “incidència” que tindrà el projecte en la vida dels sabadellencs. El portaveu de la Crida, Maties Serracant, ha considerat “urgent” millorar les urgències. El regidor de Guanyem Miquel Soler ha celebrat que l’executiu municipal “deixi enrere les paraules i actuï en favor de la sanitat pública”. “ És una solució necessària”, ha finalitzat.

Diversos membres de l’equip de govern han recordat com els governs socialistes van fer servir la mateixa fórmula per construir altres ambulatoris en el passat.

Foto portada: entrada a les urgències del Taulí, fa uns mesos. Autor: J.d.A.

One Comment