Foto portada: Escartín, aquest matí. Autor: J.d.A.

El Síndic renya el govern Fernàndez per enviar la ciutadania al contenciós

El Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín, assegura que el govern municipal està abusant del dret que té d’enviar la ciutadania als tribunals enlloc de buscar solucions als conflictes que apareixen. Un exemple, el més paradigmàtic, és el de les concessions funeràries, en litigi des de fa temps. “No s’havia enviat mai tant als ciutadans al contenciós”, lamenta.

Entre l’any 2011 i 2016 Escartín ha rebut més de 50 queixes en relació a les concessions funeràries i els serveis funeraris en general, que presta l’empresa Torra SA. El Síndic manté que els ciutadans que van rebre una concessió entre 1955 i 1988 ho van fer per 99 anys i no per 50 com sosté el consistori. Escartín va fer una recomanació a l’executiu després de rebre diverses queixes i no ha estat estimada.

Desgraciadament no accepten les reclamacions i l’única sortida que donen al ciutadà és que se’n vagin al contenciós”, lamenta, especialment molest aquest any amb l’executiu: “en aquest tema l’Ajuntament no ha estat a l’alçada des de l’inici del problema l’any 2011 i ha marejat la perdiu. Ara ja ho donem per impossible, tot i que reconec que no és un tema senzill però que s’ha resolt, per exemple, a Terrassa”. Alguns afectats s’han constituït en plataforma ciutadana i han anat als tribunals de forma conjunta.

D’altra banda, el Síndic Municipal també demana al consistori que no cobri la plusvàlua a qui hagi venut un immoble per sota del preu de taxació, i que permeti fraccionar la taxa de guals si hi ha diversos propietaris, com ja es fa amb la taxa de residus. També manté que el consistori abusa del silenci administratiu i pel que fa a les multes per estacionament, passa de la permissivitat a la tolerància zero sense previ avís. Així mateix, sosté que hi ha “moltes queixes” sobre la zona blava, queixant-se que es dóna presumpció de veracitat als controladors, quan no l’haurien de tenir.

Durant l’any 2016 l’Oficina del Síndic va rebre 190 queixes i va fer 98 recomanacions al consistori. Se n’han acceptat un 23 per cent. Sis de cada 10 recomanacions estan a l’espera de resposta. En tres de cada quatre casos el Síndic dóna la raó al ciutadà.

Carrega contra Rafel Ribó

Escartín ha donat per finalitzat el conveni de col·laboració que tenia amb el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, des de l’any 2006. Segons Escartín, Ribó ha incomplert els termes ja que “es deia que si anava algú a Barcelona ell li comunicava l’existència d’un Síndic municipal a Sabadell. Això no s’ha fet. Tampoc és de rebut saber per la premsa d’actuacions del Síndic, per exemple, a Can Puiggener.

Aquesta tarda presentarà la memòria del 2016 al ple municipal, anunciant que serà l’última que presentarà. Escartín està en funcions des del mes d’abril de l’any passat i exhorta els grups municipals a trobar un nou Síndic d’una vegada. El nou reglament s’està enllestint, i podria anar al ple el mes d’abril.

No m’agrada estar en funcions. A un Síndic en funcions se’l veu feble i no tinc la mateixa força. No seria bo que Sabadell estigui sense Síndic i espero que no passi però no se’m pot demanar que aguanti més”. Escartín recomana una persona allunyada dels partidismes polítics, que conegui i estimi Sabadell, sigui activa i tingui disponibilitat. Té algun nom al cap.

El Síndic, també director de clients d’Aigües Sabadell, des de fa un parell d’anys, manté que “si no hagués estat en la fase final del meu mandat, hauria dimitit perquè no és el millor binomi ni el més desitjable”.

Foto portada: Escartín, aquest matí. Autor: J.d.A. 

Comments are closed.