Montse Costa

‘El sumari de Mercuri’: Costa, Soriano i la feina per la dona d’un empresari amic

EL SUMARI DE MERCURI

El jutjat d’instrucció número 1 imputa a la dona de Manuel Bustos i a l’ex portaveu del PP del delicte de tràfic d’influències per les seves accions per contractar irregularment a Begoña de la Mora, dona de l’empresari imputat González Parra que presumptament subornava a Soriano per obtenir adjudicacions municipals.

Montserrat Costa (Barcelona,1969), parella de Manuel Bustos, cap del gabinet d’alcaldia (coordinadora de presidència) i gerent de l’empresa municipal Comunicacions Audiovisuals de Sabadell SL (que gestiona Ràdio Sabadell), està imputada en el cas Mercuri per un delicte de tràfic d’influències, en la contractació de Begoña de la Mora Martí, esposa de l’empresari també imputat José Manuel González Parra. Es tracta de la peça número 8 de les 31 en que el jutge instructor ha dividit el cas Mercuri.

Segons consta a les diligències judicials, l’assumpte comença quan González Parra, soci dels germans Rafael i Jordi Rojas Morato, també imputats, truca, el 10 de novembre de 2010, a Soriano (portaveu del PP a Sabadell 2003-2011) per tal de col·locar a la seva dona a l’Ajuntament o a alguna empresa municipal. Aquests tres empresaris eren propietaris de Maderas Rojas i pagaven regularment a Soriano diverses quantitats per tal obtienir adjudicacions municipals, entre elles les obres d’ampliació del cementiri (peça número 1, encara en bona part sota secret de sumari).

Es dóna la circumstància de que aquesta dona estava a punt de finalitzar el seu contracte en un Pla d’Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona. Davant la insistència de González Parra, Soriano telefona a Costa i li trasllada la petició de l’empresari.

És molt amiga teva aquesta persona? -li pregunta ella-. “Ell és molt amic meu, ell sí…amb ella la conec perquè és la dona de José Manuel” -li respon Soriano-. “Farem alguna cosa aviam si la poden fer entrar, diga-li que m’enviï a mi un currículum… si m’ho pots enviar avui millor, que faig gestions” -remata Costa-.

D’altra banda, Soriano truca a González Parra per informar-li que havia parlat del tema amb l’alcalde Bustos i que aquest li va dir: “Jordi, cremarem un favor important… Jordi, però estem trencant la norma dels Ajuntaments”.

“Tenim un problemet”

A partir d’aquí es succeeixen nombroses comunicacions telefòniques entre Costa i Soriano amb l’únic objectiu de col·locar aquesta dona. Costa li manifesta que Begoña de la Mora té el problema que no està empadronada ni a Sabadell ni a la comarca i que la selecció de personal es fa a través dels Plans d’Ocupació. No obstant, li assegura:

Ara tenim un problemet, que és obvi, que aquesta noia no és de la comarca, llavors mira com, com ho monta, que per això és una mica més complicat, però ja mirarem, però que ho farem segur.”

Poc després Soriano comunica a González Parra i a la interessada que no es pateixin per les proves de selecció, que seran un “paripé”, doncs estaran manipulades al seu favor. Soriano truca a Francisco Fernández Ortega, gerent del Consorci per a l’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès Occidental i membre de l’executiva local del PSC. Fernández li confirma que està a sobre del tema i que trucaria a Begoña per tranquilitzar-la i accelerar la seva contracció.

En altre de les converses intervingudes, Costa reitera a Soriano de l’estat de les gestions:

El tema de la teva amiga aquella de Barcelona, val? Em va dir el Paco Fernández que estaven molt convençuts i llavors quan la va entrevistar que el que ell havia tingut de feina era un Pla d’Ocupació. D’aquest precisament que és el que tenia llavors no podia empalmar-ne dos i ara estava pendent si sortia alguna coseta. Però és clar el que ell tenia immediat era això, de tota manera pot haver alguna coseta, que jo no sé si tu la veus, d’Inspectora de Via Pública, saps? Perquè per això SMATSA va agafant gent, però aquests són els que van per Sabadell caminant i mirant com estan els contenidors i tot això, això creus que podria interessar-li?”.

Soriano li respon que primer haurà de parla amb Begoña, però que està segur que la resposta serà afirmativa.

Cal tenir en compte que SMATSA, que pertany al Grup Vendex, és l’empresa concessionària de la recollida d’escombraries i de neteja viària de l’Ajuntament de Sabadell. Justament la presumpta adjudicació irregular d’aquesta concessió és l’objecte de la peça número 28 on estan imputats Manuel Bustos i el càrrec de confiança Xavier Izquierdo (coordinador d’Espai Públic).

Objectiu aconseguit

Finalment, l’1 de juny de 2011, la dona de l’empresari comença a treballar com a Inspectora de Via Pública amb un contracte de tres mesos. El jutge inclou a les diligències el dispositiu de vigilància que va confirmar que Begoña de la Mora va assistir a la reunió a la seu del grup Vendex el dia i hora en que havia estat citada per telèfon per formalitzar el contracte.

Més tard, González Parra torna a insistir a Soriano per tal de buscar-li un feina millor a l’Ajuntament i aquest li diu que tornarà a parlar amb Montse Costa. Aquestes gestions foren infructuoses i Begoña fou acomiadada a l’expirar el seu contracte de tres mesos.

No obstant això, Soriano procura de convèncer a l’empresari que la causa de l’acomiadament ha estat la reducció de personal a l’empresa i que potser la podria recol·lolocar amb l’aprovació dels pressupostos, promesa que no va poder complir.

Foto portada: Montserrat Costa, a l’entrada dels Jutjats. Autor: David B.

4 Comments