Bustos TSJC

El TSJC obre judici oral contra els Bustos, el diputat Dani Fernández i l’alcaldessa de Montcada

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obre judici oral contra el diputat socialista Dani Fernández, l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el regidor Paco Bustos i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez. Estan acusats per tràfic d’influències, segons publica el diari Ara.

El magistrat del TSJC acusa els quatre polítics d’haver influït per contractar un ex alt càrrec de la Generalitat, Carmina Llumà, a l’ajuntament de Montcada i Reixac. Fernández, Manuel i Paco Bustos estan acusats de tràfic d’influències. Pérez ho està de prevaricació.

Llumà és la dona del cap dels serveis jurídics de l’ajuntament de Sabadell i treballava al Departament de Política Territorial i Obres Públiques durant l`època del conseller Joaquim Nadal. Amb el canvi de govern català, Bustos va maniobrar perquè fos designada a Montcada. En una primera prova va ser definida com a ‘no apta’, però la qualificació es va canviar després de diverses trucades i moviments (més info: ‘El sumari de Mercuri: ‘Llámala … y si no, la apretamos un poco”). Finalment, Llumà va ser contractada en detriment de l’única candidata que inicialment era apta. Bustos ha argumentat, com també Fernández, que Llumà era una càrrec de confiança i la candidata de l’alcaldessa de Montcada. En canvi, Pérez va reconèixer pressions (més info: ‘La alcaldesa de Montcada pide al PSC que depure responsabilidades‘).

Tant la Fiscalia Anticorrupció com l’acusació popular, liderada per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demanen dos anys de presó als principals acusats (més info: ‘La fiscalia demana dos anys de presó pels germans Bustos i Daniel Fernández i l’alcaldessa de Montcada‘). La defensa té ara 10 dies per presentar el seu escrit de defensa abans que es procedeixi a assenyalar data i hora pel judici oral.

Daniel Fernández
Daniel Fernández, ex secretari d’Organització del PSC

L’obertura del judici oral, i el pas de la condició d’imputat a la condició d’acusat és formalment important. Políticament, en els cas dels càrrecs públics acusats, també ho és. El PSC ha assegurat de forma repetida que els seus càrrecs públics haurien de deixar les institucions si eren encausats. En aquesta situació es trobaran en breu Dani Fernández, diputat, l’alcaldessa Pérez (elegida fa mesos com a cap de llista socialista a Montcada i Reixac) i el regidor sabadellenc Paco Bustos. Per la seva part, Manuel Bustos ha deixat els seus càrrecs públics aquest passat mes de setembre.

Foto portada: Manuel Bustos, sortint del TSJC, al maig de 2013, quan va anar a prestar declaració. Autor: David B.

2 Comments