Elección directa

Elecció directa d’alcalde: tots els partits menys el PP, en contra

  • Només el PP s’oposa a una declaració local contra el projecte perquè governi la llista més votada a les municipals.

  • Diversos constitucionalistes sostenen que l’elecció directa d’alcalde vulnera la Carta Magna.

La Junta de Portaveus de Sabadell ha aprovat aquest divendres una declaració contra els plans del govern central per modificar les condicions d’elecció d’alcalde en les properes eleccions municipals. El PP, segons diverses informacions, voldria atorgar una majoria qualificada (equivalent a l’absoluta) a la llista més votada amb més del 40 per cent dels vots per facilitar l’elecció directa d’alcalde. Malgrat les informacions, però, no hi ha cap avantprojecte oficial.

El president del govern central, Mariano Rajoy (PP), assegura que cal vetllar perquè el candidat que encapçali la llista més votada a les eleccions sigui escollit alcalde. Així es posaria fre als pactes de despatxos que sumen regidors de partits diferents que han perdut les eleccions per a formar governs amplis però difícilment governables.

Fins el moment, no hi ha cap document oficial sobre aquesta reforma, que ja té l’oposició del principal partit de l’oposició a Espanya, el PSOE. Altres formacions són contràries a l’esperit de la reforma, però esperen a veure la lletra per definir la seva opinió. Sent així, diverses informacions asseguren que la llista que obtingués més del 40 per cent dels vots tindria una majoria súperqualificada. Altres asseguren que les dues llistes més votades passarien a una segona volta electoral, on els ciutadans escollirien entre els candidats de les dues llistes més votades qui volen que sigui alcalde. Aquest model de dues voltes està implantat a bona part d’Europa.

La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest divendres després del Consell de Ministres que la reforma “enforteix la democràcia” i ha recordat que diverses formacions polítiques, PSOE inclòs, han defensat l’elecció directa d’alcalde al llarg de la història. Assegura que la mesura va en la línia de la “regeneració” del sistema democràtic i que no és partidista com demostra que aquest sistema beneficia a Bildu a Euskadi, segons el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

Possible inconstitucionalitat

Malgrat tot, algunes formacions com Izquierda Unida asseguren que una reforma així seria inconstitucional perquè la Constitució Espanyola assegura que són els regidors qui escullen els alcaldes i que el sistema ha de ser proporcional. Diversos analistes consideren que la reforma vol blindar les principals alcaldies del PP (Madrid, València i Sevilla entre altres) mentre que altres posen èmfasi en el fet que la reforma afavoreix el bipartidisme PP-PSOE en moments de sorgiment de noves formacions com Podemos o moviments de confluència de les esquerres com Guanyem. No obstant, altres analistes creuen que la reforma afavoreix tant al PP com a formacions fortament implantades en algunes comunitats autònomes, com el PNB i Bildu a Euskadi, Coalició Canària a les Illes Canàries o a Catalunya Esquerra Republicana i CiU.

La Junta de Portaveus local, contra la reforma

La Junta de Portaveus de Sabadell ha aprovat aquest divendres a proposta d’Esquerra Unida i Alternativa una declaració a favor de “l’elecció democràtica dels alcaldes i alcaldesses”. En el fons, però, la declaració, que només ha tingut el vot en contra del PP, rebutja el projecte del govern central. Ho fa amb els vots del PSC, CiU, Entesa, ICV i EUiA. Es donarà trasllat al govern central i el Parlament de Catalunya.

A Sabadell sempre ha governat la llista més votada

Al llarg de la democràcia municipal, a Sabadell sempre ha governat la llista més votada, sigui amb majoria absoluta del partit guanyador de les eleccions o amb acords polítics amb altres forces. El PSUC d’Antoni Farrés va guanyar les eleccions municipals de 1979 sense majoria absoluta, i va pactar amb el PSC fins 1983, quan va guanyar la majoria absoluta, que ja no deixaria fins el final de la seva alcaldia l’any 1999.

Amb alcaldies socialistes, també ha governat fins ara la llista més votada. Manuel Bustos va guanyar les eleccions de 1999 per un grapat de vots i va pactar amb CiU i ERC per arribar als 14 suports necessaris al Ple. L’any 2003 va guanyar amb majoria absoluta i va seguir amb governs amplis malgrat ser innecessaris, amb CiU, ERC i també amb ICV-EUiA. L’any 2007 i 2011 va guanyar les eleccions quedant a només un regidor de la majoria absoluta. Malgrat no pactar formalment amb ningú, els governs socialistes han aconseguit sortir endavant pactant prioritàriament amb el PP de Jordi Soriano fins 2011 (principal imputat al cas Mercuri). També han tret endavant votacions importants, ja sense Bustos, amb CiU i amb ICV.

Durant el seu període com alcalde, i president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos va demanar de forma insistent l’elecció directa d’alcalde o, el que és el mateix, que el número 1 de la llista més votada a les eleccions fos investit alcalde, arribés o no a la majoria absoluta. Mostra del seu posicionament és la seva biografia Passió per Sabadell. Ara, no obstant, els seus companys de partit, rebutgen una reforma similar

La reforma electoral de cara al 2015

L’elecció directa d’alcalde podria modificar substancialment el número de llistes que concorren a les municipals de 2015 i també podrien canviar l’escenari pre-electoral. Els pactes després de les eleccions ja no serien tant importants. I és que en un context de previsible baixada de vot socialista, les eleccions municipals a Sabadell s’estimen més igualades que mai, amb tres o fins i tot quatre formacions polítiques si hi ha confluència a l’esquerra, amb possibilitats de ser la llista més votada.

Foto portada: Sáenz de Santamaría, aquest divendres. 

2 Comments