CiU Sabadell

Eleccions #25N a Sabadell: CiU guanya amb una majoria poc excepcional

  • Convergència i Unió guanya les eleccions a Sabadell però perd 5.000 vots i un 12 per cent de percentatge de vot.

  • El PSC baixa un 3,4 per cent, guanya 500 vots, i el PP es manté estable respecte el 2010 tot i els 2.000 vots més.

  • Forta pujada d’Esquerra Republicana i Ciutadans i moderada d’ICV-EUiA.

  • Solidaritat per la Independència s’enfonsa i la CUP aconsegueix el 3,5 per cent de vots.

Artur Mas no tindrà la majoria excepcional per un moment excepcional que ha demanat durant tota la campanya. Convergència i Unió ha guanyat les eleccions catalanes per novena vegada, però lluny del que esperaven. La federació nacionalista ha guanyat també a Sabadell, de forma menys folgada que fa dos anys. Esquerra puja fortament, així com Ciutadans i, en menor mesura, ICV-EUiA.

“Una majoria excepcional per un moment excepcional”. Ha estat una de les frases més repetides per Artur Mas durant tota la campanya electoral. Sota aquest prisma, Convergència i Unió no ha aconseguit els seus objectius aquest #25N. Malgrat tot, ha guanyat de nou les eleccions, amb una gran diferència respecte la segona força, a gairebé 30 escons de distància.

L’aposta federalista del PSC ha caigut respecte els ja dolents resultats de Montilla l’any 2010, però ho fa menys del previst per les enquestes. L’onada sobiranista ha aupat a Esquerra Republicana al segon lloc i com a contrapès, probablement també a Ciutadans, que triplica representants arribant ara a nou. El PP es queda igual i ICV-EUiA guanya representants però no materialitza tota l’oposició feta a les retallades de Mas. La sorpresa: la CUP entra al Parlament, amb tres diputats.

CiU guanya sense arrassar

La federació nacionalista ha guanyat les eleccions catalanes a Sabadell. Han tingut un de cada quatre vots a la ciutat, però perden el 12 per cent dels que van aconseguir fa dos anys. CiU ha obtingut més de 26.500 vots, lluny dels 32.000 de l’any 2010. Han guanyat als Districtes 1, 2 i 5 (Centre, Sol i Padrís, Creu Alta, Gràcia, Can Feu).

251112 Resultats 25N a Sabadell
Els resultats del 25N a Sabadell. Font: Generalitat

CiU ha aconseguit el 24 per cent de vots, el pitjor percentatge de vots en unes autonòmiques de la seva història. La caiguda es fa més dura quan pocs sondejos ho havien previst i quan s’havien convocat unes eleccions de forma anticipada amb dos anys de legislatura encara per davant.

Malgrat tot, la federació nacionalista té 50 diputats, 29 més que la segona força (ERC). Han guanyat les eleccions de forma ininterrompuda des de l’any 1980 i Artur Mas serà de nou president de la Generalitat.

El PSC aguanta l’onada sobiranista

El Partit dels Socialistes de Catalunya ha baixat percentatge de vot a Sabadell respecte l’any 2010, però molt lluny dels vaticinis de les enquestes. De fet, ha guanyat alguns vots, uns 500, producte de la major participació.

Seguiment #25N a Sabadell
Seguiment del 25 a la seu del PSC de Sabadell. Foto: David B.

El PSC ha estat la llista més votada als Districtes 3, 4, 6 i 7 de Sabadell (Ca n’Oriac i zona nord, Can Rull, zona sud i Torre-romeu).

ICV-EUiA, tercera força local

La coalició Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa ha tingut gairebé el 13 per cent dels vots a Sabadell. Han pujat poc menys d’un 3 per cent respecte el 2010.

Però en números absoluts han passat en només dos anys de 8.400 a 13.100 vots a Sabadell. I són la segona força als barris del Nord de Sabadell, a l’entorn de Torre-romeu i a Can Rull-La Concòrdia-Can Llong.

ERC es recupera després de la caiguda

Esquerra Republicana de Catalunya ha emergit de la mà de l’equip d’Oriol Junqueras com a segona força a Catalunya. El traspàs de vots de CiU a Esquerra sembla clar.

A Sabadell dupliquen de llarg vots, de 5.000 a 12.500, han pujat gairebé un 6 per cent i són la quarta força política. A Gràcia, la Creu Alta i el Centre són la segona força.

El PP es queda gairebé igual

El Partit Popular ha tingut uns resultats similars als de les autonòmiques del 2010 a Sabadell. L’onada sobiranista ni l’ha perjudicat ni tampoc l’ha beneficiat, com sí ha fet amb Ciutadans, en l’ala més espanyolista o a Esquerra, en la vessant més independentista.

Seguiment #25N a Sabadell
Militància del PP seguint l'escrutini. Autor: David B.

Malgrat tot, en números absoluts, el Partit Popular ha guanyat vots a Sabadell (de 9.500 a uns 12.000 vots). Són la segona força als barris del Sud de Sabadell.

Ciutadans fa el gran salt

La formació Ciutadans, que va néixer l’any 2006 i va entrar per sorpresa al Parlament, ha fet ara el gran salt. Han triplicat la seva presència al Parlament i a Sabadell han pujat un 5,5 per cent. Gairebé un de cada 10 sabadellencs que han votat s’han decidit per l’opció encapçalada per Albert Rivera.

En dos anys, han triplicat vots, arribant als 9.500 a Sabadell. Han tingut bons resultats a l’entorn de Can Rull i Ca n’Oriac-Can Deu i més d’un 10 per cent de vots a bona part dels barris perifèrics i castellanoparlants de la ciutat.

CUP

La Candidatura d’Unitat Popular ha aconseguit entrar al Parlament de Catalunya, amb tres diputats. A Sabadell han superat el 3,5 per cent de vots i han aconseguit més de 3.700 vots. On més s’ha votat CUP ha estat al districte 5, bàsicament al barri de Gràcia, on els han votat més del 5 per cent de sabadellencs.

251112 Resultats 25N a Sabadell2
Resultats per partits. Font: Ajuntament de Sabadell

Altres

Solidaritat per la Independència, que va aconseguir quatre diputats l’any 2010, desapareix del Parlament. A Sabadell han perdut dos de cada tres vots i han superat per poc el miler de sufragis.

Plataforma per Catalunya s’ha quedat clavada en els 2.400 vots que va aconseguir fa dos anys, sense beneficiar-se de l’augment de participació. No obstant, han superat el 3 per cent de vots a la zona Nord de Sabadell, els barris del Sud o Torre-romeu.

Hi ha hagut 1.440 vots en blanc (un 1,5 per cent del total).

Sabadell tindrà tres diputats

Com era previsible tres sabadellencs han estat escollits diputats en representació de tres formacions polítiques. Els tres són regidors. Són Montserrat Capdevila, del Partit dels Socialistes, Antoni Font, de Convergència i Unió, i Joan Mena, d’Iniciativa per Catalunya Verds- Esquerra Unida i Alternativa.

Foto portada: Seguiment, poc apassionat, de l’escrutini a la seu de CiU de Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.