Foto portada: el president de la comissió, David Fernández. Autor: Parlament / cedida.

Els germans Bustos i Jordi Soriano, cridats a declarar al Parlament

  • Els principals imputats al cas Mercuri hauran de passar per la comissió parlamentària.

  • ERC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP denuncien el “pacte de silenci” per evitar més testimonis.

La comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política ha aprovat aquest divendres al matí el seu pla de treball. Hi hauran de comparèixer uns 90 testimonis i uns 60 experts. Entre ells, bona part dels imputats al cas Mercuri, amb epicentre a l’ajuntament de Sabadell.

Entre els 90 testimonis cridats a declarar s’hi troba l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. També l’encara regidor i acusat al cas  Mercuri, Paco Bustos. El diputat Daniel Fernández, imputat per tràfic d’influències és un dels altres imputats cridats a declarar, com també l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez. En tots aquests casos es tracta de polítics del PSC. La comissió també ha cridat a l’exportaveu del PP a Sabadell, Jordi Soriano, imputat per diversos càrrecs al cas Mercuri, entre ells, per suborn. També el fiscal anticorrupció, que actua a Mercuri, Fernando Bermejo.

La comissió està presidida pel diputat David Fernández, de la CUP. Entre els compareixents aprovats, hi ha l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, la seva dona, Marta Ferrusola i sis dels seus set fills. També el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz (PP), el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, el cap de gabinet del president del govern central, Jorge Moragas, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, exministres com Pedro Solbes o Ángel Acebes o l’extresorer del PP, Luis Bárcenas. El president de la Generalitat, Artur Mas, no haurà de comparéixer, ja que CiU, ERC i PSC han votat en contra i el PP s’ha abstingut.

“Pacte de silenci”

Finalment, els expresidents Jose María Aznar o Felipe González, així com Fèlix Millet o Macià Alavedra esquiven la comissió. El president de la comissió, David Fernández, ha amenaçat amb dimitir si no es reconsideraven les votacions. I és que ha considerat “inacceptable i un insult al país que hi hagi vetos, silencis i omertàs”. CiU i PSC s’han aliat per evitar compareixences de persones lligades als casos Pretòria o Palau. En canvi, bona part dels principals implicats al cas Mercuri passaran pel parc de la Ciutadella. El diputat Oriol Amoròs, d’ERC, ha acusat els convergents i els socialistes de “tapar-se les vergonyes”. La diputada de Ciutadans, Carina Mejías, ha parlat de “pacte de silenci” entre CiU, PSC i PP.

Caldrà veure el recorregut de la comissió que quedarà automàticament dissolta si el president de la Generalitat, Artur Mas, convoca eleccions anticipades en les properes setmanes.

Foto portada: el president de la comissió, David Fernández. Autor: Parlament / cedida.

Comments are closed.