Foto portada: Juli Fernàndez, al despatx de l'alcalde. Autor: David B.

En quines peces del cas Mercuri es presenta com a acusació l’Ajuntament?

Tal com informava iSabadell aquest dilluns a primera hora, finalment l’Ajuntament ha desencallat la personació com acusació particular al cas Mercuri. El consistori es presentarà a 22 de les peces separades del cas, més d’una trentena en total.

El consistori serà acusació particular, ja que considera que s’han pogut lesionar els interessos de la corporació municipal i dels cabals públics. A més, creuen que els fets han repercutit “molt negativament” en la imatge de Sabadell. De moment, els propis lletrats de l’Ajuntament assumiran la defensa jurídica del consistori. Una vegada es tingui tota la documentació, es decidirà si es contracta algun penalista extern.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha informat a la Junta de Govern que el consistori es personarà en una vintena de peces, i en les que puguin sorgir en el futur si suposen un perjudici dels interessos municipals.

De moment, l’Ajuntament s’ha personat a les següents investigacions:

· Causa principal o número 1: presumpte delicte de suborn del que seria principal responsable i beneficiari Jordi Soriano. Està implicat l’exportaveu del Partit Popular a Sabadell, Jordi Soriano, així com diversos empresaris. Formen part d’aquesta causa tot allò relacionat amb l’ampliació del cementiri de Sabadell, la llicència de millora de la finca de ca n’Ustrell, les obres a Fira Sabadell i el centre cívic de Can Llong, a més de la requalificació d’una finca a Palau-Solità i Plegamans.

· Peça número 6: relacionada amb l’abocament de terres a la finca de Can Xupa i eventual permissivitat o tolerància de responsables municipals de l’ajuntament de Sabadell. Implica a Jordi Soriano, l’extinent d’alcalde d’Urbanisme, Joan Manau, i l’exregidor de Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada.

· Peça número 7: diners obtinguts per la infografia del ‘Catavins’ de Fira Sabadell. Implica a Jordi Soriano, Marisol Roig i els empresaris Rafael i Jordi Rojas.

· Peça número 8: contractació de l’esposa de José Manuel González Parra (un dels imputats en el cas) a Serveis de Medi Ambient SA. Implica Jordi Soriano i l’excap de Presidència de l’ajuntament de Sabadell i parella de Manuel Bustos, Montserrat Costa.

· Peça número 10: gestions de Jordi Soriano per no abonar una multa de trànsit. Implica l’exregidor del PP i l’exregidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manau.

· Peça número 11: eventuals irregularitats en l’execució de les obres de construcció de Fira Sabadell, irregularitats en contractació de persones en les obres del centre cívic de Can Llong i falsificació de determinades factures en relació amb els treballs. Implica a Jordi Baldó i Ramon Parcerisa.

· Peça número 12: canvi de la documentació inicial de les obres d’ampliació de Fira Sabadell per incrementar ingressos cap a la constructora de Jordi Baldó. Implica al propi constructor i la funcionària municipal Elena Galera.

· Peça número 16: tot allò relacionat amb l’adquisició d’un bé privat pagada a càrrec de les obres de Fira Sabadell. Implica a José Enrique Velilla.

· Peça número 17: gestions per instal·lar l’empresa Audi al parc empresarial de Sant Pau de Riu-sec. Implica al president del Gremi de Constructors, Melquíades Garrido, l’exalcalde Bustos, i l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza.

· Peça número 18: irregularitats en obres del carrer Fernando Poo. Impliquen a Melquíades Garrido i Manuel Somoza.

· Peça número 19: falsificació d’una factura per evitar que fos fiscalitzada. Implica a Manuel Somoza.

· Peça número 20: obres al carrer Folch i Torras. Implica a Melquíades Garrido i Paco Bustos.

· Peça número 21: falsificació de factures en relació amb el pagament de l’Impost d’Activitats Econòmiques a l’ajuntament de Sabadell per part de la mercantil Sitjas Motor. Implica a Melquíades Garrido, Josep A. i Antoni Sitjas.

· Peça número 22: concessió de subvencions amb diners públics per a cursos de formació per part de la Fundació Laboral de la Construcció a Catalunya al Gremi de Constructors de Sabadell i Comarca. Implica a Melquíades Garrido i a Emilio Gómez.

· Peça número 25: malversació de fons públics en contractar a la presidenta de l’Associació Llatinoamericana de Sabadell, Lígia Castelo, a través d’una subvenció de 25.000 euros a la Fundació Privada ACSAR per part de la Federació de Municipis de Catalunya. També càrrecs no justificables a la FMC. Implica a Manuel Bustos i l’exsecretari general de la FMC, Adolfo Moreno.

· Peça número 26: malversació per justificar un viatge a Almeria i diverses despeses amb un jutge. Implica a Manuel Bustos i Paco Bustos.

· Peça número 27: regularitat o no de les quantitats cobrades pel vicepresident de CASSA, Lluís Pascual, i si corresponen a conceptes realitzats. Si es demostrés la naturalesa delictiva dels fets, també implicaria l’alcalde per no denunciar els fets.

· Peça número 28: irregularitats en l’adjudicació del servei de recollida i tractament d’escombraries de Sabadell. Implica l’excoordinador d’Espai Públic de l’Ajuntament, Xavier Izquierdo, i l’exalcalde.

· Peça número 29: gestions efectuades davant el Consell de l’Audiovisual de Catalunya per part de Bustos en relació a la televisió Canal Català TV. També gestions en relació a la televisió local Metropolitan TV.

· Peça número 30: gestions de Manuel Bustos per retirar dues denúncies de trànsit a la seva parella i fill. Implica l’exalcalde i també l’excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran.

· Peça número 31: regularitat o no de les contractacions de diverses persones al Consorci d’Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès i al Consorci de Residus. Implica a Manuel Bustos.

· Peça número 33: s’investiga si l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, el cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, l’antic cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, i el cap dels Serveis Jurídics, Marcel Galofré, van ometre el seu deure de denunciar un presumpte suborn a Jordi Soriano.

Foto portada: l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, va signar el decret donant llum verda a l’acusació particular. Autor: David B.

Comments are closed.