ERC lidera la intenció directa de vot a Sabadell

  • Una enquesta a 600 sabadellencs certifica que Juli Fernàndez és el candidat més valorat.

  • El PSC es desploma però guanya: obtindria entre sis i set regidors. Ayuso, el més conegut però suspèn en valoració.

Una enquesta realitzada a 600 sabadellencs a finals de març per l’empresa Opinòmetre situa a Esquerra Republicana de Catalunya com a la formació amb més intenció de vot directe de Sabadell a les municipals. El sondeig obre la porta al canvi en la línia dels resultats de les europees de 2014 però manté al PSC com a força més votada.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) lidera la intenció de vot a les municipals de Sabadell. Un 17,8 per cent dels 600 enquestats va assegurar que donarà el seu vot a la llista republicana. En segona posició, hi ha el Partit dels Socialistes (PSC), amb el 12,9 per cent de vots. I la tercera llista en vot directe és CiU, amb el 5,7 per cent, no gaire lluny de la suma d’ICV i Podemos (5,5 per cent). No obstant, hi ha molt partit a disputar ja que el 35 per cent dels enquestats encara no sap o no vol contestar la pregunta següent: ‘Si fossin avui les propers eleccions municipals, a qui votaria?’. De moment, un 10 per cent dels enquestats assegura que s’abstindrà, tot i que la xifra serà previsiblement superior.

Intenció directaL’enquesta revela que la formació republicana, que ja va guanyar les eleccions europees a Sabadell, lidera la intenció de vot directe un mes abans de les municipals del 24 de maig. El sondeig augura que el canvi polític experimentat a la ciutat en els darrers comicis europeus hauria arribat per quedar-se.

250415 Ple municipalTraslladant la intenció de vot directe a la configuració del ple, i tenint en compte factors de correcció com les respostes dels abstencionistes a la resta de preguntes, Opinòmetre creu que el PSC serà la formació amb més representants a Sabadell. Per tant, el PSC tornaria a guanyar les municipals. Però la seva representació quedaria reduïda a la meitat. Dels 13 regidors actuals, els socialistes passarien a tenir-ne sis o set regidors. Els seguirà, però molt a prop, Esquerra Republicana de Catalunya, amb cinc o sis regidors. A continuació, hi haurà dues formacions que es mouran entre els quatre i els cinc regidors: són Convergència i Unió per una banda i per altra banda Unitat pel Canvi a Sabadell, que suma ICV, EUiA i dirigents i militants de Podemos. La Crida per Sabadell, el Partit Popular i Ciutadans també entrarien al ple municipal, amb una forquilla d’entre dos i tres regidors cadascun. Així hi hauria set grups municipals, ja que la resta de candidatures quedaran fora del ple.

L’escenari obre la porta a diversos pactes postelectorals i complica al PSC la formació d’un nou govern després de 16 anys liderant la Casa Gran. Caldran pactes entre tres o més formacions polítiques per arribar a majories.

L’enquesta va ser duta a terme fa unes setmanes per l’empresa Opinòmetre, que fa treballs de camp entre altres pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i que en aquesta ocasió l’ha fet per una formació política sabadellenca.

SimpatiaL’empresa també ha preguntat de forma oberta per la simpatia que senten els enquestats pels partits. En aquest sentit, la formació amb més simpatia és ERC (18 per cent), seguida del PSC (14,5 per cent), CiU (4,7 per cent), ICV (4,6 per cent), Ciutadans (4,4 per cent), Podemos (4,3 per cent), la CUP (2,9 per cent), el PP (1,4 per cent), l’Entesa (0,7 per cent) i la Crida (0,5 per cent). Com que la pregunta és oberta i l’enquestador no indueix resposta, hi ha diferents partits esmentats tot i que vagin en una única candidatura (passa amb la Crida o amb Unitat pel Canvi).

Ayuso, el més conegut; Fernàndez i Rossinyol, els més valorats

El treball de camp d’Opinòmetre estudia també el coneixement i valoració dels vuit principals caps de llista. Així el candidat més conegut és Josep Ayuso, del PSC, amb un 34,5 per cent. El segueix de Carles Rossinyol (CiU, amb un 29,2 per cent). Tant Ayuso com Rossinyol són regidors des de fa anys. En tercer lloc es situa Juli Fernàndez (d’ERC, amb un 15,9 per cent), seguit de Marisol Martínez (Guanyem, 9,7 per cent), Maties Serracant (Crida, 8,1 per cent) i Joan Berlanga (Unitat pel Canvi, 6,5 per cent). Els menys coneguts serien Esteban Gesa, del PP, amb un 5,9 per cent, i Joan Garcia, de Ciutadans, amb el 4,8 per cent.

Coneixement candidatsEl grau de coneixement té altes divergències amb el d’aprovació. Així si Josep Ayuso és el cap de llista més conegut, en quant a valoració suspèn per poc (4,97 punts sobre 10) i només està per sobre de Joan Garcia (4,49 punts) i d’Esteban Gesa (2,48). És a dir, dels vuit principals candidats Josep Ayuso és el tercer pitjor valorat. Els caps de llista més valorats són (gairebé empatant) Juli Fernàndez (6,06) i Carles Rossinyol (6,05), seguits de Marisol Martínez (5,42), Maties Serracant (5,35) i Joan Berlanga (5,15).

Enmig de la sentència de la peça Montcada i el full de ruta

L’enquesta es va dur a terme entre els dies 25 i 31 de març. Just al mig de dos fets que podrien modificar algunes dinàmiques.

En primer lloc, la sentència de la peça Montcada del cas Mercuri, que condemna l’exalcalde socialista Manuel Bustos i l’exprimer secretari comarcal del PSC Paco Bustos per tràfic d’influències a 16 mesos de presó. La sentència va ser coneguda dilluns 30 de març, just un dia abans del final de l’enquesta.

En segon lloc i a escala catalana, l’enquesta està feta just abans de que es pactés l’anomenat full de ruta del procés sobiranista entre el president de la Generalitat, Artur Mas, el líder d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i els representants de l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència. Com la sentència de la peça Montcada, el full de ruta també es va pactar el 30 de març, un dia abans d’acabar el sondeig.

Demà diumenge, segona onada de l’enquesta a iSabadell

Aquest diumenge a les 8 hores iSabadell publicarà la segona onada de l’enquesta, centrada en els resultats a Sabadell si es celebrés ara un referèndum per la independència de Catalunya.

FITXA TÈCNICA

Univers: Residents a Sabadell majors de 17 anys.
Mostra: 600 enquestats.
Mostreig: mètode aleatori simple, ajustat amb quotes de gènere i edat.
Metodologia: enquesta telefònica assistia per ordinador.
Treball de camp: del 25 al 31 de març de 2015.
Error mostral: +/- 4 per cent.

10 Comments