Sabadell Guanyarà

“Ens adrecem a les desenes de milers de persones orfes políticament a Sabadell. Cal una candidatura ciutadana”

  • Un col·lectiu ciutadà es dóna 90 dies per provocar un “revulsiu” i fer una candidatura ciutadana.

  • “Sabadell viu una situació excepcional i ens trobem que ningú parla dels ciutadans i de la ciutat”, diuen.

El grup impulsor del Col·lectiu Sabadell Guanyarà, que impulsa una candidatura ciutadana a les eleccions municipals de 2015, s’ha presentat aquest dimecres fent una crida a la ciutadania que vol un “punt i a part” real a la ciutat. El col·lectiu, abans de decidir si es presenta a les eleccions, vols guanyar adhesions i farà un seguit de debats a la ciutat.

Una representació del Col·lectiu Sabadell Guanyarà ha presentat els orígens de la seva proposta (més info: ‘Qui és qui al col·lectiu Sabadell Guanyarà?‘). Asseguren que Sabadell viu una situació “excepcional” on a més de la crisi econòmica i social que tenen tots els municipis s’hi suma una crisi “institucional” derivada de l’esclat del cas Mercuri.

Som ciutadans normals i segurament a Terrassa o Barcelona no hauríem fet aquest pas; a Sabadell però cal ser conscients que no hi haurà solució si la ciutadania no respon: cal una reacció ciutadana i cal parlar de la ciutat i d’on va la cinquena ciutat del país”, ha assegurat l’economista Eduard Jiménez, un dels impulsors.

El col·lectiu proposa una llista electoral ciutadana per a un sol mandat (2015-2019) que marqui un abans i un després a la política local, “un punt i a part real, una ruptura, fer foc nou”, en paraules de Jiménez.

Ens adrecem a tothom, però especialment a aquells que se senten orfes políticament i que volen que s’obri una nova etapa. Si hi ha reacció, adhesions i es genera debat, passarem a la fase de presentar-nos a les eleccions”, ha assegurat l’administrativa i sindicalista de la UGT, Montse González, presidenta del comitè d’empresa del Taulí fins fa uns mesos.

Els impulsors asseguren que no han parlat de qui formaria part de les llistes i de fet s’obren a que tant partits polítics (sense la necessitat de deixar les sigles enrere) i  ciutadans facin les seves aportacions. El col·lectiu inicia una recollida d’adhesions a través del web Sabadell Guanyarà i també farà debats a la ciutat. Abans de decidir si es presenten a les eleccions, i abans de decidir qui forma part de les llistes, volen copsar la reacció ciutadana. Així com Guanyem Barcelona va demanar 30.000 signatures abans de comprometre’s a presentar-se, els impulsors de Sabadell Guanyarà no han concretat xifres. Però Jiménez sí ha dit que “tenim 90 dies per provocar una reacció que sigui manifestament superior a la participació que han tingut alguns partits polítics de la ciutat a les seves primàries o el número de signatures que han aconseguit alguns manifestos. Volem fer-nos notar a la ciutat”.

El col·lectiu és conscient que després de sis mesos parlant al voltant de la recomposició de l’espai d’esquerres a Sabadell (a través del col·lectiu Unir l’esquerra alternativa, propostes com la del Procés Constituent, la Crida per Sabadell o la petició de confluència d’ICV-EUiA), la ciutadania pot estar fatigada. Però mantenen que “ningú ha fet una proposta com la nostra: parlar de reacció ciutadana i començar a parlar realment de la ciutat”. Jiménez ha dit que la Crida per Sabadell és “la suma de dos partits [Entesa i CUP] que han arribat a un acord” i que ningú a la ciutat ha intentat una “confluència real”. El tècnic municipal i expresident de la UES, Albert Gil, ha afegit que “aquesta sensació de fatiga ens ha empès a sortir i demanar una reacció; cal un revulsiu”.

Sabadell Guanyarà posa en valor que la seva proposta no té paternitat partidista i que si el projecte no surt bé, tothom tornarà a les seves professions i a treballar per la ciutat des dels seus àmbits. Creuen, però, que poden tenir èxit. “Si la nostra aposta no surt bé, nosaltres només haurem perdut moltes hores. Però la ciutat estarà pitjor i l’Ajuntament del 2015 serà ingovernable”, diu l’historiador Jordi Serrano.

Foto portada: alguns dels membres del col·lectiu: Eduard Jiménez, Montse González, Albert Gil, el cirurgià emèrit Josep Simó, Jordi Serrano i l’impressor Quim Góngora.

13 Comments