Foto portada: els regidors d'ERC i la Crida, aquest dissabte. Autor: David B.

ERC i la Crida emplacen UpC a entrar al govern; el PSC comença l’oposició i Guanyem dóna marge

  • ERC i la Crida mantenen que Unitat pel Canvi pot ajudar a fer efectiu el gir a l’esquerra del 24M.

  • El PSC critica la fragilitat del govern per no presentar el cartipàs una setmana després de la investidura.

Esquerra Republicana de Sabadell i la Crida per Sabadell han emplaçat Unitat pel Canvi, la segona llista més votada el 24 de maig, a seguir treballant per a un acord de govern. Els dos partits que ara formen l’executiu animen UpC a seguir negociant: “la qüestió de l’AMI no ha estat ni serà en cap cas un element que impedeixi fer efectives les onze pàgines de l’acord programàtic acordat a tres bandes”.

El comunicat arriba una semana després del pacte bipartit entre Esquerra i la Crida, del que Unitat pel Canvi va quedar fora, tot i donar suport a la investidura de Juli Fernàndez com alcalde. Les comissions de les tres formacions han seguit negociant i ara tant Esquerra com la Crida, que ara formen l’executiu, demanen a Unitat pel Canvi “seguir treballar per assolir un acord de govern”.

Creuen que cal fer efectiu el gir a l’esquerra i l’aposta pel procés constituent que “la ciutadania va sufragar el passat 24 de maig”. Per això, demanen una mirada àmplia i posar al centre del debat i l’acció política la ciutadania de Sabadell. Aposten per un govern “transparent i compromès amb l’ètica política i l’honestedat per pasar pàgina als 16 anys de governs Bustos”. Finalment mantenen que l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) no ha estat ni serà “en cap cas” un element que impedeixi fer efectives les onze pàgines de l’acord programàtic.

Foto portada: els regidors electes Edu Navarro, Elena Hinojo, Joan Berlanga i Ramon Vidal. Autor: J.d.A.
Els regidors d’Unitat pel Canvi Edu Navarro, Elena Hinojo, Joan Berlanga i Ramon Vidal. Autor: J.d.A.

L’assemblea d’Unitat pel Canvi del dia 11 de juny va validar el pacte de govern, sol·licitant que l’entrada a l’Associació de Municipis per la Independencia es fes després d’una consulta ciutadana. La petició no va ser atesa per ERC ni la Crida i Unitat pel Canvi, que havia acceptat les alcaldies rotatòries de 16 mesos començant per Juli Fernàndez i acabant per Joan Berlanga (amb Maties Serracant al mig), va donar suport al canvi a l’alcaldia però va quedar fora del govern.

El PSC veu un govern fràgil

El PSC s’ha estrenat aquest divendres en el seu paper d’oposició. En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, han criticat que una semana després de constituir-se la corporació, encara no hi hagi organigrama municipal ni cartipàs. Així, mantenen que el consistori no s’atura per la bona tasca dels treballadors municipals però estan preocupats per la fragilitat de l’executiu, especialment després de les expulsions de Podemos de Ramon Vidal i Elena Hinojo, regidors d’Unitat pel Canvi. “No comencem bé si les primeres notícies que ens arriben després d’una investidura és que dos regidors que han donat suport al nou alcalde són expulsats del seu partit”, ha assegurat Josep Ayuso.

Els regidors Cristian Sánchez, Josep Ayuso, Anna Carrasco i Manel Giménez. Autor: PSC.
Els regidors Cristian Sánchez, Josep Ayuso, Anna Carrasco i Manel Giménez. Autor: PSC.

El portaveu del PSC, Josep Ayuso, ha demanat a l’alcalde, Juli Fernàndez (ERC), que convoqui “amb urgència” als vuit portaveus per donar detalls sobre l’elaboració del cartipàs. També ha mostrat la seva sorpresa per no haver rebut cap petició d’entrevista com a cap de l’oposició de l’alcalde, Juli Fernández, en la seva primera setmana al càrrec.

Guanyem donarà marge al nou govern

La formació Guanyem Sabadell – Sí se puede també ha presentat aquest divendres les seves prioritats. El regidor Miquel Soler ha explicat que donaran “tot el marge necessari i el màxim respecte al nou govern perquè vagi prenent les seves decisions”. Quan coneguin el cartipàs “no fixarem noves prioritats. El què voldrem saber és com estan les tasques heretades”, ha manifestat Soler.

Els regidors de Guanyem, Miquel Soler, i Marisol Martínez. Autor: David B.
Els regidors de Guanyem, Miquel Soler, i Marisol Martínez. Autor: David B.

Els membres de Guanyem demanaran al nou govern en quin punt es troben les mocions aprovades per unanimitat al ple, com és el cas de la moció de garantir els tres àpats diaris als infants durant els mesos d’estiu, la comissió de seguiment de la Policia Municipal, la moció del foment del comerç de la ciutat, el suport a les comunitats de veïns que tenen pisos buits que les entitats financeres no paguen els rebuts de la comunitat i la moció del pla de millora dels barris (aprovada per majoria).

La cap de llista de Guanyem, Marisol Martínez, ha demanat que “es compleixi el que ja està acordat en l’anterior legislatura i que es faci un seguiment de totes les mocions aprovades”. Martínez ha demanat que “es recuperi aquest respecte pel Ple municipal, i que es torni a donar-li la representació que li pertoca” perquè segons ells Bustos no tenia cap tipus de respecte democràtic.

Foto portada: els regidors d’ERC i la Crida, aquest dissabte. Autor: David B. 

2 Comments