Xavi Domènech i Jordi Serrano, durant la presentació del volum. Autora: L.Arderiu.

Es presenta el llibre que recorda la figura d’Antoni Farrés

La sala d’actes del casal Pere Quart s’ha quedat petita per acollir la presentació del llibre Antoni Farrés. Quan els obrers van assaltar l’Ajuntament, escrit pels historiadors Jordi Serrano i Xavier Domènech.

El periodista Albert Om, que ha fet de presentador, ha començat explicant que el llibre és important per la figura que representa, la de l’exalcalde sabadellenc Antoni Farrés, i pels seus autors, dos historiadors de la ciutat. L’acte s’ha basat en una conversa entre Om i els dos escriptors que han explicat anècdotes de Farrés.

Jordi Serrano ha comentat que “amb el llibre es podrà llegir un Farrés autèntic explicat per ell mateix, que va fer crear un nou model de ciutat i va fer moltes coses amb el poc que hi havia després de la mort de Franco”. L’altre autor, Xavi Domènech, ha remarcat el paper que va tenir Farrés en el moviment obrer, ja que, segons ell, “Farrés representa la lluita obrera i la democràcia la van aconseguir els treballadors”.

Els dos historiadors han coincidit en el fet que “la figura de l’exalcalde Manuel Bustos intensifica el mite de Farrés, que va crear un model de ciutat que Bustos va destruir”.

Altres convidats

Durant la conversa, Albert Om ha donat pas a tres intervinents més que han afegit dades o anècdotes de l’exalcalde. El primer de tots ha estat Rafael Humet, de la Diputació de Barcelona, que ha remarcat que “Farrés era i és un referent del municipalisme”. Enric Rodríguez, secretari comarcal de Comissions Obreres, ha volgut posar èmfasi en que s’han de seguir defensant els seus ideals, ja que, tal com ha dit, “aquest és el millor homenatge que podem fer a un home que ha estat un referent per Sabadell, però també per Terrassa”.

Per acabar, l’actual alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, ha donat les gràcies als autors del llibre per mantenir la història del “millor alcalde de Sabadell de la democràcia”, tal com l’ha qualificat. Fernàndez ha explicat que Farrés “era una figura honesta i austera”, i que del llibre “se’n poden extreure consells molt útils de cara a l’alcaldia”. Ha acabat la intervenció explicant també anècdotes personals, com la resta dels participants a l’acte.

Foto portada: Xavier Domènech, Albert Om i Jordi Serrano, durant la presentació del llibre. Autor: J. L. Lai.

4 Comments