EUiA porta a Fiscalia presumptes irregularitats del seu exregidor Juan Guil

  • EUiA informa a Anticorrupció que una empresa de Guil va rebre 24.000 euros ‘a dit’ entre 2004 i 2006.

  • L’exregidor reconeix possibles errors i contextualitza la denúncia en una guerra interna a la formació.

Esquerra Unida i Alternativa va posar en coneixement de la Fiscalia dilluns les presumptes irregularitats que va cometre el regidor Juan Guil (EUiA) mentre formava part del consistori. Guil va ser membre del govern quadripartit de Bustos fins l’any 2005 i regidor al consistori fins l’any 2007, quan va ser substituït a EUiA per Marisol Martínez, actual coordinadora local.

Segons la documentació que el servei d’intervenció va posar en mans d’EUiA a petició del grup el 26 de novembre de 2014, l’ajuntament de Sabadell va contractar entre els anys 2004 i 2006 24.000 euros en obres als carrers a l’empresa Servibasa, de la que Guil era administrador. Dels 24.000 euros, el 75 per cent es van facturar entre abril i desembre de 2006 per mantenir, assenyalar, subministrar i col·locar pilones, per exemple, al passeig Sant Bernat i el CAP Ca n’Oriac. En total, són 18 factures amb valors d’entre 400 i 3.000 euros. Com les que factures eren de poca quantitat, no calia convocar un concurs públic i es podien fer mitjançant adjudicació directa.

En aquells moments, Guil era membre del grup municipal d’ICV-EUiA i durant una època regidor del govern i portava la regidoria de Cooperació Internacional. Quan ICV-EUiA va sortir del govern Bustos, va seguir com a conseller a l’empresa municipal Vimusa, càrrec que va mantenir fins l’any 2007, quan va sortir del consistori. Anteriorment, havia estat secretari general de Comissions Obreres al Vallès Occidental. Després de sortir de l’Ajuntament, ha estat vocal de la FAV Sabadell. Ara és militant de base del PSUC Viu i d’EUiA.

Factures a l’Ajuntament dos mesos després de crear l’empresa

EUiA a Sabadell va crear una comissió de transparència per demostrar que els seus membres treballen de forma correcta. Es va demanar la informació fiscal a Guil, com als dos regidors actuals, Marisol Martínez i Joan Mena, que també es diputat. Segons la formació, les factures a l’empresa de l’exregidor comencen el 31 de desembre de 2004. L’empresa s’havia creat només dos mesos abans, un fet que EUiA qualifica com a “estrany”. L’última factura va ser a l’octubre de 2006, quan ell ja sabia que no repetiria com a regidor. L’empresa ja no va facturar més al consistori.

Guil s’explica

En declaracions a iSabadell, Juan Guil ha assegurat que farà un escrit a la Fiscalia i un altre per els afiliats d’EUiA per explicar-se. Contextualitza la denúncia en una “revenja” política: “volen colpejar la gent que vol un canvi a EUiA, que és molt necessari”. Guil dóna suport a una candidatura alternativa a la de Martínez dins la formació d’esquerres. El procés de primàries actualment està aturat per greus discrepàncies entre les dues parts.

Guil (a l’esquerra), l’any 2007. Autor: Ràdio Sabadell

Pel que fa a les contractacions de Servibasa entre 2004 i 2006, Guil explica que en aquell moment era l’administrador de l’empresa, que tenia amb un altre soci, ja difunt. No esmenta el nom però es tracta de Joaquín Zamoro, exregidor a Sabadell i excoordinador d’Organització d’EUiA Sabadell. Segons el relat de Guil, Zamoro ja instal·lava pilones anteriorment (tot i que diu no directament a l’Ajuntament sinó a una empresa concessionària) i entre 2004 i 2006 ho va fer a través de Servibasa mentre les cobrava al seu compte bancari.

L’Ajuntament pagava a un número de compte on jo no hi figurava. Ell facturava i a ell [es refereix a Zamoro] l’ingressaven els diners. Mai he guanyat un euro amb contractes del consistori i no hi ha cap paper signat per mi. Jo no he tingut cap ingrés d’aquests treballs. Els diners anaven a ell i la seva dona. No he fet cap mamoneo amb l’alcalde, com em volen acusar ara. Assumeixo el que estigui malament perquè he pogut cometre errors o fins i tot potser fer algun acte il·lícit: vaig deixar fer una cosa que no hauria d’haver permès”, diu Guil, en referència a les facturar a nom de la seva empresa feines que cobrava només el seu soci.

Guil diu que l’empresa ja no va facturar més al consistori a partir de desembre de 2006 perquè els socis es van separar. Ara, l’exregidor manté que farà reunions amb la candidatura de la que forma part en les primàries d’EUiA i també amb el seu partit, el PSUC Viu. “He de donar explicacions a la meva gent”, manté, mentre es queixa d’haver conegut aquest assumpte per la premsa. Segons el seu relat, fins aquest dilluns no ha rebut una comunicació del partit convocant-lo a una reunió aquest dimecres. No hi assistirà.

Foto portada: Marisol Martínez, en una imatge d’arxiu. Autor: J.d.A.

14 Comments