Farrés presenta el seu full de ruta

  • “No vull enganyar a ningú: no em veig capaç de pacificar la Gran Via sense construir la Ronda Nord abans”.
  • Farrés veu possible implantar més verd al Passeig del que volia el quatripartit però rebutja l’umbracle sobre l’estació. 

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, s’ha reunit amb les entitats que formen part del Sabadell Cercle d’Entitats aquest vespre. Es tracta d’una trobada que clou el cicle que va iniciar el conglomerat d’entitats abans de la campanya electoral. Farrés ha presentat, i ha estat preguntada, per l’estat de les línies d’actuació municipal previstes durant el mandat. Per concretar, el Cercle d’Entitats havia fet deu propostes, sobre les quals l’alcaldessa ha pivotat la seva intervenció.  

La secretària general del Gremi de Fabricants de Sabadell, Núria Aymerich, ha destacat la importància d’aquesta reunió: “Sabadell té una riquesa associativa indiscutible”, assegura. “L’actiu que representem les entitats és més important que mai, perquè no som oposició, no som govern, no som polítics: som una expressió de la ciutat” afegeix. En el mateix sentit, el director de la Fundació Bosch i Cardellach, Josep Maria Benaul, declara: “Volem seguir reflexionant, dialogant i proposant”. Benaul assegura que continuaran duent a terme debats amb l’alcaldessa i el seu equip de govern.

“Desitgem que el nou govern reculli la nostra predisposició”, insta Benaul. “Demanem a l’alcaldessa que formalitzi les diferents taules de treball temàtiques”, destaca.

Un cop dut a terme alguns parlaments, ha estat el torn de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Ella assegura que tot i estar “en una fase inicial del mandat”, és important i bo “fer exàmens”. En aquest sentit, destaca que poder tenir un espai on es reuneixi una part important de la societat civil i”poder-nos trobar plegats”.

No creu en el procés participatiu Construint Ciutat

Reconeix que l’anterior equip de govern va fer un esforç, però “el construïm ciutat no va tenir l’èxit que buscava”. Entén, en aquest sentit, que cal veure “com els pressupostos es discuteixen”, perquè “més enllà dels diners, s’han de donar elements per facilitar les tasques”. És per això que proposa proporcionar alguns dels equipaments tancats de l’Ajuntament que “podrien aprofitar les entitats”.

Ronda Nord, Gran Via, Passeig de la plaça Major 

Farrés ha parlat de la creació de l’oficina 2030, que va encarada a imaginar “com volem la ciutat d’aquí a 10 anys”. Un dels imprescindibles, per l’administració, és la construcció de la Ronda Nord. Reconeix que és un dels temes polèmics del mandat, però entén que és necessària per “reduir les emissions a la Gran Via”. “No vull enganyar a ningú”, assegura, “no em veig capaç de pacificar la Gran Via sense construir la Ronda Nord abans”. Al centre, aposta “guanyar més zona verda” al Passeig de la plaça Major. “Estem refent el projecte, no a nivell conceptual, però sí per guanyar més zona verda”. Reconeix, a més, que dirà que no a l’umbracle sobre l’estació dels FGC i que no s’avançarà en la pacificació del centre fins que es resolgui el nou aparcament del Passeig Manresa.

Un altre tema que l’equip de govern té previst d’engegar durant el mandat és el de “potenciar l’Aeroport”. De fet, explica que ja hi ha un acord amb Aena. Aposten perquè l’aeroport sigui “un centre d’innovació i de formació”. A més, assegura que “estem a punt d’iniciar el procés de licitació de les obres del Portal Sud, la nova entrada des de la C-58.

Que Sabadell s’obri al riu i la Universitat a l’Artextil

El mandat socialista té com objectiu “prioritzar l’estació de Can Llong i allargar la R4 fins l’aeroport del Prat”. Així es busca que “en menys d’una hora, arribar a l’aeroport des de Sabadell”. Tot i que l’alcaldessa també ha reconegut que la concessió de les llicències encara continua sent lenta. Farrés apostarà, a més, per la “reurbanització dels entorns del riu Ripoll”. Vol que “Sabadell s’obri al riu”. I, en l’àmbit educatiu, destaca que cal “donar línia a la Universitat”. El campus de l’Autònoma s’ha quedat petit per donar sortida a tots els estudiants que han de viure-hi, i ella aposta per que vagin a viure a la ciutat. “Sabadell és una ciutat universitària”, destaca.

La cultura, als barris

Farrés es compromet d’altra banda, a dur a terme un seguit de projectes. Els altres, segons ha declarat, de moment no es pot comprometre a dur-los a terme, per falta de pressupost. Es construirà l’escola de música i el conservatori de l’Eix Macià. També el pavelló als Merinals i l’escola bressol municipal de la Concòrdia. A més, el teatre al mercat de Campoamor. Aquest, ha reconegut, “és un tema polèmic. Però segons la seva opinió “no funciona i no em veig, com a mercat, de poder seguir donant-li continuïtat”. A més, destaca que li agrada “apostar per elements culturals a barris, que tenen una funció transformadora de l’espai. No cal que sigui al centre”. I també la central de la Policia Municipal al nord. Són els temes prioritaris amb els que es va presentar a la campanya el PSC.

També destaca la importància de transformar la nau de Sallarès i Dèu en la seu del Rebost Solidari. L’adquisició del pàrquing del Passeig. “Estem intentant fer l’operació abans que acabi l’any. Abordar, d’aquesta forma, la pacificació del centre”, ha dit. “Primer hem de garantir que el cotxe pugui arribar al centre”.

Habitatge: recuperar l’empresa mitxa SBD Lloguer Social

“Tenim un repte important amb el tema de l’habitatge: és un dels grans temes d’exclusió social a la ciutat”. Incrementar el nombre en 500 habitatges de lloguer públic. Per últim, el complex de gent gran de la Roureda.

Hi ha altres projectes que, tot i que entendre que són necessaris, encara no són prioritats. “Necessitem uns jutjats que responguin a la capital que som i un nou parc de bombers”, destaca. “Hem perdut una gran qualitat d’espai públic”, lamenta. En aquest sentit es nega a renunciar a la unitat d’oncologia pediàtrica. “És complicat, però no és just”. Cal, per tant, continuar lluitant per l’ampliació del Taulí. Si en un futur hi ha un Ernest Lluch a Cerdanyola, ha de ser gestionat pel Taulí.

Projectes que hauran d’esperar 

Per últim, destaca alguns temes en els quals “hem d’avançar, però quedarà estancat en aquesta legislatura, cap a la creació d’un museu de la ciutat”. Un equipament que posaria al dia els actuas Museus d’Història i Art, tenint en compte a més hi ha un museu privat tancat, el del Gas.

En relació a les entitats, que demanen a l’alcaldessa unes subvencions que arribin als 3 milions d’euros, assegura que “l’ajuntament de Sabadell atorga 4’1 milions d’euros”. Reconeix que 900.000 van a la gestió de comerços i 500.000 al construïm ciutat. Però insisteix en que “realment ja s’està gairebé assolint aquesta xifra”. Però avisa: “l’ajuntament no pot cobrir-ho tot, hem de fer sinergies d’entitats del mateix sector”.

“Regular” la intensitat del pla de turisme

També hi ha temes que descarta o que no estan clars. Per exemple, encara no sap com serà la fórmula per la col·laboració público-privada. També destaca que no està d’acord amb que l’àrea metropolitana de Barcelona estigui fent, per las seva banda, un pla d’emergència climàtica. En relació al turisme, afirma que no serà cap prioritat del mandat: “la intensitat es regularà sobre el turisme”.

El tema de l’oci també ha estat controvertit. Reconeix que cal donar sortida a les discoteques, cal implantar-les a la ciutat. Però adverteix que “no hi haurà discoteques al centre de la ciutat”, i que “serà difícil recuperar la zona hermètica” sense tenir problemes. És a dir, hi haurà discoteques i bars musicals però no al centre ni a Gràcia i sí en polígons industrials.

Foto portada: Farrés, durant l’acte. Autor: David B.

Comments are closed.