Cassolada PAH PP

Fernàndez impulsa una concentració d’alcaldes davant la delegació del govern contra la suspensió de la llei 24/2015

El govern  municipal ha mostrat la seva indignació pel recurs de bona part de la llei 24/2015 catalana contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica. Finalment el govern central ha dut al Constitucional una part substancial del text. En realitat, bona part del que té a veure amb l’emergència habitacional.

L’executiu en funcions presidit per Mariano Rajoy ha demanat la suspendre alguns dels articles més vinculats a les mesures contra els desnonaments i desallotjaments, i bona part de l’entramat jurídic per donar resposta a la crisi habitacional. Assegura el reallotjament, evita desnonaments per impagament d’hipoteca o lloguer i estableix mecanismes de segona oportunitat per cancel·lar deutes contrets per l’habitatge habitual. A més, s’hi inclou la cessió obligatòria dels pisos buits en mans de grans tenidors. En quant a la pobresa energètica, estableix tot un procediment per impedir els talls de serveis bàsics a famílies en risc d’exclusió i que, dit sigui de cas, a Sabadell només compleix el servei d’aigües segons assegura el govern local.

El quatripartit d’esquerres de Sabadell ha fet bandera del compliment de la llei, aprovada l’estiu passat al Parlament per unanimitat. La norma deriva de la ILP Habitatge i va arribar al Parlament amb el suport d’unes 150.000 signatures, impulsada per la PAH, l’Observatori DESC i l’Aliança contra la pobresa energètica.

L’ajuntament vol deixar de manifest que aquesta decisió [la suspensió] atempta contra un dels drets més fonamentals de les persones, en especial, d’aquelles més vulnerables, com és el dret a l’habitatge i una vida digna”, assegura el consistori en un comunicat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont (Junts pel sí) ha convocat la setmana vinent una cimera amb els promotors de la llei i els grups parlamentaris per afrontar la problemàtica. Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), fa una crida als seus homòlegs a concentrar-se davant la delegació del govern central a Catalunya per lliurar les còpies dels expedients que ara quedaran aturats i sense tramitar. Fernàndez també ha anunciat que es reunirà amb els grups municipals i el grup promotor de la ILP Habitatge per prendre un posicionament.

Foto portada: Fernàndez, aquest dimecres. Autor: J.d.A.
Juli Fernàndez, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Quan el govern porta una llei al Tribunal Constitucional, queda suspesa durant sis mesos de forma provisional. Per tant, la llei 24/2015 està ara mateix aturada. Tot i així, fins la publicació oficial de la resolució al Butlletí Oficial de l’Estat es desconeix l’abast i repercussió global de la suspensió.

Reacció de la PAH

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha anunciat que incrementarà les mesures de pressió contra el PP, defineix la suspensió de la llei com un “cop d’estat del PP, la banca i les elèctriques contra el dret a l’habitatge” i demana que s’expropiïn tots els immobles buits propietat de les entitats financeres.

Foto portada: concentració de la PAH Sabadell davant la seu del PP, fa alguns dies. Autor: David B.

One Comment