Foto portada: Trilla, Giménez, Conesa, Parlón i Fernàndez. Autor: J.d.A.

Front comú municipalista per exigir el compliment de la llei d’emergència social

  • Conesa (Diputació): “si cal desobeir la suspensió de la llei contra la pobresa energètica, ho farem”.

  • Fernàndez recorda a les subministradores que evitar els  talls de llum o gas és obligació legal.

Front comú municipalista pel compliment de la llei 24/2015, contra l’emergència social. L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, demana les empreses el compliment de la llei i deixar enrere conceptes com la Responsabilitat Social Corporativa. Per la seva part, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, demana les empreses subministradores que aportin un dos per cent de la facturació a un fons social per cobrir les factures impagades de les famílies en exclusió social.

L’aplicació de la llei 24/2015, aprovada al juliol al Parlament en base a l’anomenada ILP Habitatge i contra la pobresa energètica ha centrat bona part del debat El Vallès Occidental: front comú contra l’exclusió social, que ha aplegat els alcaldes de Sabadell, Sant Cugat, Castellar i Santa Coloma de Gramenet. La taula ha servit per posar negre sobre blanc la situació social als municipis.

“L’impacte de la crisi ha estat brutal”, ha assegurat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC). El número d’aturats a la ciutat omple una vegada i mitja la Nova Creu Alta. “D’aquests hi ha 7.700 persones que no tenen cobertura d’atur”. En aquest sentit, l’executiu ha actuat en diverses línies, segons ha especificat: creació d’un Servei d’Urgència i Emergència Social (SUES) a la plaça del Gas “diferenciat de la resta de serveis per fer front a les situacions que són qüestió d’hores”. Així s’ha prioritzat la resposta a l’emergència social, dedicat 16 milions al pla de xoc social.

La Responsabilitat Social Empresarial està molt bé però en aquest moment actuar davant la situació d’emergència no és RSC sinó complir la legalitat. Hi ha una llei que diu que els pisos que fa més de dos anys que estan buits s’han de posar a disposició dels ajuntaments. Cal complir la llei. Hi ha dificultats? Evidentment. Però els ajuntaments aquí tenim una eina per oferir solucions i reivindicar la seva aplicació”.

En quant a la pobresa energètica, el text estableix uns condicionants per evitar tallar l’aigua, la llum o el gas a famílies vulnerables. Fernàndez assegura que Aigües Sabadell compleix la llei al 100 per cent. En quant a les elèctriques, no tant. “Enviem informes previs a les empreses perquè, en aplicació de la llei, no puguin tallar”. És important que la ciutadania conegui la llei, ha seguit, reconeixent que les elèctriques i gasístiques incompleixen la llei, ja que no avisen Serveis Socials de la previsió de talls de servei.

Dos per cent

L’alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez (PSC) ha demanat el compliment de la llei 24/2015, reconeixent però interrogants. “Qui pagarà les factures impagades dels subministraments?”. Giménez, per això, ha demanat a les empreses subministradores que aportin el dos per cent a un fons per abordar la pobresa energètica tot recordant que “algunes entitats fan un descompte del tres per cent dels rebuts si els domicilies”, per il·lustrar que no és tan complicat. En el cas de Castellar, significaria més de 300.000 euros anuals. Giménez ha demanat també l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat “tan aviat com sigui possible”, ja que s’hi deriva l’anomenat pla de xoc social.

La presidenta de la Fundació Hábitat 3, Carme Trilla, manté que la llei es va aprovar de forma “precipitada” i sense consignació pressupostària. Manté que cada consistori està fent una aproximació sovint diferent a l’aplicació i “alguns desmunten una mica el que fan els altres, per exemple, a l’hora de negociar amb les entitats financeres”. “Els pisos ens arriben amb comptagotes si no ets Madrid o Barcelona. A Santa Coloma hem aconseguit tres pisos”, ha declarat l’alcaldessa del municipi, Núria Parlón (PSC).

Per la seva part, l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació, Mercè Conesa (CiU), manté que els consistoris han plantat cara a l’emergència social. Però creu que ara ja cal començar a planificar noves respostes. El nou per cent de la població de Sant Cugat és atesa per Serveis Socials. Per la seva part, Parlón demana un front comú contra l’exclusió social: “no ens podem quedar en els plans de xoc. Cal crear condicions materials d’igualtat per tal que les polítiques socials generin i dinamitzin la pròpia economia. Aquí el tercer sector serà fonamental”.

Unes 150 persones han assistit a l’esmorzar informatiu, organitzat per la plataforma alcaldes.eu i El Punt Avui, i celebrat a un hotel de la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre ells, bona part dels alcaldes vallesans.

Foto portada: Trilla, Giménez, Conesa, Parlón i Fernàndez. Autor: J.d.A.

Comments are closed.