gegants de Gràcia. Autor: Gegants de Gràcia

Incident amb els gegants a la Festa Major de Can Llong

Aquest dissabte, abans d’iniciar-se la cercavila de Festa Major del barri de Can Llong, la Policia Municipal de Sabadell ha advertit els Geganters de Gràcia que havien de retirar el cartell del ‘Sí’ que duia un dels gegants.

La colla de Gegants de Gràcia de Sabadell asseguren que “just al començar el cercavila els membres de la Colla hem decidit posar al gegant un flyer a favor del Sí al referèndum del proper 1 d’octubre i la Policia Municipal ens ha dit que tenia ordres de fer-nos treure el flyer o havien d’aixecar acta contra la colla i tots els membres presents”.

La colla gegantera ha decidit treure el Sí del gegant mentre els ha acompanyat la policia i després han seguit el recorregut per la vorera lluint novament el cartell.

Valorem d’una manera molt trista que no puguem expressar la nostra opinió sense amenaces ni coaccions. Simplement som una entitat de cultura popular que pretén fer valdre i mantenir viva la identitat d’un poble i una cultura”, han apuntat els membres de la colla gegantera en un comunicat a Facebook.

Davant l’incident i la polèmica iniciada a les xarxes socials, la Policia Municipal ha realitzat sis piulades a través de Twitter donant explicacions del succés: “

Davant informacions publicades sobre una actuació de Policia Municipal en relació a la retirada d’un cartell durant la FM de Can Llong, volem aclarir que els agents no han realitzat cap identificació,  ni aixecat cap acta al respecte. Davant la confusió o poca precisió de les ordres rebudes per la Fiscalia General de l’Estat, els agents han informat els geganters d’hipotètiques conseqüències de l’exhibició de l’esmentat cartell. Posteriorment s’ha reprès la cercavila. Les ordres de la Fiscalia no contemplen en cap cas la vulneració de la llibertat d’expressió ni persecució de cap posicionament polític”. I han afegit que “aquest criteri és el que guiarà les actuacions de la Policia Municipal”.

En l’acte a favor del referèndum que s’ha dut a terme aquest dissabte al Parc de Catalunya, l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant (Crida), ha manifestat que “vull demanar disculpes als Geganters de Gràcia per si aquest govern no ha estat a l’alçada de garantir l’exercici del dret a expressió lliurement qualsevol opinió en aquesta ciutat de Sabadell”.

A més de la reacció de l’alcalde, en l’acte central de les Joventuts d’Esquerra Repúblicana de Catalunya (JERC) l’exalcalde de Sabadell i portaveu d’ERC, Juli Fernàndez ha denunciat l’incident dels grallers i geganters a la Festa Major de Can Llong.

D’altra banda, la diputada del Congrés dels Diputats, Lourdes Ciuró (PDeCat), en un acte aquest diumenge al matí, ha explicat en tó irònic que “s’ha alertat a un gegant que portava el ‘Sí’ que allò podia ser constitutiu d’algun tipus de delicte o que podria tenir conseqüències. Us imagineu alertar a un gegant de què portar un ‘Sí’ pot tenir conseqüències? Us ho imagineu? És molt gros, molt gros, és que fa riure, fa riure! Què li imputarien a aquest gegant? Un delicte d’apologia de la democràcia, potser? S’han passat de frenada”.

Foto portada: gegants de Gràcia amb el cartell del Sí. Autor: Gegants de Gràcia.

Comments are closed.