Convenció Nacional ICV

Iniciativa traça el seu full de ruta a Sabadell

  • La formació ecosocialista abandona el federalisme i aposta per una Catalunya “lliure i sobirana”.

  • Es planteja una consulta interna sobre la independència si persisteix la negativa del govern espanyol a negociar.

La Convenció Nacional d’ICV es celebrà a Fira Sabadell divendres i dissabte amb l’assistència de 900 delegats sota el lema Som Lluita. Es tracta d’un compromís adquirit al darrer congrés de la formació al 2013 per donar comptes de la gestió de la direcció i actualitzar els eixos programàtics del partit.

Dissabte al matí es va debatre i votar l’informe de gestió presentat per la co-coordinadora del partit Dolors Camats, amb 343 vots a favor (82,2 per cnet), 14 en contra i 60 abstencions. A la tarda es van discutir les esmenes i s’aprovà el document programàtic amb 389 vots a favor (87 per cnet), 9 en contra i 49 abstencions que servirà referència pel proper cicle electoral amb municipals, autonòmiques i generals.

La principal novetat de la Convenció rau en l’eix nacional. ICV abandona el federalisme, que tradicionalment havia defensat, per plantejar una proposta de caire confederalista i apostar per un “Estat lliure associat a una Espanya plurinacional” a través d’un pacte de sobiranies fonamentat en una relació d’igual a igual. Encara que la formació continua sense declarar-se independentista obre la porta a aquesta opció, mitjançant un consulta interna, si persisteix la negativa del govern espanyol a negociar el nou estatus de Catalunya.  D’aquesta manera Catalunya disposaria d’una Constitució pròpia, concert econòmic solidari i plenes competències en totes les polítiques excepte aquelles fossin lliurement compartides amb Espanya i la Unió Europea.

Refundar el país

La Convenció va finalitzar amb el parlament de Joan Herrera que va articular la seva intervenció en cinc grans blocs temàtics, amb el fill conductor de la necessitat de refundar el país per tal que esdevingui més “just, net i lliure”.

Joan Herrera
Joan Herrera en la seva intervenció a la Convenció Nacional. Autor: David B.

Una refundació que es contempla des de la igualtat enfront la creixent desigualtat social provocada pel “capitalisme d’amiguets”, la democràcia política i econòmica i on va defensar la celebració de consultes sobre les privatitzacions a la sanitat o de l’aigua, l’ecologia per combatre “el canvi climàtic i la crisi energètica” i el canvi de les relacions amb l’Estat després de constatar “l’esgotament del model autonòmic” i per establir relaciones de “sobirania compartida”. En aquesta línia va propugnar l’obertura d’un “procés constituent” català que podria encetar-se després de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre.

Herrera va criticar durament el gir sobiranista de CiU que qualificà d’una maniobra “per què no canviï res” amb unes estructures d’Estat que contemplen la destrucció de l’Estat del Benestar i la privatització dels serveis públics. “No volen un país nou, sinó el país de sempre”, va rematar.

A l’acte van assistir representants d’EUiA, IU, PSC, ERC, Xunta Aragonesista, Iniciativa de les Illes Balears, Front de Gauche, Podem Catalunya, CC.OO, Procés Constituent, Unió de Pagesos, Avancem, Federalistes d’Esquerra, ANC i Òmnium Cultural.

Foto portada: Un moment de la Convenció a Fira Sabadell. Autor: David B.

4 Comments