Investiguen Manuel Bustos, Juan Carlos Sánchez i altres regidors per cobrar assignacions de CASSA

El cas Mercuri arriba a la seva peça separada número 34. Segons ha pogut saber iSabadell, la jutgessa d’instrucció, Beatriz Faura, ha obert una nova línia d’investigació per aclarir si dos tècnics i cinc exregidors socialistes, entre ells els exalcaldes Manuel Bustos i Joan Carles Sánchez, van cometre un delicte d’apropiació indeguda o de malversació de fons públics al cobrar assignacions per ser membres del Consell d’Administració de la Companyia d’Aigües de Sabadell.

L’ajuntament de Sabadell és el segon màxim accionista de CASSA i com a tal té representació al Consell d’Administració. En virtut d’aquest càrrec, els consellers van rebre assignacions econòmiques. Es tracta d’entre 4.000 i 10.000 euros per persona i any entre els anys 2009 i 2011, segons la interlocutòria a la que ha tingut accés iSabadell. La jutgessa creu que es pot vulnerar la llei d’incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Segons Faura la llei especifica el següent:

Només permet als membres de les corporacions locals que en representació del sector públic pertanyin, entre altres, a consells d’administració d’empreses públiques o privades, percebre les dietes o indemnització per la seva assistència, i que qualsevol altra quantitat devengada per qualsevol concepte ha de ser ingressada directament per l’entitat o empresa a la tresoreria pública”.

A més, anteriorment les assignacions estatutàries que CASSA pagava als consellers que provenien de l’Ajuntament s’havien ingressat directament a les arques municipals. Entre 2009 i 2011, en canvi, van anar a parar a les butxaques particulars, segons Faura, per petició del consistori.

Set beneficiaris

Hi ha set persones afectades. Entre ells, l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que entre 2009 i 2011 era vicepresident primer del Consell d’Administració de CASSA en la seva condició de batlle. També l’exalcalde Joan Carles Sánchez, que en el moment dels fets era regidor, i que l’any 2011 va cobrar poc més de 3.000 euros en concepció d’assignació. Hi ha tres exregidors socialistes més: Paco Bustos (va cobrar assignacions els tres anys), Ricard Estrada (va cobrar 3.953 euros l’any 2011) i Joan Manau (també 3.953 euros l’any 2011). Finalment hi ha Jordi Ferrer, excap de l’àrea de serveis econòmics de l’Ajuntament, ara jubilat, i la tècnica Rosa Quirante. Per aclarir els fets, la jutgessa d’instrucció ha obert la peça 34 del cas Mercuri. Fa uns mesos va prendre declaració al director general de la societat Aigües de Sabadell, Miguel Ángel Fos.

Arxivada la investigació contra Bustos per omissió del deure de perseguir el delicte

La jutgessa Faura no troba cap il·lícit en les dietes que va cobrar Lluis Pascual Bacardit, president de la filial de CASSA Socade. En tot cas, creu que podria haver-hi una irregularitat fiscal ja que va percebre dietes en forma d’honoraris i tenen tributació diferent. Les dietes de Pascual Bacardit a Socade van costar una imputació a l’exalcalde Bustos per presumpta omissió del deure de perseguir el delicte, ja que Bustos era coneixedor de les assignacions. Ara, com que Pascual Bacardit no va cometre delicte, “en conseqüència cap delicte pot haver comès el senyor Manuel Bustos pel fet de conèixer i consentir la conducta no delictiva”, segons expressa Faura en la interlocutòria. Els fets queden arxivats.

Foto portada: junta d’accionistes de CASSA, l’any 2013. Autor: J.d.A.

7 Comments