Cuixart, Mateu i Fernàndez. Autor: Cedida.

Jordi Cuixart i David Fernàndez presenten el ‘Projecte Lliures’

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el periodista i l’exdiputat de la CUP David Fernàndez han presentat aquest dijous al centre cívic Cal Balsach de la Creu Alta el Projecte Lliures que va néixer fa un any a iniciativa d’Òmnium Cultural, Coop 57 i les Entitats Catalanes d’Acció Social.

Es tracta d’una iniciativa per a l’articulació d’un fons econòmic de solidaritat en la lluita contra la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats. El projecte va començar a gestar-se l’any  2014 i ha estat impulsat pels 70.000 socis d’Òmnium Cultural, les 500 cooperatives agrupades a Coop57 i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) que aplega a més de cent entitats catalanes del tercer sector. El seu objectiu rau en la captació de recursos i la recollida d’aportacions econòmiques per a destinar-los directament a projectes de transformació social.

Cuixart ha explicat a la presentació que el projecte, de llarg recorregut, no pretén substituir les administracions sinó interpel·lar el conjunt de la ciutadania a prendre partit en una situació de greus desigualtats, una cronificació que atempta contra allò nuclear d’una entitat com Òmnium Cultural: la garantia de la cohesió social. Ha afegit que el “gran repte que tenim en aquest país és garantir la cohesió social, amb la cohesió social garantim el progrés i sobretot la igualtat d’oportunitats”.

Per la seva banda, Fernàndez ha apuntat que en el sí del debat de les tres entitats aquest projecte resulta una mena d “mentrestant”: “Hi ha drets fonamentals que l’Estat ha de garantir, protegir i desplegar. Mentre això no passa enmig d’aquesta crisi tan bèstia, ens preguntàvem què podíem fer com a societat. I això també és una manera d’exigir que el nou país incorpori aquestes polítiques públiques”. Al seu parer, Lliures “neix de la voluntat de les tres entitats d’enviar la fractura social econòmica que fa que una cinquena part de la població de Catalunya visqui en situació d’exclusió social i que un de cada quatre catalans es trobi en risc d’exclusió social. La insuficiència de les polítiques públiques era evident”ha indicat Fernández. La idea és autorganitzar la societat en un model de cooperatiu i una caixa col·lectiva per finançar projectes.

El Projecte Lliures recull aportacions individuals estables, però també donacions puntuals. Els recursos s’autogestionen sota principis de finances ètiques i traçabilitat transparent per finançar alternatives innovadores als llocs on més ha colpejat la crisi i amb una durada d’entre tres i cinc anys. Després de sis mesos d’avaluació, alguns dels programes que ha impulsat Projecte Lliures són la creació d’una cooperativa de treballadores familiars a l’Hospitalet de Llobregat (Mujeres Pa’lante), la continuïtat de l’Ateneu Coma Cros de Salt o de l’entitat Escudella Solidària (Girona), que promou projectes interculturals i de formació. També s’han destinat fons a la iniciativa Lola no estás sola, a Nou Barris (Barcelona), perquè les dones sense llar puguin revertir la seva situació amb la metodologia Housing First, que ofereix una solució residencial estable a persones en situació de carrer. Tots els projectes s’agrupen en la campanya 4x200mil.

Foto portada: Cuixart, Mateu i Fernàndez en un moment de la trobada. Autor: Cedida.

Comments are closed.