Josep Ayuso. Autor: David B.

Josep Ayuso (PSC): “han estat dos anys de postureig”

El portaveu del PSC a Sabadell, Josep Ayuso, ens rep al despatx del grup municipal socialista a l’Ajuntament. Des de les passades eleccions municipals el maig del 2015, el seu partit ha vist els plens des de l’oposició, un espai que no ocupava des del 1999. El regidor amb més anys d’experiència al ple, on hi és des del 2003, inaugura un seguit d’entrevistes amb tots els portaveus municipals amb motiu dels dos anys de mandat.

Tot i ser la força política més votada en els passats comicis locals, quatre partits d’esquerres es van posar d’acord i van accedir al govern, aparcant els últims quatre mandats socialistes consecutius.

Quin balanç fa dels primers dos anys de mandat?
És un balanç pobre. A nosaltres ens dóna la impressió que han estat dos anys de postureig, dos anys de gestos, però de gestos cap en fora. I que, al final, la ciutat ha anat perdent la pistonada, la flama de la ciutat s’ha anat apagant de mica en mica i… bé, la setmana passada dos comentaristes polítics de la ciutat -un d’ells relacionat directament amb algun dels partits del govern-, van posar sobre la taula la situació d’aturada tècnica que està patint la ciutat de Sabadell.

Quines haurien de ser les prioritats del govern en els propers dos anys?
Les prioritats del govern les ha de marcar el govern. El que havíem dit des de fa molt i molt de temps; la ciutat de Sabadell té un gran potencial en molts àmbits: en el comercial, empresarial, industrial, la ocupació, les polítiques socials, i tot això ho estem deixant perdre. Hem de posar sobre la taula tots aquests elements: indústria, empresa, capitalitat, polítiques de caràcter social, no les que van adreçades a un determinat grup de gent reduït, sinó de caràcter general, per a tothom. Si això no es tira endavant per part del govern, perdem oportunitats i perdem capitalitat.

Josep Ayuso. Autor: David B.
Ayuso, al grup municipal socialista. Autor: David B.

A nivell de partit, quin rol està jugant el PSC en aquesta legislatura?
Nosaltres som oposició i fem aquest rol: control i fiscalització del govern. Fa pocs mesos dos regidors del nostre grup municipal van passar al grup de regidors no adscrits, això va fer perdre potència i capacitat al grup, però nosaltres continuem fent tasca d’oposició, de control, de fiscalització i també tasca propositiva cap al govern.

Com veu el seu partit a nivell local?
A nivell municipal el PSC ha recuperat la normalitat. Vàrem passar un any, dos anys, des de les primàries fins que vam celebrar les eleccions el 2015, amb dificultats internes, divisió, fractura, dificultats a l’hora de relacionar-nos dins el partit, etc. Això a dia d’avui podem afirmar que ha estat superat. Tenim una executiva potent, que està marcant línies d’actuació a nivell de partit, la relació amb el grup municipal és immillorable, de fet els tres membres del grup municipal en formem part, uns perquè som responsables de sectorials, altres perquè són membres nats de l’executiva. A nivell de partit crec que estem en un bon moment i, de fet, l’acte que vam celebrar fa dues setmanes amb Pedro Sánchez aquí a Sabadell és una mostra de la potència que tenim com a Partit Socialista a la ciutat de Sabadell.

En què consistirà la nova etapa que van anunciar la setmana passada?
La setmana passada vàrem anunciar que nosaltres deixàvem que la justícia actués en el procediment judicial que tenim obert contra un regidor del govern i contra dos tècnics de l’Ajuntament. La justícia ha de fer el seu camí, no podem interferir, jo crec que no és bo que interferim en el camí de la justícia i, per tant, el que farem serà posar-nos a disposició dels jutjats, però que siguin el Ministeri Fiscal i el jutge instructor els que impulsin el procediment judicial de Cal Balsach.

La nova etapa [del PSC] és: ‘nosaltres hem vingut aquí a fer política, hem vingut a intentar solucionar els problemes dels nostres veïns i veïnes, hem d’intentar recuperar aquesta connexió amb la ciutadania i poder ser un element de referència polític a nivell de Sabadell de cara al 2019’.

Què ha canviat en el cas del Casal Popular El  Tallaret perquè canviïn la seva postura?
Respecte al Tallaret no ha canviat res.

És a dir, no faran d’acusació?
No farem d’acusació popular ni particular. Ja hi ha l’acusació pública, el Ministeri Fiscal és a qui li correspon fer-ho. Hem de treure la càrrerga política de la justícia, de la mateixa manera que la justícia ha d’expulsar la càrrega política que té.

Està a favor de les municipalitzacions? Al seu parer, quins serveis haurien de ser municipalitzats?
Nosaltres estem a favor de la gestió eficaç i efectiva dels serveis públics. I això es pot fer a través de diferents instruments; a través de la gestió directa, que és la que pot fer l’ajuntament de Sabadell, o a través de la gestió indirecta, que és a través d’una empresa o d’una concessionària. Quina és la millor manera? Depèn. Hi ha determinats serveis en els quals, com a ajuntament, no tenim ni els recursos materials, ni humans, ni els coneixements, ni l’experiència ni la pràctica en determinats serveis, com en la recollida selectiva de brossa i del servei de neteja viària. Hi ha altres serveis que poden ser susceptibles de remunicipalitzar-los, sí, evidentment; ara, els exemples que hi ha hagut fins ara no són un bon exemple.

L’anterior govern, socialista, va iniciar la reforma del Passeig de la Plaça Major; el govern ha canviat i s’han acabat les obres. Com creu que s’hauria de reanimar el projecte i el Centre?
Estem pendents que ens expliquin què volen fer al Passeig, els comerciants ho estan esperant, els usuaris volen saber què s’hi farà. Es diu que ‘això és molt gran i molt impersonal’, potser la ciutat necessita un espai com aquest. Quan s’hi han fet activitats, com el dia de Sant Jordi, bé que es necessita un espai, i s’ha fet aquí; quan s’ha fet la sortida del Ral·li de la Llana, bé que s’ha fet aquí, i es necessita un espai així de gran; quan s’han fet activitats de la Festa Major, també s’han fet al Passeig.

És a dir, que potser no està tan malament.
Jo crec que no. Però és clar, com que tothom diu que està tan malament… doncs potser no s’haguessin fet aquestes activitats. “És una pista d’aeroport”; doncs mira, en una pista d'”aeroport” s’hi ha fet la sortida del Ral·li de la Llana i el parc tancat, les casetes de Sant Jordi, un envelat per Festa Major, doncs fantàstic. Aquells que es queixaven que això era un aeroport, ara resulta que l’utilitzen i li treuen profit. Doncs bé, una qüestió de coherència també.

Està d’acord amb les propostes de l’Ajuntament d’expulsar el vehicle privat del Centre i fer més carrers per a vianants?
Totes les transformacions, les grans transformacions, i sobretot les de mobilitat, han de comptat amb consens territorial. Tu no pots arribar i dir que tothom anirà amb bicicleta perquè a tu t’agrada la bicicleta. I el que no vulgui anar amb bicicleta? I el que porti els nens al col·legi a l’àmbit central? I els que tinguin un gual? I un comerç? I una activitat no comercial però sí empresarial? Anirem amb bicicleta?

Si tu tens, en l’àmbit central, deu col·legis públics i privats, necessites donar-los entrada i sortida almenys en les hores d’entrada i sortida de les escoles. Si vols potenciar comercialment el Centre, com ha dit la regidora de Comerç, tancant l’accés i expulsant els vehicles privats, potser no és la millor manera de fer que la gent de Sabadell i de fora vingui a la ciutat a comprar.

Li sembla correcta la solució que s’ha donat a la Zona Hermètica?
És la que hi ha. La ciutat va acordar un pla d’usos de l’àmbit de la Zona Hermètica, i es volia que en una determinada situació s’expulsessin tots els bars, restaurants, sales de festa, etc. Allò va ser fruit d’un determinat moment, i va anar evolucionant. De les 15.000 persones per nit en un cap de setmana en un determinat moment, en el punt de màxima activitat, ara estem en el punt de 2.000 – 3.000 persones. Continuem amb la mateixa norma o la podem adaptar a la realitat actual, i permetre que hi hagi determinades activitats d’oci nocturn en aquella zona. Tenint en compte que ara mateix hi ha moltes menys persones. Què s’ha fet? Expulsar. I és la conseqüència d’un pla especial que vàrem aprovar tots, nosaltres també, però han passat dos anys. Un pla especial pots pactar-lo amb els operadors i que, en comptes de donar 40 llicències de sales de festa, que n’hi hagi quatre o cinc, en diferents espais on hi ha menys afectació pel descans dels veïns; busquem un equilibri entre tot plegat.

Josep Ayuso. Autor: David B.
Ayuso, aquest dilluns. Autor: David B.

Què n’opina de la situació de Ràdio Sabadell?
Ràdio Sabadell és un caos, no ho dic jo, l’últim comunicat dels seus treballadors i treballadores va ser: “Ràdio Sabadell és un caos”. Què ha passat? Va entrar el regidor Soler amb un ànim de venjança i de justiciero dins de Ràdio Sabadell i va acabar amb la ràdio, ell i els càrrecs directius de la ràdio. Han acabat amb la ràdio, l’estan enfonsant, l’estan portant a la seva destrucció, al seu tancament. Nosaltres no permetrem que la tanquin, perquè va costar molt recuperar-la després d’uns quants anys de tancament, i no la vàrem tancar nosaltres, la van tancar altres i el PSC la va recuperar.

Està d’acord amb la revisió del nomenclàtor? I si és així, quins noms creu que s’haurien de canviar?
Aquest és un altre exemple d’aquest postureig. La plaça Marcet, en l’imaginari de la gent, és la plaça Marcet. El carrer Alfons XIII és el carrer Alfons XIII. Li podem canviar el nom, per la memòria històrica i tot plegat, però tot, això a nivell pràctic, a la gent li genera més problemes que beneficis. No dic que no s’hagin de canviar, i que si és un compliment de la Llei de la Memòria Històrica, ens sembla fantàstic. Ara, de postures no avança la ciutat. Són gestos que no porten res aparellat, ni més ni menys que agradar a la seva gent.

Quin hauria de ser el paper de l’Ajuntament en un hipotètic referèndum d’independència?
Hauria de ser el reflex de la societat de Sabadell. L’ajuntament de Sabadell està governat per una força independentista (ERC) i li donen suport alguns grups que postulen la independència de Catalunya. Però els regidors i regidores de Sabadell també representem a gent que no hi està d’acord. El meu partit no és independentista, i nosaltres representem a 13.000 sabadellencs i sabadellenques que ens van votar, nosaltres hem de defensar això. No estem d’acord amb el procés independentista ni en un referèndum o una declaració unilateral d’independència. Sabadell no és una ciutat independentista.

Té previst ser candidat a les pròximes eleccions locals?
Jo estic a disposició del meu partit, que és qui mana en aquests casos. Si em diuen al capdavant, jo estaré al capdavant; si em diuen un pas enrere, un pas enrere; si el meu partit em diu: fes tres passos enrere, jo faré tres passos enrere. En aquests casos els candidats som instruments, i crec que ha de ser així. Estic a disposició del meu partit, sigui al número 1 o al 27.

Quina nota li posa al govern municipal en aquests primers dos anys?
Un suspens. Un dos? Un tres? En qualsevol cas han defraudat les expectatives que tenia la gent amb ells; expectatives que podia tenir de manera legítima un ciutadà que va dipositar el seu vot a favor de qualsevol dels quatre partits que formen el govern. Han defraudat absolutament les seves expectatives.

Foto portada: Josep Ayuso, durant l’entrevista amb iSabadell. Autor: David B.

Comments are closed.