Maria Elena Pérez, a l'entrada del TSJC. Autor: J.d.A.

Judici peça Montcada: les psicòlogues admeten que van modificar el llistó a petició de l’ajuntament

Segona jornada del judici sobre la peça Montcada del cas Mercuri, que avalua si l’exdiputat Dani Fernández, l’exalcalde Manuel Bustos, l’encara regidor Paco Bustos i l’alcaldessa de Montcada, van cometre un delicte de tràfic d’influències en la contractació d’una directiva a l’ajuntament vallesà.

Dimecres van declarar els quatres acusats. Aquest dijous és el torn dels testimonis. Ha començat l’investigador dels Mossos d’Esquadra que va coordinar les diligències del cas. Ha hagut de respondre dels preguntes de l’advocat defensor, Cristobal Martell, que ha posat en dubte el global de la investigació i els seus fruits. Sobre la peça que ha arribat ara a judici (una de les més de 30 del cas), Martell ha arribat a la conclusió que l’informe que qualificava Carmina Llumà com a ‘no apta’ era un esborrany i no un document definitiu.

En segon lloc ha declarat la psicòloga Pilar Bono, que va fer les proves en la tercera fase del procés de selecció. Ha assegurat que les bases especificaven uns criteris i a través de diverses converses verbals el representant del consistori i membre del tribunal Pedro Sarrión va concretar algunes més. En base a les bases i la interpretació de les converses van fer el procés i van decidir que només una candidata era ‘apta’, Meritxell Vargas. Després d’una reunió entre les psicòlogues al despatx de l’alcaldessa de Montcada amb Maria Elena Pérez i dos regidors (Carmen Porro i Juan Parra) van interpretar que el consistori volia abaixar el llistó. Segons el relat de Bono, només els van preguntar pel perfil de Llumà per saber dues coses. En primer lloc, si hi havia algun requisit que Llumà no complís. I en segon lloc, si Llumà podia fer la feina. Posteriorment a la reunió, l’empresa va qualificar a Llumà com a apta, i va ser contractada.

La també psicòloga Maria Àngels Verdú, propietària de la consultoria, ha mantingut la mateixa versió, mantenint que van baixar el nivell.

Vam entendre que no havia de ser tan elevat com inicialment havíem comprès”, especialment en quant a capacitat de lideratge o gestió d’equips, el punt fort de la candidata finalment rebutjada, mentre que la gestió més relacionada amb les polítiques urbanístiques, que no havien valorat tant, afavorien més Llumà, mà dreta del conseller Joaquim Nadal al departament de Política Territorial i Obres Públiques durant el tripartit. “Es van veure coaccionades?”, ha preguntat la defensa. “No”, ha dit Verdú.

El director de l’àrea interna de Montcada, Pedro Sarrión, membre del tribunal, ha reconegut la reunió amb les psicòlogues. Una trobada sense tots els membres del tribunal. Sarrión ha dit que el consistori podia haver contractat mitjançant designació directa però va preferir “professionalitzar la designació i fugir de l’àmbit dels eventuals”. Per això van convocar una plaça, van crear un tribunal i van donar publicitat a la convocatòria.

Es va baixar el nivell?”, han preguntat a Sarrión. “A la reunió les psicòlogues deien que la candidata més idònia era Meritxell però no deien que Carmina [Llumà] no fos apta”, ha finalitzat.

Una altra de les membres del tribunal, Marga Vilalta, ha assenyalat que “em va agradar més el perill de Meritxell Vargas i així ho vaig fer saber”. Vilalta no va ser convocada a la reunió amb els polítics i no va saber que es va decidir en ella.

La regidora de Recursos Humans, Carme Porro, ha dit que ella ha seguit tot el procés i que un cop feta la convocatòria i iniciat calia valorar que el municipi tenia problemàtiques urbanístiques importants que necessitaven d’un perfil molt experimentat. Com que l’empresa de selecció va entregar un informe qualificant només com a ‘apta’ a Meritxell Vargas i es van posar a disposició del consistori per resoldre dubtes, van decidir fer-ho així. “Per què no va ser convocat tot el tribunal a la reunió?”, ha preguntat l’acusació. Porro ha dit que el tribunal tenia criteris professionals i interns, però no tant coneixement del que el municipi necessitava a nivell urbanístic i polític. El mateix dia de la reunió a la que part del tribunal de selecció no va ser convocat i que va donar peu a qualificar a Llumà com a ‘apta’, l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez, es va reunir a la seu del PSC a Barcelona amb el secretari d’Organització, Dani Fernández, acusat a la peça. Porro va acompanyar Pérez a Barcelona però desconeix de que van parlar els polítics.

Llumà reconeix només un contacte amb Bustos

En la sessió de tarda, Carmina Llumà, protagonista de tot el cas, ha assenyalat que no va demanar ajuda a Manuel Bustos, tot i que li va informar del procés un dia després de fer l’entrevista a Montcada, ja que es van trobar de forma fortuïta a La Faràndula en un concert de corals infantils dins els actes de l’aplec de la Salut 2012. Segons recull l’Agència Catalana de Notícies, en aquella conversa Llumà va dir a Bustos que el tribunal li va dir que desistís de la plaça perquè “allà [en referència a l’equip de govern de Montcada i als canvis que s’haurien d’aplicar] no treballa ningú”. Al dia següent de la conversa, segons el fiscal, Manuel Bustos va trucar a Paco Bustos perquè anés a parlar amb Maria Elena Pérez.

Foto portada: Maria Elena Pérez, a l’entrada del TSJC. Autor: J.d.A.

2 Comments