Juli Fernàndez: “obrim el projecte estratègic de l’espai central, que mou a tota la ciutat”

  • Entitats de la societat sabadellenca, preocupades per la mobilitat al Centre.

  • L’any vinent hi haurà nous talls de trànsit al Passeig de la plaça Major.

Aquest matí l’ajuntament de Sabadell, ciutadans a títol individual i comerciants de l’entorn del Passeig s’han reunit a l’auditori de la Fira Sabadell per tancar la primera fase de les obres de millora del Passeig de la Plaça Major i debatre com s’ha d’enfocar la feina que queda pendent.

Un centenar de persones han participat en la jornada que ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, les tinentes d’alcalde Glòria Rubio (Urbanisme) i Marisol Martínez (Promoció de la Ciutat i Comerç), la regidora de Cultura i representant del govern al districte 1, Montserrat Chacon, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, i el portaveu del grup municipal de la Crida per Sabadell, Maties Serracant. La principal preocupació, compartida pels diferents actors de la ciutat, és definir la mobilitat no només del Passeig de la Plaça Major sinó de tota la ciutat.

Des del govern municipal s’ha donat per tancada la primera fase d’obres de millora del Passeig “amb l’acabament de la provisionalitat i fent que aquest espai sigui habitable, agradable i confortable amb tots els condicionants del projecte que tenim”, ha assegurat Juli Fernàndez en el seu discurs de benvinguda. Tot seguit, l’alcalde republicà ha explicat que ara s’obre una nova etapa, “el projecte estratègic, cabdal, de l’espai central, que no només mou el Passeig sinó que mou tota la ciutat”, ha explicat Fernàndez.

La mobilitat, el que genera més preocupació

En l’acte tant important en nombre de temps ha estat la ponència del govern local com dels comerciants i entitats que hi han participat. La principal preocupació que els assistents han mostrat en el torn obert de paraules ha estat sobre la mobilitat del centre de la ciutat. El president de l’Oficina del Centre, Jordi Molins, ha posat sobre la taula que per tenir un Centre competitiu cal tenir resolta la mobilitat, i en especial atenció als llocs d’aparcament. En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, que ha destacat que “el comerç accepta la vianalització de l’espai central” i que “tenim clar que ja no cal tenir el cotxe davant la botiga”, però sí que cal, assegura, facilitar la mobilitat i resoldre a on es podran aparcar els cotxes. Un altre aspecte a tenir present en la planificació del Centre “és la qualitat de l’espai urbà, on la gent pugui estar a gust i que acompanyi”, segons Isabel Vela, cap de territori de la Fundació Bosch i Cardellach.

Chacón (Cultura) es dirigeix a l'auditori. Autor: David B.
Chacon (Cultura) es dirigeix a l’auditori. Autor: David B.

La tinenta d’alcalde Glòria Rubio ha explicat que l’ajuntament de Sabadell no ha decidit si es farà ús del nou pàrquing de sota el Passeig, a sobre la nova estació Sabadell Plaça Major (FGC). A hores d’ara es troba pendent d’acabar els últims retocs però abans s’haurà de veure si l’Ajuntament en pot aconseguir la propietat, que es troba en mans de l’empresa pública ferroviària. En principi s’havia anunciat un acord per més de tres milions d’euros. Si s’aconsegueix la propietat per decidir què fer amb el pàrquing, l’Ajuntament portarà a debat quin ús se’n fa finalment: com a pàrquing o bé una altra cosa, i és per això que, ha dit, cal estudiar quina és la situació actual de l’aparcament públic i privat al centre, incloent pàrquings soterrats i de zona blava, per saber amb dades reals si calen més places d’aparcament o aprofitar les que ja hi ha.

Nous talls de trànsit l’any vinent; laboratori de proves per l’autobús

El Passeig de la plaça Major viurà talls de trànsit entre gener i abril de l’any vinent tal i com ha anunciat el regidor d’Espai Públic Xavier Guerrero. Els treballs per finalitzar les zones nord i sud del Passeig, on hi ha ciment actualment, obligaran a tallar la circulació de vehicles en aquests mesos d’hivern, però a hores d’ara no s’ha concretat si seran talls parcials o temporals.

Aquesta aturada de la circulació permetrà posar a prova les modificacions a les línies d’autobús que passen pel Passeig, la qual cosa s’hauria d’aprofitar, com han apuntat alguns assistents i ha recollit el regidor Guerrero, per repensar les actuals línies de la TUS, per fer-les més eficients i buscar un augment dels usuaris.

La jornada ha comptat amb múltiples intervencions del públic assistent, plenament partícip del debat, i entre el qual hi havia diferents personalitats del teixit associatiu, cultural i comercial de la ciutat. Ajuntament i comerciants s’han emplaçat a seguir mantenint reunions de seguiment i propostes de cara a establir un projecte definitiu de com ha de ser el barri del centre de Sabadell, que reculli propostes i objectius compartits entre l’administració i ciutadans i que tingui especial atenció a com es resol la mobilitat urbana.

Foto portada: el públic assistent a l’acte a la Fira Sabadell; al fons, la segona tinenta d’alcalde, Glòria Rubio. Autor: David B.

Comments are closed.