Foto portada: Mas, Junqueras, Forcadell, Romeva, Calçada, Corominas i Sanglas, aquesta nit. Autor. J.L.Lai.

Junts pel Sí posa tota la carn a la graella

  • Raül Romeva obre la porta a la banca a marxar: “no ho faran perquè hi tenen molt a guanyar”.

  • Davant milers de persones, Artur Mas manté que les urnes han de donar “un missatge clar i  definitiu”

L’acte central de Junts pel Sí a Sabadell s’ha convertit aquest dimecres al vespre en un clam per omplir les urnes de vots pel sí aquest diumenge. Milers de persones, 6.000 segons l’organització, s’han aplegat al Racó del Campanar, omplint com mai en els darrers anys la plaça del doctor Robert, part del Passeig i la plaça Sant Roc.

Sabadell, definida darrerament com a “punta de llança de l’independentisme” ha estat un dels escenaris dels darrers actes de campanya de Junts pel Sí. I amb les princpials cares de la coalició independentista: el cap de llista, la número 2, el president de la Generalitat i el president d’Esquerra. Tot un pòquer, amanit amb el periodista Miquel Calçada, representants vallesans i l’alcalde de Sabadell, que han omplert com molt poques vegades l’entorn de l’edifici consistorial, estrenant a més el nou Racó del Campanar com a espais d’actes polítics.

Romeva, al Racó del Campanar. Autor. J.LL. Lai.
Romeva, al Racó del Campanar. Autor. J.LL. Lai.

El cap de llista, Raül Romeva, ha reclamat el dret democràtic a ser un Estat, mostrant la impossibilitat de canviar Espanya. “Se’ns ha acabat la paciència”, ha seguit, recordant que gent d’ICV, socialistes i federalistes s’han sumat a l’opció independentista en els darrers temps. Ha  negat cap possibilitat d’avançar en el marc espanyol. “No hi ha opció ni alternativa. Només fer nosaltres un vot massiu a favor de les eines que avui no tenim en el marc de l’Estat espanyol”.

“Ningú s’hagués imaginat fa dos mesos que Mariano Rajoy fos el nostre principal candidat”, ha seguit, en relació a les seves frases a Onda Cero, que han estat la riota dels presents durant bona part de l’acte.

Però no ens aturem: tot just comença això. Ara és l’hora de posar l’última engruna de suor i seducció perquè tota la gent que dubte entengui que això no va contra ningú”, ha seguit. “Que a ningú se la jutgi per la llengua que parla, pel seu origen, pel seu cognom. Aquest és el país que volem fer”, destinant bona part del seu temps a parlar del nou país com una eina inclusiva, solidària i integradora. “El problema no el tenim amb Espanya; el tenim amb un Estat que prefereix considerar-nos colònia abans que ciutadans”.

I en relació a la banca s’ha preguntat: “com pot ser que els bancs que es van oblidar d’avisar-nos de les preferents, de les clàusules abusives de les hipoteques, de les targetes black, ara s’han adonat que això de la democràcia és pervers? Si algun d’aquests bancs creu que a Catalunya no hi té res a fer allà hi té la porta”. A continuació ha seguit: “no ho faran perquè tenen molt a guanyar quedant-s’hi”.

Mas i les “armes de destrucció de Madrid”

El president de la Generalitat i número 4, Artur Mas, molt aplaudit, ha animat la ciutadania en llenguatge del quinto a “fer la plena diumenge”. “Ho tenim tot a punt i ens falta l’últim pas” tot recordant el referèndum escocès de setembre de 2014 amb un govern britànic “que s’hi va posar bé” sense les mobilitzacions multitudinàries de Catalunya i sense el 90 per cent dels ajuntaments a favor del dret a decidir. “Sense tot això, el govern britànic es va posar mans a l’obra i van autoritzar un referèndum vinculant. Igual que a aquí, oi?”, ha seguit.

La gran diferència amb el que passa és que massa sovint aquí hi ha tics i actituds que sonen a predemocràtiques quan sentim: ‘feu el que feu diumenge, ens és igual perquè no passarà res’. Això no és sentit democràtic. Hem de votar per dignitat i per deixar clar que les eleccions sí serveixen”.

Mas ha recordat que pocs dies abans del referèndum escocès els tres líders britànics “van emplear les seves armes de seducció i van oferir un munt de coses. Igual que aquí. Aquí veure-ho armes de destrucció per part dels nostres adversaris. Però els advertim que ara les armes de destrucció de Madrid no triomfaran a Catalunya i no destruiran la nostra dignitat, el nostre projecte, la nostra il·lusió i la llibertat de Catalunya si tots fem el que hem de fer”. Mas ha definit el projecte de Junts pel Sí com una cosa “molt gran” però ha advertit que “ara els errors compten doble o triple i ara nos ens podem equivocar: hem de ser molts a les urnes per conformar una gran majoria que es llegeixi com un missatge clar i definitiu”.

Mas, durant la seva intervenció. Autor. J.L.Lai.
Mas, durant la seva intervenció. Autor. J.L.Lai.

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya i número 5 a la llista per Barcelona, Oriol Junqueras, s’ha preguntat que “com és que el president del govern espanyol no sabia que era impossible perdre la ciutadania espanyola?” i ha assegurat que si el govern espanyol ara compara la relació amb Catalunya com la d’Argèlia amb França vol dir que “ens donen rang de colònia i no sé si és gaire seductor”. “No els en queda cap argument”, ha resumit.

L’expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana i número 2 de Junts pel Sí, la sabadellenca Carme Forcadell, ha abundat que “la llibertat no es demana sinó que es guanya i la guanyarem diumenge a les urnes”. S’ha dirigit a les persones de “tots els barris, que van fer possible un canvi històric el 24 de maig. Cal ara un canvi històric a Catalunya el 27 de setembre. Fem que Sabadell lideri el canvi a Catalunya”. “Aconseguirem la independència amb moltes de les persones que van arribar a Catalunya fa dècades: som un sol poble i el que fem ho farem per a tots”, ha seguit. “No importa el que diguin els bancs, la Conferència Episcopal, el Tribunal Constitucional. Només importa el que votem diumenge. Només importa la voluntat del poble. És l’únic que importa. Podem ser ciutadans o continuar sent súbdit: vosaltres decidiu”.

Mas, Junqueras, Forcadell, Calçada, Corominas i Sanglas. Autor. J.L.Lai.
Mas, Junqueras, Forcadell, Calçada, Corominas i Sanglas. Autor. J.L.Lai.

El periodista sabadellenc Miquel Calçada ha demanat fer l’exercici de posar-se 20 anys endavant: segons ell si el ‘no’ guanya el país anirà enrere. “Un país desfet”. Segons Calçada hi ha alternativa: “un estat modern, eficient, pensat per a les persones i amb 20 anys gestionant els nostres recursos i la prosperitat econòmica que podrem generar, amb les pensions garantides i molt més altes, amb una llengua pròpia salvada, a la Unió Europea i un dels millors aliats d’Espanya al món”. I “sense insults, sense amenaces i sense humiliacions”, moment en que ha aixecat aplaudiments. Ha apel·lat a “la gent catalanista d’Unió, la bona gent catalanista del PSC i al PSUC catalanista de l’alcalde Antoni Farrés”. “Volen que el seu vot sigui comptat a la pila del no? No m’ho crec!”. Ha demanat “per una sola vegada” deixar-se d’ideologies i matisos per votar en bloc ‘sí’ o ‘no’. “Aquesta vegada votem per decidir si ens hem de rendir davant les amenaces o si podem fer un país millor”, ha seguit.

Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha demanat als sabadellencs del “potser sí” que votin en “llibertat” i sense por. El diputat republicà Marc Sanglas ha dit que “el país té ganes i il·lusió que arribi el dia 27” i ha definit Junts pel Sí com “l’única candidatura que ens pot portar a la llibertat”, desmentint que Mariano Rajoy formi part de la llista independentista. Per la seva banda, el diputat de Convergència Lluis Corominas ha definit “Junts pel sí com una eina molt bona perquè aquesta part del procés l’hem de fer junts per aguantar tot els atacs que hem rebut”.

L’acte ha estat presenta per l’humorista ‘Peyu’, qui ha posat per a tothom les declaracions de Mariano Rajoy a Onda Cero, que han despertat tot de rialles per part del públic.

Foto portada: Mas, Junqueras, Forcadell, Romeva, Calçada, Corominas i Sanglas, aquesta nit. Autor. J.L.Lai.

5 Comments