SBD Lliure Corrupció

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demana imputar els 44 alcaldes investigats per les dietes de la FMC

  • L’acusació popular considera que imputar els 44 càrrecs electes garanteix un procés legal just.

  • ICV no abandonarà la plataforma malgrat que, com ERC, no comparteix la decisió.

Finalment, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció tira pel dret i demana a la jutgessa instructora del cas Mercuri que imputi els 44 càrrecs públics que van cobrar dietes de la Federació de Municipis entre 2011 i 2012. L’acusació popular considera que és la millor forma d’aclarir els fets. La investigació afecta a càrrecs del PSC, CiU, ERC, ICV-EUiA i PP.

El posicionament de l’acusació popular ha comportat en els darrers dies un fort debat dins la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció. Bàsicament hi ha tres postures. Per un costat a nivell jurídic membres de l’Associació Lliure d’Advocats de Catalunya recomanaven demanar la imputació dels 44 alcaldes per garantir així arribar fins al final en el cas. Formacions com la CUP i l’Entesa donaven suport a aquest posicionament. D’altra banda, partits com ERC i EUiA no es mostraven a favor de demanar la imputació de tothom però acataven els acords de la plataforma. En canvi, ICV va amenaçar fa uns dies amb abandonar la plataforma si es demanava imputar tots els alcaldes. Així ho va explicitar l’executiva comarcal. En canvi, segons ha pogut saber iSabadell, l’executiva local d’ICV Sabadell ha aprovat per àmplia majoria continuar a la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció i acatar les seves decisions.

Sigui com sigui, l’acusació popular ha demanat aquest matí que s’imputin els 44 membres de l’executiva de la FMC que van cobrar dietes i que la jutgessa creu que haurien pogut cobrar sous encoberts. La Federació de Municipis va ser presidida per Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, i l’escàndol de les dietes ha provocat el cessament del secretari de la FMC i home de confiança de Bustos, Adolfo Moreno, així com l’anunci de dimissió dels seus càrrecs del propi Bustos. La jutgessa investiga si hi va haver malversació de fons públics. De moment, té més de 3.000 folis i no hi ha cap imputat.

La plataforma considera que només imputant els 44 alcaldes la investigació arribarà fins al final.

La plena garantia del seu dret de defensa és la imputació. Volem que la investigació prosperi i arribi fins al final. Amb el que tenim hi ha suficients indicis per fer aquest pas. Si després veiem que les nostres sospites no tenen cap base retirarem la petició sense problema”, ha apuntat l’advocat Raül Garcia Barroso, de l’Associació Lliure d’Advocats de Catalunya (ALLAC). “Evidentment que hi ha diferents graus d’implicació i que hi haurà gent honesta dins aquests alcaldes, però per garantir tota la investigació cal que s’imputin tots”, ha arregurat Garcia Barroso.

Bona part dels alcaldes implicats (els del PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA) han anunciat que tornaven els diners. Així mateix, tant CiU com ERC han congelat la seva presència al club municipalista.

ICV seguirà a la plataforma

Després d’un comunicat de l’executiva comarcal amenaçant de deixar la Plataforma, ICV Sabadell ha decidit aquest dilluns en executiva seguir dins d’aquest instrument. De fet, mantenen que ICV ha lluitat des del primer dia per fer possible l’acusació popular al cas Mercuri i aclarir tots els fets pressumptament del·lictius que s’hagin pogut cometre al consistori. Els ecosocialistes rebutgen la imputació dels 44 alcaldes i creuen que caldria estudiar cas per cas, i asseguren que vetllaran per afinar els procediments de la Plataforma. Confien en els alcaldes de la seva formació.

ERC tampoc està a favor de la petició

Per altra banda, Esquerra Republicana de Catalunya tampoc creu que es pugui posar tothom al mateix sac. ERC respecte la decisió de Sabadell Llirue de Corrupció i seguirà cooperant dins l’acusació popular però hagués preferit estudiar cas a cas: “el sumari deixa en evidencia, al nostre parer, que no tots 44 alcaldes han tingut ni molt menys el mateix grau de responsabilitat”, asseguren en un comunicat.

Foto portada: membres de la Plataforma, aquest dimarts al bar ‘El velòdrom’.

4 Comments