Foto portada: Dani Fernández, Manuel Bustos i Paco Bustos, a la sala de vistes. Autor: David B.

La sentència per la peça Montcada esdevé ferma

  • Les penes de presó, multa i inhabilitació han esdevingut fermes al no ser recorregudes pels  acusats.

  • Sabadell Lliure de Corrupció demana desestimar la petició dels acusats de no entrar a presó.

El 28 d’abril de 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar ferma la sentència de la peça Montcada, després que el 22 de febrer de 2016 el Tribunal Suprem desestimés el recurs interposat pels acusats. La sentència no pot ser revisada per instàncies judicials superiors, ja que no ha estat recorreguda en els terminis establerts.

La sentència condemna a Manuel Bustos Garrido, Paco Bustos Garrido i Daniel Fernández González a un any i quatre mesos de presó, una multa de 60.000 euros i la inhabilitació especial per a l’ocupació o càrrec públic electe per un termini de quatre anys, sis mesos i un dia com autors responsables d’un delicte de tràfic d’influències (Més info: El Suprem confirma la sentència de la peça Montcada: els germans Bustos, condemnats a 16 mesos de presó). Mª Elena Pérez García, ex alcaldessa de Montcada i Reixac, és condemnada a inhabilitació especial per a l’ocupació o càrrec públic electe per un termini de set anys com autora responsable d’un delicte de prevaricació. Tots quatre havien estat acusats per les irregularitats detectades en la contracció de Carmina Llumà.

En la mateixa interlocutòria el TSJC disposa que es procedeixi l’execució de la sentència i requereix personalment als condemnats Manuel Bustos, Paco Bustos i Daniel Fernández el compliment voluntari de les penes de presó i pecuniàries imposades. També disposa que la sentència es comuniqui al Registro Central de Penados y Rebeldes i a l’Oficina del Cens Electoral.

Les defenses dels acusats, Manuel Bustos, Paco Bustos i Daniel Fernández, han sol·licitat al  TSJC la suspensió de l’execució de la pena de presó, amb l’argument de no tenir antecedents penals i la necessitat de prevenir dels efectes nocius que suposa el contacte amb la presó, a efectes de rehabilitació i reinserció. Així mateix sol·liciten el fraccionament del pagament de les multes per la situació econòmica dels acusats.

Nul·la voluntat de penediment

Per la seva part, la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), que actua com acusació particular, ha sol·licitat  al TSJC la denegació de la suspensió de la pena de presó sol·licitada per Manuel Bustos, Paco Bustos i Daniel Fernández. La plataforma argumenta que la suspensió de les penes de presó no és un dret de l’acusat, sinó una facultat discrecional del tribunal sancionador, en funció de la naturalesa dels delictes.

En aquest sentit, SBDLC defensa que el “compliment de les penes de presó té una vessant preventiva negativa adreçada a atemorir aquelles persones que podrien cometre conductes com les condemnades”. Així mateix té una “vessant preventiva positiva adreçada a aquelles persones i càrrecs públics perquè ajustin les seves actuacions a criteris polítics basats en l’ètica i el compliment de la legalitat”.




A més, consideren que “no es tracta d’un únic delicte en el què estan implicats, sinó que tant “Manuel Bustos com Paco Bustos es troben en múltiples sumaris que investiguen més casos de corrupció”. Especialment, pel fet que “tot i la gravetat del delicte pels quals han estat condemnats i pels quals estan investigats i els greus efectes que la seva actuació ha originat, en cap moment, mai, han manifestat el més mínim penediment”.

Foto portada: Fernández, Manuel Bustos i Paco Bustos, a la banqueta dels acusats, al TSJC, al gener de 2015. Autor: David B.

6 Comments