La xarxa Onion organitza un dinàmic debat de candidats

La xarxa de cooperació empresarial de Sabadell, la xarxa Onion, ha organitzat aquest dijous un nou debat amb els caps de llista a les municipals. Un centenar de persones han assistit al debat, amb preguntes del públic, a la sala d’actes de la biblioteca Vapor Badia.

Tots els principals caps de llista han assistit al debat, amb l’única excepció del cap de llista del Partit Popular, Esteban Gesa. En declaracions a iSabadell, Gesa ha assegurat que no podia assistir per problemes d’agenda oferint una altra persona. Un fet que no ha estat acceptat per l’organització. Gesa ha considerat “impresentable” la decisió. Segons l’organització el PP ha ofert un candidat de la part mitja-baixa. Per la seva part, el PP assegura que han ofert la número 2, Cuca Santos.

Després d’un primer torn de paraules en que els candidats han dit perquè volen ser alcalde de Sabadell, s’han posicionat sobre diversos temes en base a l’anàlisi DAFO (Debilitats-Amenaces-Fortalesa-Oportunitat). Així PSC, CiU, Unitat pel Canvi i Ciutadans han assegurat que la immigració és una oportunitat mentre que Crida, ERC i Guanyem la consideren una fortalesa. En quant al Quart Cinturó, PSC ha considerat que “serà” una fortalesa, CiU que és una oportunitat mentre que Ciutadans el considera entre una oportunitat i una fortalesa. L’esquerra (Unitat pel Canvi, Crida, ERC i Guanyem) considera el Quart Cinturó una amenaça. Ayuso (PSC) i Rossinyol (CiU) han coincidit que el Quart Cinturó pot ajudar a descongestionar el trànsit de Sabadell. Serracant (Crida) els ha acusat “d’un profund desconeixement” perquè el Pla Territorial Metropolità preveu “passar pàgina al Quart Cinturó i parlar de la Ronda del Vallès”. “El model del Quart Cinturó no funciona: només cal mirar la Ronda Litoral”, ha assegurat Berlanga.

Corrupció

En quant a la corrupció, PSC, CiU i ERC l’han considerat una debilitat i Unitat pel Canvi, Crida, Ciutadans i Guanyem l’han vist una amenaça. “La nostra ciutat ha tingut una constatació d’aquesta amenaça”, ha dit Serracant. “L’ombra del Mercuri tapa tota l’etapa socialista”, ha dit. “L’estem patint”, ha precisat Fernàndez (ERC): “la corrupció a Sabadell està passant”, ha afegit el republicà. Per la seva part, Josep Ayuso (PSC) ha assegurat que la corrupció és una debilitat del sistema com altres: “la manca de participació a les eleccions és molt més greu i contundent que la corrupció”. Ha qualificat com a “fet objectiu que ni jo ni cap membre de la meva candidatura estem imputats”, aixecant comentaris des del públic. “Només faltaria: ara lamentablement Sabadell és un referent de la corrupció i hem de fer molta feina per treure’ns la xacra que ja tenim posada”, ha dit en el seu torn Rossinyol.

En quant a Sant Pau de Riu-sec, la zona industrial i comercial a l’entrada sud de Sabadell, el PSC l’ha considerat una fortalesa mentre que CiU, Ciutadans i Guanyem han opinat que és una oportunitat (“encara ho és”, ha matisat Joan Garcia, de Ciutadans). Unitat pel Canvi i la Crida defineixen Sant Pau com una debilitat i ERC com una amenaça. “Hem fet la part comercial però no hem fet res a la part més interessant, que era la industrial”, ha assegurat Rossinyol. Serracant, de la Crida, ha optat per tornar a portar la indústria a barris urbans com Gràcia o Hostafrancs. Fernàndez (ERC) assegura que “Sant Pau és una peça estratègica per la seva ubicació i pot acabar sent una oportunitat”. “Sant Pau és exemple de la política d’aparador que ens ha governat però ja el tenim”, ha dit Martínez (Guanyem). “És una fortalesa”, ha dit Ayuso.

Test de sabadellenquisme

A continuació, els candidats han respost un test de sabadellenquisme en una pissarra: han respost la posició del Centre d’Esports Sabadell a la classificació (només Ayuso l’ha encertat). Tots sí han sabut dir un nom d’entrepà del Viena. Només Marisol Martínez, Carles Rossinyol, Josep Ayuso i Joan Garcia han encertat. En quant als sabadellencs dels quals sentir-se orgullosos, Marisol Martínez ha dit Toni Farrés, com també Carles Rossinyol i Juli Fernàndez, Joan Berlanga ha dit Albert Pla, Josep Ayuso ha dit l’exfutbolista Lino Gutiérrez, Maties Serracant ha dit Joan Oliver i Joan Garcia Pau Vila. Tots han encertat la quota d’autònom (264 euros). Per acabar han dibuixat un element emblemàtic de la ciutat.

Preguntes concretes

En respostes a les preguntes del públic, Ayuso ha dit que “la ciutadania serà prou madura” a l’hora de votar per separar els comicis del cas Mercuri. Rossinyol s’ha definit amb força per ser l’alternativa al PSC. Berlanga ha defensat que la papereta d’Unitat pel Canvi inclogui el nom de l’Entesa quan Entesa per Sabadell dóna suport a la Crida. Berlanga ha explicat que Entesa és el nom que tenen les candidatures d’ICV a l’hora de recomptar els vots en òrgans supramunicipals. Marisol Martínez ha dit que no tan sols es veu com a regidora sinó “governant la ciutat”.

Un centenar de persones s’han aplegat a la sala d’actes de la biblioteca Vapor Badia. L’organització ha posat en marxa l’etiqueta a Twitter #DebatOnionSBD per seguir i ampliar el debat.

Foto portada: els candidats, a la sala d’actes de la Vapor Badia. Autor: David B. 

2 Comments